Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt »Rastem s knjigo« - obisk Valvasorjeve knjižnice Krško

Objavljeno: Sreda, 23.11.2016    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
20161114_084051_007
8. septembra, ko praznujemo dan pismenosti, se uradno začne projekt »Rastem s knjigo«. Ta projekt pripravlja Javna agencija za knjigo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, ministrstvom za šolstvo, Mestno knjižnico Ljubljana-Pionirska in splošnimi knjižnicami. Naša šolska knjižnica se zato poveže z Valvasorjevo knjižnico Krško, ki smo jo obiskali 14. novembra 2016.

V Krško smo se odpeljali z avtobusom in najprej obiskali Mladinski oddelek splošne knjižnice. Le-ta se nahaja nekoliko odmaknjeno od centralne knjižnice. Sprejela nas je prijazna knjižničarka, ga. Antonija Amon. Popeljala nas je po knjižnici in nam predstavila ureditev knjižnice, tako da bi se ob samostojnem obisku lahko znašli po njenih zbirkah.

Ogled smo zaključili v njihovi »pravljični« sobi. Tu je knjižničarka pripravila manjšo razstavo: najprej nam je pokazala knjige, ki so jih že razdelili učencem v preteklih letih; nato pa nam je predstavila še letošnjega avtorja, Vinka Moderndorferja, in njegovo knjigo »Kit na plaži«, ki smo jo dobili v dar vsi slovenski sedmošolci. Knjiga govori o ljudeh, ki so drugačni in jih včasih sploh ne opazimo.

Nato smo se odpravili v centralno knjižnico, kjer so nas pričakale prijazne knjižničarke. Predstavile so nam domoznansko zbirko, Cobiss in nas popeljale po njihovih »posebnih« zbirkah: to je Speedway zbirka in kapucinska knjižnica. Mene je navdušila zlasti kapucinska knjižnica, kjer se nahajajo zelo stare  knjige, ki so urejene po vsebini in velikosti. Označene so s črkami in številkami. Včasih so bile zelo pomembne zaradi vsebine, danes pa so zelo dragocene, ker so res zelo stare. Hranijo tudi originalno Dalmatinovo Biblijo. Fantje so bili seveda bolj navdušeni nad Speedway zbirko. Le zakaj?

Po končanem ogledu smo se odpeljali nazaj v šolo. Meni bo obisk ostal v lepem spominu, saj so mi bile zanimive vse zbirke. A najbolj mi je bilo všeč, da smo dobili v dar knjigo. Sem jo komaj čakala in prebrala »na mah«, saj me je pritegnila že, ko smo z učiteljico slovenščine prebirali odlomke. Jo priporočam tudi drugim – sovrstnikom in starejšim.
 
Zala Škoberne, 7. a-razred
Mentorica: Simona Šoštar
OŠ XIV. divizije Senovo
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte