Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najboljša riba je posavska riba: naravoslovni dan 7. razreda OŠ Sevnica

Objavljeno: Torek, 12.06.2018    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
DSC_1082
Občina Sevnica je vključena v projekt LAS: NAJBOLJŠA RIBA JE POSAVSKA RIBA. V tem projektu sodelujejo šole v občini Sevnica.

Tako smo v četrtek, 7. 6. 2018, sedmošolci OŠ Sevnica imeli naravoslovni dan. Ta dan je izvajal Kozjanski park (Dušan Klenovšek). Odšli smo v Podbočje. Natančneje smo si ogledali eno od treh ribogojnic Gorišek. Lahko smo videli vse velikosti rib: od največjih do najmanjših. Vodič jih je tudi nahranil. Povedal nam je, da v njihovi ribogojnici gojijo samo postrvi in nekaj sulcev. Veliko zanimivosti nam je bilo podanih: da ribe prepeljejo kot ikre iz Danske z avionom, da imajo zaščitno barvo, in sicer od zgoraj sivo, da jih manj opazimo, od spodaj pa svetlo sivo oz. belo, da jih druge ribe ne opazijo in ne pojedo. V bazenih merijo količino kisika, kajti tudi ribe lahko zbolijo, če ni dovolj kisika. Ugotavljali smo tudi, kako ribe dihajo in čemu imajo zračni mehurček. Odpravili smo se do izvira mrzlega potoka Studene. Pogovarjali smo se o naravnem in umetnem toku vode. Za konec smo odšli v bližnjo gostilno, kjer so nam pripravili ribje jedi. Njam, zelo okusno! Dobili smo še učne liste, ki smo jih rešili na en dva tri.

Ta dan mi je bil zelo všeč, saj sem se naučila veliko novega o gojenju sladkovodnih rib. In še vsi stroški so bili del tega projekta, tako da je bilo za učence vse brezplačno.

Tina Kolman, 7. c
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

22.05.2019 | Mladi Posavci poročajo

Predaja ključa na Ekonomski in trgovski šoli Brežice

21.05.2019 | Mladi Posavci poročajo

Pričarali nasmeh na obrazih starostnikov

13.05.2019 | Mladi Posavci poročajo

Ustvarjalnost učencev OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

15.05.2019 | Mladi Posavci poročajo

Naravoslovni dan radeških otrok z lovci

20.05.2019 | Mladi Posavci poročajo

Dotik umetnika v Globokem in Pišecah