Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ajdovske zgodbe povezujejo izročilo Ajdov in naravne zanimivosti Posavja v nova doživetja

Objavljeno: Sreda, 02.06.2021    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
DSC_0739
V začetku leta 2021 se je začel odvijati projekt Ajdovske zgodbe iz Posavja, ki bo odkrival in predstavljal zapuščino Ajdov v naši regiji, ob tem pa spodbujal spoštovanje in pozitiven odnos do narave.

Morda ste že slišali za zgodbo o Ajdinji, ki je prala plenice v Savi, pri tem pa z eno nogo stala na Bohorju, z drugo pa na kranjski strani reke?
 
Prebivalci, ki so obiskovali oz. živeli na »ajdovskih« lokacijah, verjetno niso bili velikani. Kaj so počeli, kako so živeli in druge zanimivosti o Ajdih bomo partnerji projekta poskusili poiskati na posameznih »ajdovskih« lokacijah po regiji.
 
V projekt smo tako vključili Ajdovsko jamo pri Nemški vasi, Ajdovski gradec nad Vranjem pri Sevnici, Ajdov grob na Magolniku ter Ajdovsko jamo v Silovcu pri Sromljah. Pri vseh gre tudi za lokacije naravnih vrednot.
 
Ob manjših investicijskih aktivnostih bo poudarek na raziskovanju, izobraževanju in oblikovanju novih programov za različne skupine obiskovalcev.
 
Občina Krško je v prvi polovici letošnjega leta že obnovila infrastrukturo v Ajdovski jami, KTRC Radeče je oblikoval logotip projekta, sicer pa smo si partnerji projekta do konca leta 2021 zadali še naslednje aktivnosti:
  • Posavski muzej Brežice pripravlja različne strokovne podlage ostalim partnerjem projekta, obenem pa bo izvedel tudi predavanja o Ajdih (3. 6. 2021 – preko ZOOM-a in 20.6.2021 ter še eno jeseni),
  • KŠTM Sevnica pripravlja razstavo o Ajdovskem gradcu na sevniškem gradu, usposabljanje vodnikov, jeseni tudi javni dogodek na Ajdovskem gradcu,
  • KTRC Radeče VR animacijo o Ajdih in delavnice za otroke, med promocijskimi aktivnostmi pa tudi tiskovno konferenco,
  • Gostinsko podjetje Sevnica d.o.o., Hotel Ajdovec, razvija jedilnike iz različnih »ajdovskih« obdobij,
  • Zavod Svibna pa ob vodenju projekta razvija vsebine, povezane z bližnjo Ajdovsko jamo: raziskovalni študijski krožek, ki odkriva še druge »ajdovske« lokacije po Posavju (bralce vabljeni k posredovanju informacij o morebitnih drugih »ajdovskih« lokacijah v Posavju), rekonstrukcijo oblačilnega videza in izobraževanje animatorjev za lokacijo Ajdovska jama (4. in 6. junij 2021 – k sodelovanju vabljeni zlasti mladi), jeseni pa še predavanja o naravnih vrednotah. 
Partnerstvu je bilo s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) skupno odobrenih 149.993,35 € (85 %) sofinanciranja. Projekt se zaključuje 30. septembra 2022. Dodatne informacije o projektu so dostopne na spletnih straneh partnerjev in tudi FB strani Ajdi.

Vir: Zavod Svibna
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte