Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Latvijsko popoldne

Objavljeno: Ponedeljek, 09.01.2017    Rubrika: Mladi Posavci poročajo    Ogledov: 577Bralci pišejo
20161212_191705
V času od 9. do 13. novembra 2016 je ekipa dveh učencev in dveh mentoric z naše šole v okviru projekta Erasmus+ (Prestopamo meje s pametno tehnologijo) obiskala Latvijo. O tem smo že pisali na naši šolski strani, članek pa je bil objavljen tudi v lokalnem časopisju.

Naša doživetja v tej čudoviti deželi smo želeli predstaviti tudi širše – predvsem našim staršem, sošolcem, učencem in učiteljem. Zato smo se v ponedeljek, 12. decembra 2016, popoldan zbrali v šoli in pripravili predavanje »Naša čudovita latvijska pustolovščina«. Poleg staršev in učiteljev so se nam pridružili bivši učenci naše šole, ki so v lanskem šolskem letu potovali v Grčijo, in učenci, ki bodo v mesecu februarju 2017 odpotovali v Belgijo.

Seveda smo se organizatorji zbrali že prej, da smo pripravili prostor: postavili mize, uredili pogrinjke, prižgali svečke, na mize postavili peharje s »piragi« in zavrteli latvijsko glasbo. Na posebni mizi smo razstavili spominke, ki smo jih prinesli s seboj za naše domače in prijatelje. Seveda smo morali pripraviti tudi vso tehnično opremo, da je lahko predavanje nemoteno potekalo (za to sem bil zadolžen jaz). Oba z Vanjo sva imela kar močno tremo. Konec koncev sva nastopala pred starši, učitelji in sošolci, kar ni preprosto!

Najprej je vse zbrane nagovorila vodja projekta, ga. Lea Opravž Ostrelič.

V prvem delu je sošolka Vanja predstavila Latvijo kot deželo – njene simbole, naravne posebnosti, kulturne znamenitosti in zgodovino.

Nato smo postregli z nekaj lokalnimi kulinaričnimi posebnostmi.

V drugem delu sem predstavil naših pet dni v Latviji: kaj smo dejansko počeli na šoli, kaj vse smo si ogledali in kako je naša ekipa doživela Latvijo. Poleg fotografij smo zavrteli tudi nekaj posnetkov, ki so nastali med našim obiskom.

Večer smo zaključili s tipično latvijsko sladico »sweet bread soup«, kar bi se v slovenščini slišalo kot: sladka kruhova juha. Tudi v resnici je to sladica, ki je pripravljena iz rženega kruha.

Sledilo je še neformalno druženje, kjer smo se sproščeno pogovarjali – predvsem izmenjevali različne izkušnje s prijatelji »Grki« in delili nasvete sošolcem »Belgijcem«. Večer je kar prehitro minil. Na koncu smo se vsi člani ekipe strinjali, da smo dobro opravili delo in da nam bo še dolgo ostalo v spominu. Upam, da tudi vsem obiskovalcem. Hvala.
 
Žan Lokovšek, 9. razred
OŠ XIV. divizije Senovo
Mentorica: Simona Šoštar
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.02.2018 | Mladi Posavci poročajo

Senovske osmošolke odlične na tekmovanju

13.02.2018 | Mladi Posavci poročajo

Predstavitev psa

07.02.2018 | Mladi Posavci poročajo

Pak in policist Klemen na obisku

10.02.2018 | Mladi Posavci poročajo

Kulturni dan na OŠ Ana Gale Sevnica

14.02.2018 | Mladi Posavci poročajo

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku