Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Decembra nam v Posavju ne bo dolgčas

Objavljeno: Petek, 06.12.2019    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
silvestrovanje_krsko28
Decembrski dnevi bodo tudi v Posavju polni prazničnih prireditev, od raznih druženj na prostem do razstav in prazničnih koncertov. Organizatorji, od občin in drugih javnih ustanov do društev in posameznikov, so poskrbeli, da bodo prebivalci in prebivalke Posavja res imeli možnost doživeti praznično vzdušje ne le doma, ampak tudi v javnem prostoru. Pregledali smo, kaj vse se nam obeta v tem mesecu.

Krško: Praznični vikend in silvestrski dnevi
 
Praznično dogajanje v Krškem, rezultat sodelovanja Občine Krško, KS mesta Krško, Centra za podjetništvo in turizem Krško, Kulturnega doma Krško z enoto Mestni muzej Krško, KD Prostor vmes, družbe Kostak in KUD Posavje prireditve, se je pričelo že na zadnji novembrski dan z Miklavževim sejmom na videmski tržnici in prižigom prazničnih luči v Zatonu.
silvestrovanje_brezice41
Drugi vrhunec prazničnih prireditev bo v soboto, 14. decembra, ko staro mestno jedro cel dan v znamenju prireditve Praznični vikend. Od 16.30 dalje se bodo obiskovalci lahko sprehodili med prazničnimi stojnicami, z Dalmatinove ulice pa bo štartala povorka z dedkom Mrazom in Ledeno kraljico, plesalkami oddelka za sodobni ples Glasbene šole Krško, konjsko vprego Konjeniškega kluba Krško in Bohorsko konjenico. Za najmlajše bo nato na osrednjem prizorišču v starem mestnem jedru predstava Ledena kraljica (v primeru dežja v Dvorani v parku), po predstavi pa se bodo otroci lahko fotografirali z dedkom Mrazom in Ledeno kraljico. Večerni koncertni dogodka bodo zaznamovali Manca Špik in Isaac Palma ter Dejan Vunjak in Brendijeve barabe. Podrobnejši program je objavljen na zadnji strani časopisa. V dneh od 16. do 19. decembra bo otroke po krajevnih skupnostih v organizaciji Zveze prijateljev mladine Krško tradicionalno obiskal dedek Mraz.
silvestrovanje_brezice26

 
V drugi polovici decembra bo občina uredila 200 m2 veliko drsališče iz naravnega ledu, ki ga bodo umestili v peš cono ob CKŽ 44. Novoletna okrasitev je tudi letos delo članic KD Prostor vmes, ki so se povezale z Domom starejših občanov Krško in Večgeneracijskim centrom Posavje. Celotna okrasitev, skupaj z montažo, demontažo, hranjenjem in popravilom okraskov ter nabavo novih, znaša dobrih 47 tisočakov.
 
Silvestrske dneve na Trgu Matije Gubca pa tudi letos pripravlja KUD Posavje prireditve. V ponedeljek, 30. decembra, bodo od 16. dalje pripravili otroški program, ob 21. uri bo sledil koncertni program z D'palinka bandom in skupino Pop Design. Silvestrovanje se bo na Trgu Matije Gubca začelo ob 21. uri z DJ Stenkom, ob 22. uri pa bo za prehod v novo leto poskrbela skupina Džuboks.
 
Brežiška decembrska mavrica
 
Tudi v brežiški občini so v decembrsko praznično dogajanje že zakorakali, in to dobesedno –  s tradicionalnim pohodom od Vrtca Mavrica do grajskega dvorišča. Za 'čudovito mavrico dogodkov' sicer skrbijo javni zavodi – Posavski muzej Brežice, ZPTM Brežice, JSKD – pa tudi društva in predani posamezniki, seveda ob podpori Občine Brežice, svoj delež decembrskih doživetij pa prispevata tudi največja turistična ponudnika Terme Čatež in Terme Paradiso. Kot je sporočila direktorica ZPTM Brežice Mateja Gerjevič, bodo za decembrsko toplino poskrbeli tudi v Mestni hiši Brežice. »Letošnja novost ponudbe Mestne hiše bosta kulinarično-vinska dogodka 13. in 18. decembra. V prijetnem, intimnem vzdušju in za dogodek posebej urejenem ambientu bomo okušali domače mesnine krškopoljca, sire in vina, ob glasbeni spremljavi,« pravi Gerjevičeva. Na grajskem dvorišču bo na nedeljsko popoldne 15. decembra zdaj že uveljavljena praznična rokodelska tržnica s prazničnimi stojnicami, animacijsko delavnico in obiskom dobrega moža za najmlajše. Otroci bodo na svoje prišli tudi 18. decembra, ko bodo Mladinski center Brežice preoblekli v Pravljično deželo, obiskal pa jih bo Božiček s pomočniki. Obiske dobrih mož seveda pripravljajo tudi po drugih krajevnih središčih v občini, denimo na Veliki Dolini 19. decembra, v Pišecah 28. decembra …
 
Praznično dogajanje v mestu pa bo vrhunec doseglo na predzadnji in zadnji dan v letu z zabavo na glavni brežiški ulici (Cesti prvih borcev). 30. decembra bo od 21.30 dalje v starem mestnem jedru zbrane zabaval narodnozabavni ansambel Modrijani, istega večera pa bo v Viteški dvorani brežiškega gradu na (že razprodanem) 6. gala novoletnem koncertu nastopil Slovenski oktet. V novo leto bodo v Brežicah vstopili v družbi skupine Obvezna smer, ki je bila v 80. letih ena najpopularnejših skupin pri nas in še vedno uspešno nastopajo po raznoraznih prireditvah. V Zavodu za šport Brežice bodo tudi letos poskrbeli za 300 m2 veliko drsališče pred vhodom v športno dvorano Brežice. Letošnja okrasitev mesta bo enaka kot v prejšnjem letu, zanjo pa so na občini predvideli 9.000 evrov.
 
