Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​UNESCO projekt Medena večerja z izjemnimi izdelki

Objavljeno: Sreda, 09.06.2021    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
q4
V torek, 8. 6., smo imeli vsi učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece tehniški dan z naslovom Medena večerja. Večerja je sicer Unesco projekt Srednje šole za gostinstvo in turizem, a ga imamo vsako leto na urniku, kajti veseli smo, ko pripravljamo tradicionalne jedi v sodobni preobleki, uporabljamo ekološko pridelane sestavine lokalnega izvora, se učimo bontona pri uživanju hrane …, na koncu pa vse izdelke, ki nastanejo v gospodinjskem kabinetu, tudi pojemo in spijemo. 

Letos sodelujemo tudi v projektu Čebelarski mozaik, zato smo besedi večerja dodali pridevnik medena, kajti med je bila glavna tema tehniškega dne. Najmlajši učenci so si pripravili energijske ploščice z medu, tretje- in četrtošolci so skuhali ogromno litrov metinega in bezgovega sirupa, okrasili hodnik z medenim mozaikom, peto- in šestošolci so poleg izdelave glasbil (ne iz medu) iskali zaklad čebele Lole, sedmošolci so poslikali panjske končnice, osmošolci pripravili sveče iz voske in napise za zelišča na zeliščnem vrtu, devetošolci pa spekli krekerje iz medu in medenjake ter odišavili razred z milom iz sivke.
q29


Na koncu smo z veseljem pojedli vse dobrote iz medu, sok pa bomo pridno pili čez celo leto. Ostali izdelki bodo krasili naše hodnike, nekaj pa jih bomo podarili obiskovalcem v obliki daril.

Veseli smo, da je za nami uspešen dan, da vsak dan nekaj novega izvemo o čebelah, da imamo šolski čebelnjak, predvsem pa da med seboj tako lepo sodelujemo, čeprav smo še vedno v »mehurčkih«. Ko bodo čebelice priletele na naš zeliščni vrt, na katerem so tudi njim draga zelišča, bo veselje še večje.

Na vse šolske čebelice je izredno ponosna tudi naša glavna čebela – gospa ravnateljica Nuška Ogorevc.

Medeni pozdrav vsem vam iz Pišec.

Novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

23.10.2020 | Sporočilo

Z električnimi kolesi med vinograde

21.01.2021 | Redakcija

Posodica v obliki ženskega telesa

16.11.2020 | Redakcija

Od ribogojca do kupca