Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stara ročna gasilska brizgalna za gašenje požara

Objavljeno: Sobota, 30.10.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Lesena rocna brizgalna, PGD Breg (2)

Lesena gasilska ročna brizgalna iz leta 1963

PGD Breg, ki je del Gasilske zveze Sevnica, ima v svojih prostorih eno nastarejših še delujočih ročnih gasilskih brizgaln, s katero s posebnim zanosom tekmujejo na veteranskih gasilskih igrah.

Ogenj je človekov prijateljev, a lahko je tudi sovražnik, ko se ognjeni zublji nenapovedano pojavijo tako v naravi kot na objektih in takrat je pomoč gasilcev nujna. Le-ti v sedanjem času pri svojem delu uporabljajo različne pripomočke in prevozna sredstva, na katerih so nameščene tudi cisterne z vodo, a v preteklosti je bila ročna vodna brizgalna kar nekaj desetletij skoraj edini gasilski pripomoček za gašenje požarov.

Lepo ohranjen primer stare ročne brizgalne, kakršno so uporabljali v 19. stoletja, hranijo v prostorih PGD Breg, ki je del Gasilske zveze Sevnica. Lesena ročna in še vedno delujoča brizgalna naj bi nastala leta 1863 (podobno hranijo v Gasilskem muzeju Metlika). Po zapisu na kovinski ploščici, pritrjeni na brizgalno, jo je naredil v Ljubljani živeči Albert Samassa (1833-1917) iz italijanske rodbine zvonarjev in livarjev (Albertov prapraded Janez Jakob Samassa je iz Furlanije prišel v Ljubljano leta 1767), ki je poleg brizgaln izdeloval tudi sesalne in vodovodne naprave za pivovarne, papirnice itd.

Stara lesena ročna brizgalna, ki že ima posamezne jeklene dele ter medeninast bat in cilinder, je pritrjena na ogrodje kmečkega voza, ki ima dve večji zadnji kolesi ter dvoje manjših prednjih. Na leseno podvozje je nameščena večja lesena škatla, v kateri so shranjevali vodo, ter še ena manjša – na njej je sedel voznik, saj so brizgalno vlekli konji, ki so jih v preteklosti imeli skoraj pri vsaki hiši na vasi. Lesena brizgalna ima sesalne bombažne cevi za odvzem vode iz potoka ali vodnjaka ter pumpo, ki jo je treba ročno poganjati. »Najmanj štirje krepki in gibčni možje, so potrebni, da steče voda preko črpalke po ceveh, s katerimi gasimo,« povesta člana PGD Breg Anton Felicijan in Franc Kosem.

»Leseno brizgalno, ki smo jo leta 1951 odkupili od PGD Jagnjenica in jo pred desetletjem obnovili, je bila uporabljena za črpanje vode iz Save, ko se je začela po drugi svetovni vojni obnova in gradnja stanovanjskih hiš v vasi, danes z njo tekmujemo na gasilskih veteranskih igrah in lahko se pohvalimo, da zelo hitro potegne vodo, tako da smo običajno na tekmovanjih zaradi tega zelo uspešni. Požara v vasi z njo nismo nikoli gasili,« pripovedujeta sogovornika ter se spominjata, da so s sodobnejšo motorno brizgalno pogasili nekaj gozdnih požarov, ki jih je v neurju zanetila strela, nekaj je bilo tudi travniških požarov, pred leti pa so morali pogasiti dva požara, eden je zajel hlev, drugi stanovanjsko hišo v bližini železniške postaje na Bregu.

Smilja Radi

 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.09.2023 | Ne spreglejte

Poletja je konec! Sedaj gre zares!