Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Prostor brez telefonov in električnih naprav«

Objavljeno: Petek, 17.05.2019    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
VGC Posavje_Kreativnost povezuje, enota Brežice
Prostor brez telefonov in električnih naprav – tako je Večgeneracijski center Posavje opisal sedmošolec Krenar, za katerega je to dobrodošla redkost: »V VGC je najboljše za vse otroke in odrasle, da si odpočijejo od elektronike«. S pestrim programom poskrbijo, da nikomur ni dolgčas in da »vsak, ki pride v večgeneracijski center, odide z nasmeškom«, dodaja Krenar.

VGC Posavje_Kulinrična delavnica, enota Krško
V Sloveniji so že dobro poznani večgeneracijski centri, lokalna stičišča za srečevanje otrok, mladih, starejših in vseh tistih vmes, ki si želijo širiti svojo socialno mrežo, se še (bolj) vključiti v skupnost, na aktiven način preživljati svoj prosti čas in nekaj narediti za svoje bolj kakovostno življenje. Med 15 večgeneracijskimi centri, ki so v Slovenji zaživeli tudi s pomočjo slabih 7 milijonov evrov evropskih sredstev, je tudi Večgeneracijski center Posavje. Aktivnosti centra potekajo v vseh šestih posavskih občinah (Krško, Kostanjevica na Krki, Brežice, Bistrica ob Sotli, Sevnica in Radeče) in so za obiskovalce brezplačne. Namenjene so predvsem socialnemu vključevanju, izobraževanju ter medkulturnemu in medgeneracijskemu povezovanju. Povezanost med ljudmi je ključna, pravijo zaposleni, ki se trudijo, da dosežejo različne ciljne skupine – otroke in mladostnike, starše, priseljence, brezposelne in starejše. »Skozi različne aktivnosti in pri neformalnem druženju uporabnikom pomagamo pri krepitvi njihovih kompetenc, spodbujamo vključenost in medsebojno sprejemanje, mladim omogočamo varen prostor za druženje. Številni uporabniki v programu preživijo več sto ur letno, kar pomeni, da program izpolnjuje svoj temeljni namen – spreminja življenje ljudi, dviga kakovost njihovega življenja,« je zadovoljen Damijan, ki dela kot strokovni delavec v enoti Sevnica.

FBcover- Živa dogodki
Z ustvarjalnimi delavnicami, zanimivimi igrami in drugimi aktivnostmi za vse generacije so se predstavili tudi 16. maja v Brežicah, Krškem in Sevnici v okviru kampanje EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019. Z njo želijo skupaj s Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pokazati, da lahko rezultate projektov evropske kohezijske politike vidimo na vsakem koraku. Med 11. in 18. majem se bo tako v Sloveniji, tudi v Posavju, zvrstilo več kot 100 dogodkov, preko katerih bomo lahko spoznali, da je naš vsakdan boljši in lepši tudi zaradi dobrih projektov, ki smo jih uresničili s pomočjo evropskih sredstev. Več o dogodkih in kampanji na www.eu-skladi.si.
« Nazaj na seznam