Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek bralne značke

Objavljeno: Ponedeljek, 21.05.2018    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
DSC_0436-1

Na OŠ Sava Kladnika je potekala zaključna prireditev ob zaključku projekta Bralna značka.

V petek, 11. 5. 2018, smo se učenci POŠ Loka odpravili v Sevnico na zaključek bralne značke.

DSC_0439

Osrednji gost je bil pisatelj Žiga Gombač.

Najprej se nam je predstavil šolski orkester in zaigral Kreslinovo pesem. Potem so nam učenci Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica zaigrali kratko predstavo. V njej je sodeloval tudi naš bivši učenec Jakob Štigl, ki se je kot vedno vživel v svojo vlogo. Pripovedoval nam je zgodbo Žiga X Gombača, ki je bil osrednji gost. Učenci so povedali nekaj besed o njem, a je Jakob to kmalu prekinil in gospoda Žiga povabil kar na oder, da se je sam podrobneje predstavil.

Najprej nam je povedal zgodbo, kako je prišel iz Ljubljane, kjer živi. Na vsake toliko metrov so ga čakali štirje moški, ki ga niso spustili naprej, zato jim je povedal pravljico, Črno belo. V njej je bilo vse belo, tudi mesto se je imenovalo Belo mesto. Vsi so imeli bele obleke, a nekega dne je družina zagledala črnega mačka, ki se ga je zelo ustrašila. Najprej se je podrgnil ob mamo, potem ob očeta, na koncu pa ob hčer. Čisto, čisto, čisto na koncu pa so ga vsi tako vzljubili, da so ga kar obdržali. Potem so ga čez 500 metrov ustavili štirje isti možje, ki so imeli meč in ščit. Spet jim je povedal pravljico, a ta je bila o slovenski abecedi. »Na vsako črko se začne neka beseda,« je rekel Žiga in nam povedal nekaj besed, ki se začnejo na črko P, na A (avtomobil, amater …). Pokazal nam je še dve črki, O in P. Ostalo nam je samo še deset minut, zato nam je dal na izbiro dve pravljici (o fantku, ki je šel na morje ali o vitezu). Večina jih je bila za zgodbo o vitezih, ki je nam petošolcem obudila spomin na stari vek. Meni ni bila tako zelo všeč, ampak sem se nekaj naučila.

Ko se je srečanje končalo, smo se petošolci hitro preoblekli in se odpravili v telovadnico, kjer smo imeli plezanje po žrdi. Malo smo se ogreli, potem je prišla učiteljica za šport, nam dala magnezij in nam povedala pravila. Meni je z malo vztrajnosti uspelo priplezati do črtice, ki je bila naš cilj. Vsi smo bili zelo lačni, ampak malica nas je čakala v Loki. Prišel je avtobus, ki nas je hitro pripeljal do Loke. Imeli smo še skoraj dve uri pouka, potem smo odšli domov.

Najbolj mi je bila všeč predstava, saj je bila zelo zabavna.

Zala Plazar, 5. razred
POŠ Loka pri Zidanem Mostu
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

30.06.2020 | Mladi Posavci poročajo

E-twinning projekt In your shoes (V tvojih čevljih)