Časopis za pokrajino Posavje
17.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naravoslovni dan radeških otrok z lovci

Objavljeno: Sreda, 15.05.2019    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
Radece-Naravoslovni dan z lovci 2019_0 (4)
Enega od deževnih dni ob koncu aprila so sedmošolci izkoristili za naravoslovni dan v naravi. Čeprav se je dan začel turobno, se je kmalu zjasnilo in tudi vreme je postalo bolj naklonjeno začrtanemu delu.

Tokrat smo delo načrtovali v sodelovanju z lokalno lovsko družino. Lovci v Radečah se vedno z veseljem odzovejo našemu povabilu. Večkrat nas obiščejo v učilnici, tokrat pa smo mi njih v lovski koči na Močilnem.

Skozi dopoldan so spoznavali najpogostejše živalske vrste v posavskih gozdovih. Ornitolog Marjan Gobec nas je popeljal v čarobni svet ptic. V tišini smo prisluhnili ptičjemu petju in ni ga bilo oglašanja, ki ga ornitolog ne bi prepoznal. V tišini in miru smo spoznavali, koliko različnih napevov nas spremlja vsak dan, a se tega sploh ne zavedamo. 

Janez Krivec in Janez Kmetič sta nam predstavila zveri, s katerimi se lahko srečamo v naših gozdovih. Opozorila sta nas na zaščitene in ogrožene vrste in seznanila, kako se obnašati, če takšno žival srečamo v gozdu.

Njuno pripovedovanje je imelo poseben čar, saj sta predstavila številne zelo zanimive in nevarne dogodke iz  svojega življenja. Opozorila sta na varovalno obnašanje, da preprečimo srečanje z veliki zvermi.

V našem okolju živi vedno več medvedov, ki nemalokrat pridejo blizu domovanj. Zato smo pozorno poslušali, kako preprečiti tovrstna srečanja.

Posebej zanimiva je bila tudi preparirana vidra, ki jo je lovec našel poginulo po prometni nesreči. Žal tragično poginula sedaj služi v izobraževalne namene. Z veseljem sta povedala, da se vidra, ki je sicer ogrožena vrsta, v Radečah pojavlja vedno pogosteje.

Lado Karlovšek pa nam je predstavil številna okostja parkljarjev in nam omogočil, da bomo lažje prepoznali posamezne vrste, kot so gamsi, mufloni, navadni jeleni, divje svinje in jeleni lopatarji.

Na koncu pa smo se srečali še z nepogrešljivimi prijatelji lovcev, njihovimi psi. Vsak lovec je predstavil svojo pasmo in naloge, ki jih pes opravlja. Kljub temu, da svoje delo tudi psi opravljajo zelo resno in predano, pa se radi prepustijo božanju.

Čas je bil prekratek za vse, kar so nam želeli predstaviti. Vsekakor je bil dan nepozabna izkušnja, ki nam je približala  bogastvo naših gozdov in nas spodbudila, da razmišljamo, kako lahko vsak izmed nas prispeva k ohranjanju te pestrosti.

Besedilo in fotografije: učiteljica Nevenka Tratar
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.01.2020 | Mladi Posavci poročajo

V Globokem občudovali Natalijine fosile

14.01.2020 | Mladi Posavci poročajo

Obisk iz Amerike

13.01.2020 | Mladi Posavci poročajo

OŠ Jurija Dalmatina Krško na Pokljuškem maratonu

ne spreglejte

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega