Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uredimo okolico našega doma

Objavljeno: Petek, 14.04.2023    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
image002

V aprilu imamo že kar nekaj opravil na cvetličnem vrtu.

Dobra novica za vse, ki vas že srbijo vrtnarski prsti: april je tu! Čeprav je tale začetek pomladi muhast in preseneča z razponi temperatur, je za urejanje okolice naših domov nastopil najbolj pravi čas. Katere informacije v tem mesecu najbolj iščete? Ljubitelji cvetlic želite obnoviti, dosaditi, urediti svoje cvetlične gredice, ljubitelji 'zelenega tepiha' ob hiši pa poskrbeti za svoje zelenice.

Cvetje prihaja v prvi plan

Kolikor rož – toliko različnih pravil. A za vse najdete v Posavju ljudi, ki govorijo ta posebni 'cvetlični' jezik. Strokovnjaki iz Kmetijske trgovine Cerjak iz Bukoška so nam tokrat odgovorili na nekaj vprašanj v zvezi z najpomembnejšimi aprilskimi opravili, in to v času, ko se vreme že počasi ogreva, hladnih noči pa je vedno manj. Česa naj se lotimo najprej?

»V tem mesecu imamo že kar nekaj opravil na cvetličnem vrtu:
  • ko narcise odcvetijo, jim odstranimo cvetove, liste pa pustimo, da naravno odmrejo;
  • obrežemo grmovnice;
  • utrjujemo sadike poletnih cvetlic (navajamo jih na zunanje razmere);
  • sadimo lokvanje in druge vodne rastline;
  • pazljivo odstranjujemo plevel s cvetočih gred;
  • 10 cm visoke poganjke cvetlic obkolimo z vejami, da rastline rastejo ob in skozi njih sadimo trajnice;
  • čudovito popestritev cvetličnih vrtov ustvarimo z zasaditvijo rododendronov.
Pri nas imamo pestro in raznoliko izbiro trajnic ter raznobarvne rododendrone. Izbirate lahko tudi med drugimi vrstami rož, grmovnic, vrtnic, dišavnic … ter balkonskimi rožami,« sporočajo še za tiste, ki v glavi že snujete tudi balkonske zasaditve.
image006

Nihajna motika


Poznate nihajno motiko?

Med obiljem ponudbe različnih orodij za nego vaših cvetličnih in zelenjadnih gredic posavski ponudniki prisegajo vsak na svojega favorita. Dejstvo je, da nam dobro, kvalitetno orodje prihrani veliko napora in dragocenega časa, a najti svoje priljubljeno orodje je brez strokovne pomoči kar zahteven in največkrat dolgotrajen projekt.

V Kmetijski trgovini Cerjak so se po veliko preizkušanjih odločili, da priporočijo orodje, ki vam bistveno olajša okopavanje, rahljanje tal, a tudi učinkovito odstranjevanje plevela: nihajna motika. Nad njo se navadno najprej navdušijo predvsem tisti, ki imajo težave s hrbtom in bolečinami v križu, saj jim nihajna motika omogoča dela v pokončnem položaju. Kmalu pa jim sledijo tudi vsi, ki radi preprečijo, da bi zemlja postala zbita in neprijetna za obdelovanje. Ker si želijo, da vam delo v okolici vašega doma pomeni predvsem sprostitev in da pozabite na mučno okopavanje, so v Kmetijski trgovini Cerjak dodali še posebno ponudbo za naše bralce: »Prepričajte se o praktičnosti tega posebnega orodja. Ob nakupu nihajne motike vas razveselimo z 10-odstotnim popustom.«

Naj vaša zelenica končno 'zadiha'
travnikSlika1

Prezračevanje trate


Na njej se ne spočijejo samo vaša stopala – lepa zelenica je pravi užitek tudi za naše oči. Pogled na negovano trato je eden najlepših pogledov, ki se nam ob primerni skrbi za zelenico ponuja skozi večji del leta. Sedaj je čas najbolj pravi, da obnovimo trato, ki ji je mraz odnesel njeno zelenilo in gostoto.

Pri podjetju Trata Krško so nas tokrat opozorili tudi na nujen, a pogosto spregledan element pravilne nege zelenice: prezračevanje zelenice.

»Prezračevanje imenujemo tudi vertikutiranje, torej nekakšno navpično zarezovanje travne ruše, za kar se poslužujemo posebnega orodja. Na ta način se zrahljajo tla, hkrati se odstranijo odmrli deli trave, druge rastline, mah in različen plevel. Če se trata ne prezračuje, se zaraste sloj trave, ki pa našo zelenico začne dušiti. Ravno zato imajo prezračevalniki trate posebne, dvojne nože, ki se vrtijo, prodirajo v zemljo in odstranijo zaraščen zgornji sloj z nekajmilimetrskimi vbodi v tla. Trata je kot prerojena, saj lahko znova normalno črpa vodo in hranila iz tal, prav tako pa do nje pride večja količina zraka.

Osnovni postopek za prezračevanje trate:
  • Trato pokosite nekje do 3 milimetre še pred prezračevanjem.
  • Pri prvem prezračevanju mora biti vaše prezračevanje plitvejše – torej ne smete orodja nastaviti na pregloboko vbadanje tal.
  • Trato morate prezračiti po dolžini, nato prezračevalnik obrnete in greste po isti površini še v drugi smeri, torej po širini.
  • Predvsem morate paziti na enakomernost, torej morate prezračevalnik premikati dosledno brez večjih ustavljanj, saj bi tam travno rušo lahko poškodovali.
  • Sproti odstranjujte travo z grabljami, v kolikor vaš prezračevalnik nima posebne košare za travo.
  • Potem ko ste trato prezračili, jo posujte s peskom in dodatno pognojite, setev trate pa izvedite le na tistih delih, ki so ostali bolj 'goli',« svetujejo.
Pri Trati Krško opozarjajo še, da bo zelenica po prezračevanju morda izgledala nekoliko 'oskubljena', a kar brez skrbi, že v kratkem boste navdušeni nad razliko med 'prej' in 'potem' vaše zelene oaze.

Dobra ponudba in dostopne cene

Če je pred leti še vedno veljalo, da se je splačalo dlje zapeljati za raznovrstno ponudbo za urejanje naše okolice, se nam je le-ta preselila naravnost 'pred nos'. Niti za najsodobnejša orodja ali rastline po zadnji modi vam na srečo ni treba daleč od domačega praga. Na ta način vam je prihranjenega veliko časa, ki ga lahko pametno izkoristite za delo v stiku z naravo, pa tudi finančni prihranek ob podražitvi goriv ni zanemarljiv.

12. aprila je imela zemlja v Posavju v nižini in na 5 cm globine med 5–6 stopinj, zato je še vedno dovolj časa, da se na sezono pripravite, kakor si želite, ali da angažirate kakšno pomoč. Tudi te ponudbe v Posavju ne manjka. Nakupite si sadike, posejete semena v sadilne platoje, prebudite zemljo iz zimskega spanja in 'izpilite' načrt za organizirano delo v sezoni, ko vas bo okolica vašega doma kar vabila na prosto in boste z veseljem tudi drugim pokazali, zakaj je dom vaše priljubljeno zavetje.

Uredništvo

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 13. aprila 2023.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam