Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek projekta Gozdna dogodivina v skupini Metuljki vrtca Najdihojca

Objavljeno: Torek, 21.06.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_20220617_095120
V skupini Metuljčki vrtca Najdihojca Dobova smo v šolskem letu 2021/2022 v okviru programa Erasmus+ izvajali projekt Gozdna dogodivščina. Enkrat tedensko smo se z otroki podali v bližnji gozd, kjer smo spoznavali raznolikost gozdnega ekosistema. Izvajali smo tudi vaje čuječnosti in se popolnoma predajali zvokom, barvam in vonjem gozda v vseh letnih časih. Plesali smo in igrali na male ritmične inštrumente, za katere smo uporabili materiale, najdene v gozdu, se igrali, predvsem pa pridobivali nova znanja in izkušnje. V gozdu smo si skupaj s šolskim hišnikom, gospodom Tomažem, naredili bivak, ki nam je v jesenskih mesecih predstavljal zatočišče in prostor za igro, kadar je bilo vreme mrzlo in vetrovno.

Sredi junija smo projekt zaključili s celodnevnim bivanjem v gozdu. V gozd smo se odpravili takoj po zajtrku, tam nas je že čakal gospod Vinko Čančer, upokojeni vojak Slovenske vojske. Major Čančer nam je kot izkušeni vojak predstavil osnove preživetja v naravi. Spoznali smo, kako v naravi zakuriti ogenj, kako si pripraviti hrano, katere gobe so užitne in kako jih pravilno nabrati. Z otroki smo se tudi preizkusili v peki penic in jabolk. Dogodivščino smo zaključili z igro in petjem ob tabornem ognju ter se popoldan nasmejani in polni vtisov vrnili v vrtec.

Prepričana sem, da je Gozdna dogodivščina pri vseh otrocih pustila kopico vtisov, ki jih bodo spremljali še dolgo v času odraščanja. Prinesla jim je prvinskost izkušenj bivanja, opazovanja in doživljanja narave, ki je tukaj, na dosegu roke, pa jo včasih premalo poznamo in cenimo.

Petra Čančer,
diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

24.05.2023 | Mladi Posavci poročajo

Obisk Unescovih ambasadork iz Benetk v Pišecah

24.05.2023 | Mladi Posavci poročajo

Športno popoldne treh generacij v Vrtcu Krško

22.05.2023 | Mladi Posavci poročajo

Gozdni četrtki na POŠ Veliki Podlog

22.05.2023 | Mladi Posavci poročajo

Na Erasmus izmenjavi v Tenji

ne spreglejte

13.04.2023 | Oglas

EKO okusi Slovenije na Vidmu

22.07.2022 | Sporočilo

Vrt in voda v poletnih mesecih

28.09.2022 | Sporočilo

Voda – najdragocenejša dobrina