Sevniški čudežni december
 
V Sevnici so začeli praznovanje t. i. Čudežnega decembra 4. decembra, ko so v mestu prižgali praznične luči in v organizaciji KŠTM Sevnica že osmo leto zapored izvedli Pohod z lučko na grad, kjer so za pester program poskrbeli učenci OŠ Boštanj in grof Moscon. Konec tega tedna, v petek in soboto, bo praznično na sevniški tržnici. V petek zvečer namreč pripravljajo praznični večer penin in grajskih mesnin, v soboto dopoldne pa decembrsko tržnico z degustacijo praznične peke in cvrčkov ter igrami za najmlajše. Slednjim bo posvečen tudi 11. december, ko se bodo popoldne že tradicionalno družili na gradu v okviru dogodka Čarobni obisk gradu. Dve praznični ustvarjalnici (14. in 18. decembra) in sprehod za najmlajše (21. decembra) pripravljajo tudi v sevniškem mladinskem centru, 19. decembra pa jim bo na voljo predstava v kulturni dvorani.

Praznično bo tudi v drugih krajih v občini. V Loki pri Zidanem Mostu se v organizaciji tamkajšnjega turističnega društva odvija sklop prireditev Vencember, in sicer ustvarjalne delavnice za najmlajše, božično-novoletna tržnica, božično pohod na Lovrenc itd. 20. decembra bodo v Boštanju v organizaciji TD Boštanj ob Savi ob 17. uri prižgali novoletne lučke, v Loki pri Zidanem Mostu jih bodo 22. decembra ob 17. uri v organizaciji krajevne skupnosti in ob petju MePZ Zvon. V sevniškem športnem domu se bo 21. decembra ob 18. uri začel tradicinalni božično-novoletni koncert KD Godba Sevnica z gostom Urošem Perićem. 25. decembra se bo v boštanjski farni cerkvi odvijal 30. božični koncert MePZ Župnije Boštanj, le dan kasneje, 26. decembra bo v telovadnici OŠ Blanca potekal božično-novletni koncert KD Godba Blanški vinogradniki, Društvo rejcev in ljubiteljev konj pa bo 27. decembra v športni dvorani osnovne šole z božično-novoletnim koncertom Godbe Slovenskih železnic obeležilo 20 let delovanja društva. Kot že tradicionalno, bodo v organizaciji KŠTM Sevnica leto zaključili s silvestrovanjem za najmlajše v centru mesta, ki se bo pričelo ob 17. uri, predstavo in prihodom dedka mraza, ob 22. uri pa bodo nekoliko starejši novo leto pričakali skupaj z županom in ansamblom Roka Žlindre.
 
Praznično tudi v manjših občinah
 
Radečani in Radečanke so v praznični december vstopili s stojnicami društev in prižigom lučk na smreki v parku pred občinsko stavbo ter glasbenim večerom z Nuško Drašček in Ansamblom Vžig. Na koledarju decembrskih prireditev v radeški občini je sicer skoraj 30 prireditev. Dedek Mraz bo otroke obiskal 16. decembra v Radečah, 21. decembra v Vrhovem in 23. decembra na Svibnem. V radeškem Domu kulture bo 18. decembra novoletni koncert orkestrov Glasbene šole Laško – Radeče, dva dni kasneje klavirski koncert Tatjani, na katerem bodo nastopili učenci GŠ v sodelovanju z godalnim orkestrom Strunikat, na božični dan pa tradicionalni koncert Pihalnega orkestra radeških papirničarjev, v cerkvi sv. Petra bo 29. decembra božični koncert VIS sv. Peter Radeče. Izpostavimo še druženje in razstavo jaslic na Radeški tržnici 19. decembra, potop penine pri TRC Savus dan pred božičem in občinsko proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti pri spomeniku za samostojno Slovenijo v parku. Za praznično okrasitev sta letos poskrbela podjetje Edma iz Radeč in JP Komunala Radeče, pri čemer je bila na starem radeškem mostu delno obnovljena osvetlitev mostu, prav tako so poskrbeli za nekaj novih lučk in novoletnih svetlobnih okraskov. Praznična okrasitev jih bo stala sedem tisočakov.
 
Praznično utrip seveda ne bo obšel niti kostanjeviške občine. Miklavž je že obiskal otroke po hišah v Kostanjevici na Krki, 20. decembra bo prišel Božiček na obisk v vrtec, 21. decembra pa bo že tradicionalno obiskal otroke v vaseh Oštrc, Črneča vas in Orehovec. Na dan samostojnosti in enotnosti bo tradicionalni božično-novoletni koncert pihalnega orkestra, združen z osrednjo občinsko prireditvijo ob prazniku. Za praznično okrasitev občinskega središča, ki se prižge na predvečer sv. Miklavža, bo kot že vsa leta v okviru koncesijske pogodbe poskrbel Toni Klemenčič, občino pa bo stala 5.400 evrov.
 
V Bistrici ob Sotli so pripravili Miklavžev pohod do župnijske cerkve s. Petra, v petek popoldne pa bo v knjižnici pravljica z Jožico Kunst in ustvarjalnica novoletnih vizitk.
 
P. P.
 
 
« Nazaj na seznam