Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mednarodna izmenjava dijakov Gimnazije Brežice v Makedoniji

Objavljeno: Torek, 30.10.2018    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_7365
Dijaki 3. c-oddelka Gimnazije Brežice so se v ponedeljek, 15. oktobra, odpravili na mednarodno izmenjavo v Skopje, prestolnico Republike Makedonije. Naslednjih pet dni so preživeli v objemu mesta Skopja, ki ponuja vse – od čudovite arhitekture centralnega dela mesta in mogočnih skulptur osebnosti, ki so pomagale graditi bogato zgodovino, do zunanjih delov mesta, kjer se je čas nekoliko ustavil, a so vseeno napolnjeni s toplino in neverjetno srčnostjo ljudi. Na koncu so bili bogatejši še za nekaj prijateljstev, sklenjenih z dijaki iz SGGU Zdravko Cvetkovski, pri katerih so teh 5 dni tudi bivali in tako še pristneje spoznavali življenje v Makedoniji.

IMG_7252
Lahko bi se reklo, da se je za dijake izmenjava zares začela šele v torek, saj je cel ponedeljek minil v znamenju 13-urnega potovanja od Slovenije do Makedonije. Zjutraj je bil najprej na vrsti obisk makedonske šole, kamor jih je prišel pozdravit tudi slovenski veleposlanik v Makedoniji, gospod Milan Jazbec, prosto popoldne pa so vsi skupaj izkoristili za ogled čudovitega kanjona Matka. Na torkov večer je mesto zaživelo še bolj kot podnevi – na mestni ploščadi je odzvanjal smeh in iz vsakega lokala, polnega ljudi, se je slišala glasba. Ulice so bile polne, v mestnem parku, kjer so svoj prostor za druženje našli tudi dijaki, ni manjkalo sprehajalcev. Skopje jih je vse očaralo že prvi večer.

Sreda je bil dan za izlet na Ohrid, prelepo makedonsko mesto na severovzhodni obali Ohridskega jezera, ki obiskovalca s svojim videzom še najhitreje spomni na morje. Ulovili so prečudovit jesenski dan, tako da je bilo raziskovanje sončnih ulic, kjer so v eni izmed restavracij tudi jedli, zares nepozabno. Preden so vsi skupaj prispeli na Ohrid, pa so se ustavili še v mestu Debar, kjer so si ogledali rudnik sadre in tovarno Knauf.

V četrtek so dijaki potovanje po Makedoniji nadaljevali – tokrat v nekoliko vzhodnejši smeri – ogledali so si samostanski kompleks svetega Joakima Osogovskega.

Njihov teden v Skopju se je z grenkim priokusom bližal koncu, ostal je le še petek, ki so ga izkoristili za panoramski ogled Skopja in vzpon na Mileniumski križ. Obiskali so tudi slovensko veleposlaništvo v Skopju, kjer jih je zopet sprejel veleposlanik Jazbec, ki jim je predstavil svoje delo v Makedoniji. Popoldne je zanje minilo hitro, tako kot vsi dnevi, ki so že bili za njimi. Večinoma so ga skupaj z gostitelji preživeli v nakupovalnem centru in »doma«, kjer so se poslovili od družin gostiteljev, ki so za njih zelo lepo skrbele ves teden in jim pričarale občutek domačnosti. Vsega lepega je enkrat konec, tudi z izmenjavo je bilo tako in slovo je prineslo veliko hvaležnosti ter solz. Tako so z nasmehom, polni novih spominov odrinili proti Sloveniji.

Mednarodna izmenjava v Skopju je bila za vse dijake neprecenljiva izkušnja. Poleg vseh prečudovitih destinacij, mesta, ki nikoli ne spi in te vedno znova preseneti s svojo raznolikostjo v dogajanju in podobi, so v petih dneh spoznali nove ljudi, nove prijatelje. Spoznali so novo kulturo, novo okolje in ugotovili, kako lahko različni narodi kljub razlikam najdejo skupen jezik, skupne interese in skupno pot do odličnega razumevanja, kar je v današnjih časih izjemnega pomena.

Lucija Arh, 3. c
Gimnazija Brežice
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

14.06.2019 | Mladi Posavci poročajo

Obisk slaščičarne Ajda

07.06.2019 | Mladi Posavci poročajo

Glasbeno dopoldne

17.06.2019 | Mladi Posavci poročajo

Valeta na OŠ Jurija Dalmatina Krško