Časopis za pokrajino Posavje
24.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

O ribah skozi otroške oči

Objavljeno: Ponedeljek, 04.10.2021    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Ribogojnica Blanca, OS Radece (35)

Obisk manjše ribogojnice je ponudil zanimive prigode iz življenja vzreje rib.

Ali veste, katere so prostoživeče ribe v naravnem okolju, katere vrste rib je mogoče vzgojiti v ribogojnici, koliko vrst ribjih jedi lahko pripravimo, poznate morda katero izmed pesmi, ki omenja ribo, ribico? Projekt Z RIBAMI DO ZDRAVJA skuša odgovoriti na zastavljena vprašanja na enodnevnih ali večdnevnih delavnicah, ki potekajo na Lisci in s katere se širi prečudovit pogled na sijočo reko Savo, v čigar nedrjih se skriva mnogo različnih vrst rib (postrv, krap, som, sčuka, klen, mrena, navadni ostriž ...).

Posavski osnovnošolci in osnovnošolke so v mesecu septembru začeli skozi različne elemente igre ter izkustvenega učenja s spoznavanjem vodnih ekosistemov in mlade bistre glave so nam zaupale nekaj o ribah ter varovanju voda. »Ribe živijo v potokih, rekah in morju. Lovijo jih ribiči z ribiškimi palicami, ki imajo na koncu trnek, na katerega se ujame riba. Ulovljene ribe lahko pripravimo kot jed. Moja mami jih običajno speče v veliki ponvi in potem jih pojemo. Oči mi pečeno ribo očisti, ker imajo ribe koščice, ki jih ne smem pojesti,« pripoveduje četrtošolka Ema. Njen sošolec Timotej doda: »Na Lisci je fino, ker je dober zrak in se lepo vidi v dolino. Vidimo tudi reko Savo, v kateri živi zelo veliko rib. Ribiči sedijo v čolnih in lovijo ribe, nato jih odnesejo domov, da jih pojedo. Ribe so zdrave.« Tretješolec Luka ponosno pove, da je ribič njegov stric in včasih ulovi zelo veliko ribo. »Imenuje se som in ker je velik in težek se težko hitro premika v vodi. Ima velika usta in velike brke,« navdušeno opiše soma, ki je ena od ribjih specialitet v kulinariki. Petošolec Marko pove: »Včasih lovim ribe v reki Krki, ker živim v njeni bližini. Lovim zlasti pisance, zelenke in rdečeoke. Včasih jih spustim nazaj v vodo, včasih jih odnesem domov, kjer jih očistimo in spečemo. Krka je kar čista reka, ampak lahko bi bila še bolj, v njej plava kar precej smeti, zlasti plastenk, pločevink, steklenic, vrečk … Pomembno je, da je reka čista zaradi živali, saj sicer dobijo to plastiko v svojo hrano ali pa se vanjo ujamejo. Tudi ribe in ostale živali imajo rade čisto življenjsko okolje.«

Projekt Z RIBAMI DO ZDRAVJA sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
« Nazaj na seznam
»