Časopis za pokrajino Posavje
22.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prestopamo meje s pametno tehnologijo - Belgija

Objavljeno: Ponedeljek, 20.03.2017    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
received_10206399889755235
5. februarja 2017 se nas je 5 učenk in 1 učenec, v spremstvu dveh učiteljev, odpravilo v Belgijo (kraj Sint-Niklaas). Odšli smo na izmenjavo s projektom Erasmus+ Prestopamo meje s pametno tehnologijo, ki se ukvarja z dvema aktualnima temama: z moderno tehnologijo in begunci.

Prvi dan smo bili predvsem na poti: s Senovega na letališče v Italiji, od tam z letalom v Belgijo, z letališča s kombijem do Sint-Niklasa, kjer so nas že čakali naši gostitelji. Že takoj so nas očarali s prijaznostjo, sproščenostjo in odprtostjo.
 
V ponedeljek se je začelo zares - v šoli smo spoznali naše gostitelje: vodji projekta, Chrisa in Els, ter druge učitelje in učence. Najprej smo si ogledali šolo, nato samo mesto. Če bi prevedli ime mesta v slovenščino, bi se imenoval Sveti Nikolaj (Miklavž – kako prikupno!). Najbolj zanimivo je bilo, da nas po mestu niso vodili vodiči, ampak smo dobili navodila in  tablice (oziroma smo lahko uporabili svoje mobilne naprave), po mestu nas je vodila posebna aplikacija. In to je bil šele začetek.
 
Ves teden je bil preplet spoznavanja in učenja različnih aplikacij in programov, ki jih lahko uporabljamo tako v vsakdanjem življenju kot tudi učitelji pri pouku. Obiskali smo tudi različne ustanove, ki so bile skrbno izbrane in povezane s temami našega projekta. Tako smo obiskali Microsoft (sodobna tehnologija), Mechelen (univerza Thomasa Mohra), Antwerpen (muzej o migracijah skozi čas), begunski center … in tudi Evropski parlament v Bruslju, kjer nas je sprejel naš poslanec, gospod Franci Bogovič.
 
Seveda se je vmes zgodilo mnogo stvari, ki jih je težko preliti na majhen košček papirja: bivanje pri gostiteljih, nova poznanstva, sklepanje prijateljstev … Vse to se je vtisnilo v naša srca in te izkušnje ne bomo nikoli pozabili.
 
Učenki: Živa Žveglič in Nina Šoštar Pribožič, 9. razred
OŠ XIV. divizije Senovo
Mentorica: Simona Šoštar
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

19.06.2018 | Mladi Posavci poročajo

Mila Humek pretekla krog na igrišču

19.06.2018 | Mladi Posavci poročajo

Kljub dežju uživali v druženju na Bizeljskem

19.06.2018 | Mladi Posavci poročajo

Predaja ključa