Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje udeležencev Hob’s adventure project

Objavljeno: Ponedeljek, 28.10.2019    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Sporočilo
udeleženci projekta

Udeleženci projekta

V tednu od 7. do 12. oktobra smo v Sloveniji gostili srečanje udeležencev mednarodnega projekta Hob's adventure (Erasmus+), ki poteka v sodelovanju s programom Ekošola. Srečanja se je udeležilo 31 učiteljic in vzgojiteljic iz Estonije, Latvije in Islandije, skupaj s člani projektnega tima; na različnih aktivnostih pa je skozi teden sodelovalo tudi 20 slovenskih udeleženk iz osnovnih šol in vrtcev.

Glavna tema projekta je spoznavanje biotske raznovrstnosti v šoli in njeni okolici. Sodelujoče ustanove na srečanjih delijo izkušnje in primere dobrih praks (do sedaj je že potekalo srečanje v Latviji in na Islandiji). Glavni cilj projekta je izdaja priročnika, ki bo vseboval učne priprave na omenjeno temo in bo dostopen vsem sodelujočim ustanovam, kakor tudi drugim vrtcem in šolam, ki so vključene v program Ekošola.

Za udeležence je bil pripravljen pester program, kjer so spoznali naš šolski sistem in različne aktivnosti na področju spoznavanja biotske raznovrstnosti v vrtcih/šolah in njihovi okolici. Tako smo obiskali vrtec Kekec v Grosuplju, vrtec Ledina v Ljubljani in romski vrtec v Kerinovem Grmu; osnovno šolo Artiče, osnovno šolo Leskovec pri Krškem in podružnično šolo Veliki Podlog ter osnovno šolo Domžale – podružnico Ihan. Udeležili so se tudi mednarodne konference O biotski raznovrstnosti in podnebnih spremembah v Grosuplju, kjer so svoje prispevke predstavili udeleženci iz sodelujočih držav, kot tudi nekaj slovenskih vzgojiteljic in učiteljic, ki sodelujejo v projektu.
Poleg tega so obiskali tudi učno pot Po sledeh vodomca v Cerovem pri Grosuplju, ki nudi nova doživetja in odkriva skrite poti za ohranitev narave in njenih prebivalcev. Ogledali so si tudi jamo v Kostanjevici na Krki, kjer so se seznanili z značilnostmi kraškega sveta. Udeležencem pa smo pokazali tudi lepote gradu Otočec in bizeljski vinorodni okoliš. Seveda pa nismo pozabili na ogled naše čudovite prestolnice, kjer so si lahko ogledali nekaj znamenitosti.

OŠ Leskovec, ples

Med obiskom leskovške osnovne šole

Srečanje pa je potekalo seveda tudi v delovnem vzdušju, saj smo pregledovali pripravljene učne priprave o spoznavanju biotske raznovrstnosti, ki bodo vključene v priročnik, ki bo izdan ob zaključku projekta, in jih poskušali nadgraditi in izboljšati tako, da bodo smiselno uporabne v vseh sodelujočih državah. Spoznavali pa smo tudi uporabo različne digitalne tehnologije in njeno vključevanje v sam učni proces.

Teden je tako hitro minil in se zaključil s prijetnimi vtisi, polnimi novih doživetij, izkušenj in novih prijateljstev.

Obisk Osnovne šole Leskovec pri Krškem

Ker je v projekt vključena tudi naša šola, so udeleženci obiskali vrtec v romskem naselju, podružnico v Velikem Podlogu ter matično šolo v Leskovcu. Za 30 tujih in 15 slovenskih vzgojiteljic in učiteljic smo pripravili sprejem v telovadnici, kjer smo jih pozdravili s šolsko eko himno, pozdravom gospe ravnateljice in skupnim plesom. Sledila je še predstavitev šole ter dve glasbeni točki. Gostje so nato obiskali delavnice, ki so potekale, saj je bil ta dan na šoli naravoslovni dan na temo spoznavanja biotske raznovrstnosti. Odzivi gostov so bili zelo pozitivni. Na šoli so začutili toplino in srčnost, predvsem pa povezanost med učitelji in zadovoljstvo ter sproščenost med učenci.

Zapisala Jasmina Mlakar, OŠ Leskovec pri Krškem,
članica projektnega tima Hob's adventure projekt
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

07.08.2020 | NOVICE

So Romi »nad« vsemi zakoni?

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

ne spreglejte