Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odpadno jedilno olje – ločuj, zbiraj in oddaj

Objavljeno: Četrtek, 17.02.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Varuj o(ko)lje, posoda (2)

Ulična rumena posoda je namenjena odlaganju odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih.

Pravilno ločevanje odpadnega jedilnega olja ima vpliv na okolje, na našo prihodnost in bodoče rodove, zato je Komunala d.o.o. Sevnica skupaj s partnerji – Kostak d.d., Komunala Brežice d.o.o, Komunala Radeče d.o.o., Občina Sevnica in Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica – pristopila k inovativnemu projektu VARUJ O(KO)LJE. Več o njem direktor sevniškega komunalnega podjetja Mitja Udovč.

Opišite korake za pravilno ločevanje odpadnega jedilnega olja.
Ločevanje odpadnega jedilnega olja se začne v gospodinjstvu. V ta namen nameravamo v sklopu projekta nabaviti in med gospodinjstva v občini razdeliti male gospodinjske posodice volumna 2,2 l. Namenjene bodo zbiranju odpadnega jedilnega olja (OJO), ki nastane po cvrtju hrane ter drugih jedilnih olj, ki so uporabljena za konzerviranje hrane. Po cvrtju počakamo, da se olje ohladi in ga nato prelijemo v posodico. Ko je ta polna, jo odnesemo do najbližje ulične zbirne posode za OJO ali v zbirni center za odpadke Komunale Sevnica. Vsebino izlijemo v večjo rumeno ulično posodo. Lokacije, kjer je možno oddat OJO, so vidne na aplikaciji www.ojo.si Če si to aplikacijo ogledate preko vašega pametnega telefona, vas s klikom popeljemo tik pred vašo najbližjo lokacijo za oddajo OJO.

Koliko odpadnega jedilnega olja ste doslej zbrali v uličnih zbirnih posodah?
V uličnih zbirnih posodah zberemo približno 1.000L OJO/leto. Ta količina ne bo nikoli več stekla skozi gospodinjske odtoke v kanalizacijski sistem do podtalnice – vira naše pitne vode, do naše čistilne naprave in vodotokov.

Odpadno jedilno olje je lahko koristna surovina, za kaj ga lahko uporabimo?
Filtrirano OJO se lahko uporabi za pogon predelanih dizelskih agregatov. Pri tem pridobimo zeleno električno in toplotno energijo. Iz OJO se lahko izdeluje tudi sveče in mila. Glede na to, da v Sloveniji porabimo 16 milijonov nagrobnih sveč letno, je to postal velik ekološki problem, ki ga lahko tudi z uporabo OJO nekoliko omilimo.

Naložbo VARUJ O(KO)LJE sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
 
« Nazaj na seznam