Časopis za pokrajino Posavje
13.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Otroci iz Dobove in Kapel smo bili v vrtcu v naravi v Kočevju

Objavljeno: Četrtek, 28.06.2018    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
KOČEVJE VRTEC V NARAVI 006
Starejši otroci skupine Čebelice (19 otrok) ter skupine Zvezdice (11 otrok) so se v času od 6.6. do 8.6.2018 udeležili tridnevnega vrtca v naravi. Obiskali smo CŠOD Kočevje.

V Domu Jurček v Kočevju smo prespali dve noči in se udeležili programa, ki so ga pripravili tamkajšnji učitelji. Prvi dan smo šli v gozd, kjer so otroci na žerjavici pekli kruh in jabolka. Igrali smo se tudi različne gibalne igre: igre z vrvjo, nogomet,... Drugi dan smo obiskali Medvedovo kraško jamo. Za otroke je bil ogled zelo zanimiv, še posebej všeč jim je bilo, da so lahko imeli s sabo lučke, s katerimi so ves čas ogleda lahko svetili. Le na  koncu so jih za hip ugasnili in s čarobnim prahom “začarali” učitelja, ki se je skrivnostno pojavil na drugem mestu. Le kako mu je to uspelo? V četrtek popoldne so otroci zaradi dežja z učiteljico izdelovali vetrnice, potem pa smo se v škornjih odpravili na bližnji travnik. Od učiteljice Marine, ki je po poklicu biologinja, so izvedeli imena skoraj vseh  rož, ki rastejo na travniku, še posebej navdihujoče pa je bilo novo znanje o drobnih živalicah na travniku, ter o njihovi kozmični nalogi, ki je velikega pomena tudi za nas ljudi. Zvečer smo se odpravili v težko pričakovan disko. Otroci so se uredili, potem pa so s svojimi prijatelji zaplesali ob zvokih glasbe, dokler niso postali utrujeni in je napočil čas za spanje. Zadnji dan smo šli na vožnjo s kanuji po reki Rinži. Otroci so se prvih “korakov” veslanja učili kar na suhem. Ko so tehniko osvojili, so oblekli rešilne jopiče in šli na kanu. Med veslanjem jim je učitelj na zanimiv način pripovedoval o reki, o rastlinstvu, ter o živalih v njej. Ogledali so si blatnike, za katero smo najprej vsi mislili, da so lokvanji. Učitelj jim je dovolil, da jih potipajo, pa tudi spulijo, če to želijo. Enemu dečku so bili tako všeč, da jih natrgal toliko, da je učitelj rekel, da bi še juho lahko iz njih skuhali, a žal kuharica ni bila za take hece. Medtem, ko smo mi razmišljali o juhi, je bilo že na vrsti lokostrelstvo. Vsi otroci so se seznanili s tem zanimivim športom in napeli lok ter poskusili zadeti tarčo.

Otroci so o vrtcu v naravi pripovedovali z iskricami v očeh in vzgojiteljice verjamemo, da je bila to zanje lepa, pozitivna izkušnja, ki je ne bodo prav kmalu pozabili.

Zapisala: Nataša Stanič   
 
 
« Nazaj na seznam
»