Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naravoslovni dan v Pišecah, poln novega znanja in doživetij

Objavljeno: Četrtek, 21.06.2018    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_7668
V sredo, 20. 6., smo imeli učenci 4. in 5. razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece naravoslovni dan. A ne čisto navadnega. Na poti do cilja, naše šole, smo obiskali kar nekaj postaj in izvedeli marsikaj zanimivega.

IMG_7679
Najprej nas je avtobus odpeljal do gospe Mire Podgoršek, ki je edina lovka v Lovski družini Pišece. Po ogledu njene lovske sobe in trofej smo peš krenili na pot proti Malemu Špičku – KUČN DOLU, kjer smo pekli jeger. Sami smo morali pripraviti drva, zakuriti ogenj, ošpičiti palčke, ko pa smo jeger pojedli, smo morali ogenj tudi pogasiti, in to z zemljo. Vmes smo imeli tudi požarno stražo. Naslednja postaja so bile kaluže. Izvedeli smo, da so to mlake, kjer se okopajo divji prašiči. Prav tako smo videli tudi krmilnice za divje prašiče. Pot nas je potem vodila po gozdni učni poti do lovskega doma, kjer smo si ogledali prežo, strelišče, notranjost doma in hladilnico. Ves čas nas je spremljal tudi predsednik LD Pišece gospod Srečko Petančič, ki nas je naučil veliko novega. Hkrati se zahvaljujemo tudi LD Pišece za podarjene knjige, ki nam bodo v pomoč pri učenju o naravi in spoznavanju živali. Utrujeni, a zadovoljni, da smo se toliko novega naučili, smo se vrnili na kosilo v šolo. Ves čas pa sta nam družbo delali učiteljica Anica Butkovič in gospa ravnateljica Nuška Ogorevc.

In kaj so povedali nekateri učenci?

»Všeč mi je bilo, da smo se igrali skrivalnice v gozdu.« (NEJA)

»Izvedela sem, da lovci pripravljajo solnice za srne.« (TEJA)

»Videla sem kalužnico in izvedela nekaj o njej.« (MAŠA)

»Jaz sem skrbel za psa gospe Mire, ki je šel z nami na pot. Izvedel sem, da lovci ne smejo streljati ogroženih živali in da je potrebnega veliko znanja, da postaneš lovec.« (LEON)

»Izvedela sem, kako se zakuri ogenj, kako se ga straži, pogasi, kako se speče jeger. Prvič sem ga jedla in bil je okusen.« (IVANA)

»Izvedel sem, zakaj lovci pripravijo krmišča, in sicer zato, da prašiči ostanejo v gozdu in ne uničujejo pridelkov na polju.« (KLEMEN)

»Lovci morajo v nahrbtniku imeti prvo pomoč, svetilko, telovnik, vrv, ogrinjalo, pa klobuk z oranžnim trakom.« (TIMEJA)

Učenci 4. in 5. razreda OŠ MP Pišece
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

05.02.2019 | Mladi Posavci poročajo

Nenavadna knjižničarka v Globokem

04.02.2019 | Mladi Posavci poročajo

Medgeneracijsko druženje v Pišecah

07.02.2019 | Mladi Posavci poročajo

OŠ Brežice ponovno med najboljšimi

07.02.2019 | Mladi Posavci poročajo

Kulturni praznik na OŠ Jurija Dalmatina Krško

10.02.2019 | Mladi Posavci poročajo

Vse življenje se učimo