Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sedmošolci OŠ Brežice in dežela večnega snega in ledu

Objavljeno: Petek, 18.11.2016    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
DSC01978
V četrtek, 10. novembra 2016, je našo šolo obiskala priznana otroška pisateljica Kristín Steinsdóttir, ki prihaja iz Islandije. Prišla nam je predstavit svojo knjigo Angel v soseski, ki je  bila prevedena v slovenščino in izšla pri založbi Malinc. Vsi smo bili zelo radovedni in vedoželjni. Knjigo  smo prebrali tudi pri slovenščini in nas je vse navdušila.

Pisateljica nam je pripovedovala, da je navdih za to knjigo dobila, ko se je z družino preselila v nov blok in je v svojem stanovanju našla angela, za katerega nihče ni vedel, od kod prihaja. Prinesla ga je tudi s seboj in nam s tem pričarala, kako je bilo, ko ga je odkrila. Pisateljica nam ni  predstavila le knjige, ampak tudi svoje življenje od malih nog ter svoje delo. Izvedeli smo, da je Islandija dežela večnega snega in ledu, da ima tri večje ledenike in nekaj vulkanov, ki se vsakih nekaj let prebudijo. Še posebej smo jo občudovali, ko nam je omenila in opisala gejzirje in druge posebnosti Islandije. Spoznali smo tudi glavno mesto Reykjavik, v katerem sedaj živi, in njeno rojstno mesto Seydisfjörour. Opisala nam je njihov vsakdanjik ter njihove navade. Ob njenem pripovedovanju o zelenih tratah, pomladi in konjih, s katerimi turistom predstavijo Islandijo, pa smo vsi začeli hrepeneti, da bi to deželo obiskali. Njeno predstavitev je še slikovno obogatil in  prikazal njen mož. Z islandščino smo se srečali, ko je pisateljica eno poglavje prebrala sama.

Ob prihodu nas je  nagovorila tudi po slovensko in nas s tem  prijetno presenetila. Učiteljica angleščine Petra Vaš pa je poskrbela, da sta pogovor s pisateljico in predstavitev gladko tekla.
 
Pisateljica je za svoja dela dobila številne nagrade, ki si jih pošteno zasluži in želimo ji, da bi ustvarjala še naprej.
Mislim, da nam bo to srečanje  ostalo še dolgo v spominu. Veseli smo, da smo s tem razširili svoje znanje iz književnosti, geografije in angleščine.
 
Nika Pavlič
« Nazaj na seznam