Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Epidemija povečala občutke osamljenosti, a hkrati potrdila pomen socialnih stikov za kakovostno življenje

Objavljeno: Četrtek, 11.06.2020    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
BOJANA NAGLIČ BENEDIK

Bojana Naglič Benedik

S koronavirusom se je spremenil način življenja tako nam, zaposlenim na Projektu MOST kot tudi našim uporabnikom in ostalim občanom Krškega. Izkazalo se je, da so sodobne tehnologije v veliko pomoč in podporo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja, vendar ne morejo nadomestiti socialnih stikov. Izolacije v obdobju epidemije so potrdile, kako močno socialni stiki vplivajo na kakovostnejše življenje.

Dolgotrajna oskrba je neprekinjeno delovala v času epidemije

V času epidemije smo člani Projekta MOST vsakodnevno obiskovali uporabnike in izvajali nujne storitve, z upoštevanjem preventivnih ukrepov za varovanje zdravja. Starejši ljudje so postali še bolj odvisni od pomoči drugih, veliko jih nima svojcev ali pa le-ti zaradi svoje narave dela oziroma oddaljenosti ne morejo nuditi pomoči. Od zdravstvenih storitev so potrebovali predvsem pomoč pri negi, pripravo zdravil in merjenje vitalnih funkcij. Skupaj s pomočjo na domu, prostovoljci in drugimi lokalnimi organizacijami smo poskrbeli za redno dostavo toplih obrokov in nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Občanom v stiski smo bili na voljo preko »kriznega telefona« z informacijami o možnosti različnih oblik pomoči.
 
Socialni stiki so nujni za kakovostno življenje

Socialni stiki se s starostjo ožijo zaradi upokojitve, smrti bližnjih in znancev, k osamitvi pa pripomorejo tudi komunikacijske težave, zaradi pešanja vida in sluha, ter slabša mobilnost. Tradicionalna oblika družine, kjer starejši bivajo s svojimi otroci in vnuki, je manj pogosta kot nekoč, zato starejši pogosto hrepenijo po družbi. Izolacija v času epidemije je pri uporabnikih še povečala občutke osamljenosti, depresije, tesnobe in strahu. Člani projekta smo jim zato prisluhnili preko telefona in jim skupaj s prostovoljci delali družbo tudi na domu. Raziskave kažejo, da kakovostna dolgotrajna oskrba pripomore k daljšemu in bolj varnemu življenju starejših na svojem domu. Tu se počutijo bolje in bolj varno, kar vpliva na bolj stabilno psihično stanje, to pa na boljšo odpornost organizma, večjo motiviranost in s tem posledično na daljše življenje. Tehnologije, kot je e-oskrba, zagotovo pomagajo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja uporabnikov, vendar pa so za kakovostno življenje nujni tudi osebni stiki, preko katerih lahko začutijo, da niso čisto sami in da so nekomu pomembni.
 
Z okrepljeno ekipo nadaljujemo naše poslanstvo

Kljub izredni situaciji smo v projekt vključevali nove uporabnike, za katere je koordinatorka dolgotrajne oskrbe organizirala pomoč. Z majem se je naši ekipi pridružila nova koordinatorka dolgotrajne oskrbe Bojana Naglič Benedik, univ. dipl. soc. del., ki bo s svojimi izkušnjami, ki jih je pridobila med svojo poklicno potjo, v delovanje projekta vnesla veščine, ki so pomembne za delo koordinatorja dolgotrajne oskrbe. V preteklosti je že dodobra spoznala koordiniranje pomoči na domu, kar je bistveno pri delu, ki ga opravlja sedaj, predvsem pa bo s sposobnostjo povezovanja različnih deležnikov v dolgotrajni oskrbi dodatno postavila temelje integrirani oskrbi. »Vesela in ponosna sem, da sem postala del ekipe Projekta MOST, saj se zavedam, kako dragocene so storitve in pomoč, ki jo ekipa na terenu nudi ljudem, ki to potrebujejo. Projekt nam kaže pot, kako je treba urediti sistem dolgotrajne oskrbe, predvsem pa se preko projekta kaže, kako nujno je sprejeti ustrezno zakonodajo, ki bo dolgotrajno oskrbo uredila in vpeljala v slovenski prostor,« je povedala Bojana. Skupaj z ostalimi člani ekipe bo pomagala uporabnikom preživeti čim kakovostnejše bivanje v svojem domačem okolju s povezovanjem socialnih in zdravstvenih storitev ob pravem času. Vsak človek je pomemben, zato si vsi zaslužimo prijazno besedo in odgovoren strokovni pristop.
 
Pred obiskom se je treba naročiti

V prostorih Projekta MOST na Centru za socialno delo Posavje, CKŽ 19, Krško, veljajo posebni ukrepi, s katerimi želimo zavarovati zdravje vseh občanov in preprečiti širjenje bolezni. Za termin osebnega obiska se je treba dogovoriti s strokovnimi delavci na številki 07 29 27 041 ali e-mailu evt.projekt-most@gov.si. Ob vstopu podpišete izjavo, s katero potrdite, da v zadnjih 14 dneh niste imeli simptomov okužbe s COVID-19 in da niste bili v stiku z okuženo ali potencialno okuženo osebo. Pri obisku upoštevajte varnostno razdaljo najmanj 1,5 m, razkužite si roke, uporabljajte zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ter upoštevajte higieno kašlja. V primeru, da morate oddati vlogo ali drugo dokumentacijo, jo lahko pustite v poštnem nabiralniku ob vhodnih vratih. V prostorih Centra za socialno delo Posavje v Krškem, na Cesti krških žrtev 19, smo vam na voljo tudi za druge oblike pomoči, kakor je pomoč na domu Enote CSD Krško, občinske denarne pomoči in storitve Zavoda Sopotnik.

Vir: Projekt MOST
 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki