Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naša velika latvijska pustolovščina

Objavljeno: Sreda, 23.11.2016    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
Letališče Riga
Naša šola, tj. OŠ XIV. divizije Senovo, že drugo leto sodeluje v mednarodnem Erasmus+ projektu z naslovom “Prestopamo meje s pametno tehnologijo”. Učitelji so tako že sodelovali na projektnih sestankih in izobraževanjih v Nemčiji in Italiji, nekateri učenci so v lanskem šolskem letu obiskali Grčijo. V teh dneh pa smo se ravno vrnili iz Latvije.

V času od 9. do 13. novembra 2016 so nas gostili prijatelji iz mesta Ogre v Latviji. Kako na kratko strniti vse vtise, lepa doživetja in nova spoznanja - praktično nemogoče. V to deželo smo se namreč takoj “zaljubili”, saj smo opazili veliko podobnosti z našo domovino: mala država z dvema milijonoma prebivalcev, ki ljubijo šport, ples, dobro hrano; glavno mesto s čudovitimi zgradbami v starem mestnem jedru; prijazni ljudje ... Preprosto čudovito!

Seveda naš osnovni namen ni bil zgolj obiskati deželo in si ogledati njene znamenitosti. V šoli gostiteljici, ki se imenuje Ogres Valsts gimnazija, smo se udeležili delavnic, kjer smo spoznavali različne programe in aplikacije, ki učiteljem olajšajo poučevanje, nam pa popestrijo učenje. Saj veste - nas mlade zanima vse, kar je povezano z moderno tehnologijo (prenosniki, tablice, moderni telefoni ...). Tema je aktualna in kar zahtevna - begunci in njihova integracija v družbo.

Eno izmed delavnic sta vodili tudi naši učiteljici in moram priznati, da sem bila “ponosna” na njiju - ta delavnica je bila naj naj: najbolj zabavna, najbolj zanimiva in najbolj uporabna (tudi najdaljša in najnapornejša - ampak je bilo vredno).

Na koncu pa: pet dni v eni izmed Baltskih držav je bilo za vse nas veliko premalo. Prišli smo kot neznanci, si ogledali veliko kulturnih znamenitosti, spoznali veliko novih ljudi - državo pa zapustili žalostni, saj smo spletli veliko prijateljskih vezi. Težko se je bilo ločiti. Srčno upam, da se bom lahko še kdaj vrnila. Zahvala vsem, ki sodelujejo pri tem projektu in so nam omogočili to izkušnjo. Največja zahvala gre najinima učiteljicama, ki sta naju na tej poti spremljali in smo skupaj preživeli veliko nepozabnih trenutkov. Ampak saj veste: “What happenes in Latvia, stays in Latvia!”
 
Zapisala: Vanja Urh in Žan Lokovšek, 9. a-razred
Mentorici: Simona Šoštar in Lea Opravž Ostrelič
OŠ XIV. divizije Senovo
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik

19.05.2020 | Oglas

Igrače