Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najstarejši pri nas: ​115-letna 'pomlajena starka'

Objavljeno: Četrtek, 19.08.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
osnovna sola Jozeta Gorjupa Kostanjevica na Krki (2)

Pročelje kostanjeviške šolske stavbe

Poletje in z njim šolske počitnice se počasi zaključujejo, v skladu s tem pa se tudi v naši rubriki od najstarejšega plavalnega bazena v Radečah selimo k eni najstarejših šolskih stavb, ki so še vedno v uporabi – šoli v Kostanjevici na Krki, ki bo letos stara že 115 let.

Začetki šolstva v Kostanjevici na Krki sicer segajo že v 14. stoletje, ko je bila šola v cistercijanskem samostanu, v katerem so menihi poučevali in vzgajali svoje gojence in otroke okoliških prebivalcev. Po razpustu samostana so šolo leta 1789 prestavili v mesto, ob koncu 19. stoletja je pouk potekal v različnih prostorih po mestu. Leta 1905 so na pobudo Ivana Globočnika, tedanjega kostanjeviškega župana, in Antona Pavčiča, šolskega upravitelja, začeli z gradnjo novega šolskega poslopja. Gradilo ga je podjetje Gustava Tönniesa iz Ljubljane.
osnovna sola Jozeta Gorjupa Kostanjevica na Krki (6)
Z delom so pričeli 25. aprila 1905 z dogovorom, da bo šolsko poslopje do jeseni pod streho, naslednje leto, do 1. avgusta 1906 pa dokončano in predano v učne namene. Šolo so zidali zidarji Goriški Slovenci, gradnja je stala 90.600 kron.

V istem obdobju so gradili novo šolsko stavbo tudi v Črneči vasi, kjer so jo slovesno odprli 25. septembra 1906, nova šola v Kostanjevici pa do začetka šolskega leta (16. septembra 1906) še ni bila dokončana, saj se je zataknilo predvsem pri šolski opremi, zato tudi še niso pričeli s poukom. Slovesno odprtje štirirazredne nove šole je bilo tako 11. oktobra 1906. Na odprtje moderne, prekrasne in kaj solidno zidane štirirazredne nove šole je vabil tudi časopis Slovenec. Kostanjevičani so goste vabili v prijazno, na otoku sezidano mestece, ki ga krog in krog obdaja sloveča Krka, polna okusnih rib in rakov. Otvoritev se je začela z mašo, na kateri je pel domači pevski zbor. Mestni župnik Damjan Pavlič je šolo blagoslovil, nato pa so sledili slavnostni nagovori župana, predsednika šolskega sveta, šolskega upravitelja in okrajnega šolskega nadzornika. Med nagovori so šolski otroci deklamirali in peli pesmi. Otvoritve se je udeležila velika množica ljudi, učitelji, domačini in okoličani. Do junija 1907 so uredili tudi šolski park. Šola je dobila še šolsko uro, ob njej so 14. junija 1909 začeli kopati in graditi vodnjak, globok 5,5 m.

Med drugo svetovno vojno je bila šola zaradi topniškega obstreljevanja močno poškodovana, po letu 1948 so jo ponovno obnovili in usposobili za pouk. Leta 1982 so k staremu delu prizidali novo šolsko poslopje in vrtec, šolo pa poimenovali po domačinu Jožetu Gorjupu. V minulih letih je bila kostanjeviška šolska stavba, vključno s spomeniško zaščitenim starim delom, temeljito obnovljena, s tem pa je njena 'življenjska doba' podaljšana vsaj še za nekaj desetletij.

P. Pavlovič
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte