Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetje Centros - Že 30 let skrbijo za udobje v vašem domu

Objavljeno: Sreda, 07.04.2021    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Centros ekipa DSCF1386

Ekipa podjetja Centros d.o.o.

Podjetje Centros, d.o.o., že 30 let svetuje in izvaja vse vrste strojnih instalacij za stanovanjske in gospodarske objekte. Poleg vodovodnih instalacij, instalacij ogrevanja, rekuperacijskega prezračevanja, plinskih instalacij, instalacij komprimiranega zraka, centralno sesalnih sistemov, čistilnih naprav, rezervoarjev za deževnico … se v zadnjem desetletju veliko posvečajo vgradnji opreme za koriščenje obnovljivih virov.

V podjetju je trenutno pet zaposlenih, pogodbeno pa sodelujejo z več podizvajalci, zlasti na področju elektro del, servisiranja in zagonov ogrevalne opreme. Zaposleni v podjetju imajo pridobljene certifikate in A-teste, kar potrjuje njihovo znanje na področju strojnih instalacij.
20210320_100331

Ustanovitelj podjetja Centros Franc Dular na začetku poslovne poti


V svojem 30-letnem delovanju so poleg stanovanjskih objektov opravili instalacije tudi v številnih gospodarskih objektih. Med njihovimi večjimi projekti so izvedba ogrevanja s plinskimi kotli skupne moči 720 kW v tovarni Papiroti, izvedba ogrevanja, komprimiranega zraka in plinifikacije v proizvodnih halah Metalna Senovo, izvedba plinske kotlovnice, skupne moči 400 kW v Termoelektrarni Brestanica, izvedba strojnih instalacij v čistilnih napravah Vrhnika, Obrežje, Brežice, Slovenske Konjice, Pragersko …, izvedba kompletnih instalacij v ZVC Lipej-Šerbec in še mnogo ostalih.

Podjetje vsa leta izpolnjuje kriterije bonitetne odličnosti, v letu 2020 pa so pridobili tudi srebrni certifikat odličnosti AAA in spadajo med najbolj zanesljive slovenske poslovne subjekte, ki so upravičeni do uporabe mednarodno priznanega statusa Srebrna odličnost.

Vizija podjetja Centros, d.o.o., je okrepiti položaj med ponudniki strojnih instalacij in pospešeno razvijati svoje delovanje na področju sistemov obnovljivih virov.
Family Dular - DSCF1414

Franc Dular s sinovoma Zoranom in Brankom, ki uspešno nadaljujeta z delom

V koraku s časom za zadovoljne stranke: Ker se zavedajo hitrega razvoja na področju strojnih instalacij in obnovljivih virov, v podjetju Centros vseskozi spremljajo novosti, se izobražujejo in gredo v korak s časom. Slednje je namreč zagotovilo, da strankam ponudijo najbolj optimalno rešitev, s katero bodo stranke vrsto let zadovoljne.

Centros je bilo eno prvih podjetij v regiji, ki je pričelo z vgradnjo vseh vrst toplotnih črpalk zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda, v letošnjem letu pa bodo presegli skupno število več kot 400 vgrajenih ogrevalnih toplotnih črpalk v gospodinjstvih in gospodarskih objektih. Strankam uredijo tudi vso dokumentacijo za pridobitev nepovratnih spodbud Eko sklada.

Ustanovitelj podjetja Franc Dular o začetkih in prehojeni poti:

20201020_122710

Uspešno končana montaža toplotne črpalke voda-voda


»Začelo se je v hišni garaži in malem kletnem pisarniškem prostoru, ravno v času sprememb družbeno-ekonomskega sistema. Nekaj strokovnega znanja je sicer bilo, manj pa s področja poslovanja, predpisov, komerciale in financ. Bil je čas za novosti na področju strojnih instalacij. V uporabi sta bili samo dve vrsti jeklenih cevi - »črne« in pocinkane, danes jih poznamo vsaj deset vrst iz različnih materialov.

V Posavju ni bilo trgovine z bakrenimi cevmi, nemški trg pa je že izdeloval ogrevalne, vodovodne in plinske instalacije iz bakrenih cevi. Prva znanja sem pridobil ravno v Nemčiji. Prvi korak je bil dogovor s Šternom, uvoznikom z Golnika, in Šerjakom, trgovcem iz Sevnice, da organiziramo praktično demonstracijo, ki se je je udeležilo še kakšnih deset monterjev iz regije. Trgovina Fenix je bila prva v Posa-vju s celovitim programom za izvedbo bakrenih instalacij. To so bili prvi koraki in prvo naprednejšo ogrevalno instalacijo smo izvedli v objektu Lackovičevih v Brestanici.

160921232_1793250350842451_5268102180882491283_n

Montaža toplotne črpalke zrak-voda


Večji izziv se pojavi z izgradnjo plinovoda v Posavju. Najprej smo se lotili hišnih plinskih instalacij in vgradnje plinskih kotlov, nato pa tudi večjih industrijskih in blokovskih kurilnic. V enem obdobju smo bili po podatkih Adriaplina celo na prvem mestu po številu izve-denih plinskih priklopov na različna trošila v krški in brežiški občini. Zelo uspešno in korektno je bilo tudi sodelovanje s projektanti, kot so vsi Rostoharjevi, Juvanc, Fric in drugi s področja strojnih instalacij.

V naši dejavnosti je velik pomen imelo in še ima sodelovanje z dobavitelji instalacijskega materiala, ogrevalne tehnike in sanitarne opreme. To nam zagotavlja kakovost pri vgradnji in, kar je pomembno, zadovoljne stranke.

Nenazadnje so ključni usposobljeni zaposleni. Sam sem prenašal zanje na mlajše zaposlene in nastala je ekipa, ki se ne ustraši nobe-nega izziva. Ključno je bilo tudi pravočasno spoznanje obeh sinov, da skupaj lahko naredimo več. V zadnjem desetletju smo priča neverjetnemu razvoju na področju strojnih instalacij, kar je velik izziv tudi za moje naslednike. Vendar pa je ta zgodba že nekaj časa njihova in vesel sem, da jo uspešno vodijo naprej.

S podjetjem sem preživel polovico svojega aktivnega življenjskega obdobja, a nikoli mi ni bilo žal. Tako sem spoznal več tisoč ljudi, strank, ki se jim ob tej priložnosti zahvaljujem za zaupanje.«


Napredno in odgovorno podjetje

Bogdan Kronovšek, direktor Kronoterma, d. o. o: "Centros je napredno in odgovorno družinsko podjetje. So eno izmed prvih inštala-cijskih podjetij, ki je prepoznalo prednost in prihodnost ustvarjanja udobja doma z našimi toplotnimi črpalkami. Tako so nam vrsto let aktivno pomagali pri naši misiji, predstaviti in približati tehnologijo toplotnih črpalk ljudem ter vzpostavitvi trg toplotnih črpalk v Sloveniji. Za dobro delovanje toplotne črpalke in zadovoljstvo uporabnika ni dovolj samo kakovostna toplotna črpalka, ampak tudi kakovostno izvedena vgradnja, inštalacije, izbira ustrezne rešitve ter seveda podpora kupcem, ko je vgradnja zaključena. V tem so strokovnjaki Centrosa odlični, zato z njimi radi sodelujemo in jih priporočamo."

Anton Petrovič, predsednik Turističnega društva Senovo: "Če človek živi z naravo usklajeno življenje in je notranje umirjen ter vse to prenaša v svoje delo, so tudi rezultati zelo dobri. Člani družinskega podjetja Centros so nedvomno taki. Odgovorno in strokovno delo jih uvršča v vrh izvajalcev del na področju toplotnih črpalk, toplotne in vodovodne napeljave, zato jih iskreno priporočamo. Veseli nas, da so tudi oni v nas prepoznali podobno življenjsko filozofijo in nas podpirajo pri našem delu v obliki sponzorskih ali donatorskih sredstev. Tako smo eni izmed široke družine enakomislečih, ki usmerjamo svoje delo v dobro narave in sočloveka."

« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki