Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribiški pripomočki prednikov

Objavljeno: Petek, 04.12.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
obtezilnik za ribisko mrezo

Kamnit obtežilnik za ribiško mrežo

Na razstavi o zgodovini ribolova na Sevniškem, ki je urejena v sklopu projekta Riba je IN v lično obnovljenem prostoru nekdanjega spodnjega gradu v bližini občinske upravne stavbe, so na fotografijah tudi stari ribiški predmeti, ki so jih naši predniki uporabljajo pri lovljenju rib v Savi.

kovinski trnek

Kovinski trnek

Ribolov ima korenine v davni preteklosti, o čemer pričajo tudi arheološke izkopanine in najdeni predmeti, namenjeni lovu rib: kovinska igla za šivanje ribiške mreže, osti, trnek in kamnit obtežilnik za ribiško mrežo, ki so jih našli leta 2008 pri arheoloških izkopavanjih na ravnici Groblje ob Savi na Logu pri Sevnici. Najdbe iz rimskega obdobja nam povedo, katere pripomočke in tehnike ribolova so naši predniki uporabljali. Kovinska igla za šivanje ribiške mreže kaže na to, da so ljudje znali sami plesti mreže, s katerimi so lovili ribe. Ta način ribolova je bil zelo pogost do sredine 20. stoletja, ko je bil z zakonom prepovedan. Ribiško mrežo, ki so jo razpeli z enega na drugi breg reke, so na spodnji strani obtežili z obtežilnikom.
Osti na štiri roglje

Osti na štiri roglje

Osti na štiri roglje, ki spominja na vilice, so naši predniki uporabljali za lov večjih rib. Kovinski trnek iz rimskega časa je dokaz, da je ribolov s trnkom zelo stara tehnika. Naši predniki ribe niso lovili samo z rečnega brega, temveč tudi iz lesenega čolna. V najstarejših obdobjih so se prebivalci ukvarjali z ribolovom zaradi preživetja, z ribami so si tudi popestrili svoj skromen jedilnik.

Projekt Riba je IN je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter Republike Slovenije. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki