Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki

Objavljeno: Torek, 23.03.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Podbocje-trocelni kamniti most (8)

T. i. Napoleonov most čez Sušico z zvonikom cerkve sv. Križa v ozadju

Z zgodbami o najstarejših pri nas se od nesnovne dediščine (sevniške salamijade) selimo k (pre)malo znani zanimivosti izpod Gorjancev – tročelnemu kamnitemu mostu v Podbočju, ki je zavarovan kot tehniški spomenik.

Ko se peljete ali sprehodite skozi Podbočje, središče obmejne krajevne skupnosti na najbolj južnem delu krške občine, se skoraj ne morete izogniti tročelnemu kamnitemu mostu čez potok Sušica. Po izročilu naj bi bil zgrajen v času Ilirskih provinc (v začetku 19. stoletja), zato mu domačini rečejo tudi Napoleonov most, saj naj bi ga gradili in nato po njem korakali njegovi vojaki. Most je, kot piše na že malce dotrajani tabli ob njem, edina tovrstna ohranjena konstrukcija v širši regiji.
Podbocje-trocelni kamniti most (13)
Razdeljen je na tri oboke, zgrajen pa iz kamnitih plošč ter blokov, ki oblikujejo vmesna stebra, ločne konstrukcije, opornike in kamnito ograjo z velikimi krovnimi ploščami. Pri njegovi gradnji so uporabili gradbeni material – rdečkast apnenec z več želez – iz bližnjega kamnoloma. Zelo dobro izdelano konstrukcijo dopolnjuje položaj vodnega korita, ki s cesto vzporedni tok vode, ki zadane v upornike in steno, skoraj pravokotno preusmeri v za naselje varnejše območje. »Mogoče se vam zdi, da za to ni nobene potrebe, potok je nizek in počasen. Če pa bi bili v takratnem Svetem Križu 1. avgusta 1937, bi videli njegovo moč. Potok je namreč hudourniški, tistega dne pa se je nad vasjo utrgal oblak in hiše so bile poplavljene več kot meter visoko. Kramarjev stric je vso noč prebedel na vaški slivi,« pravi poznavalka lokalne dediščine in turistična vodnica Ivanka Černelič Jurečič. Potok je svojo moč pokazal tudi v letih 2014 in 2015, ko je ponovno poplavil dvorišča in hiše ob njem. Z mostu se proti jugu ponuja lep pogled na serijo identičnih mostov, zgrajenih med celovito obnovo krajevne infrastrukture pred dobrim desetletjem.
 
Most je bil in je še vedno pomembno stičišče krajevnega dogajanja. Černelič Jurečičeva se spominja, da so otroci, ki niso smeli biti poleg na osrednjem kresovanju na bližnjem griču Krču, na brežini pod mostom zakurili svoj kres, pa tudi sicer so se tam družili in igrali. Dolga leta so ob njem postavljali tudi mlaj, a sedaj to ni več dovoljeno. Fantje so se pred dekleti radi postavljali z vožnjo s kolesom po ograji mostu, dostikrat se je zgodilo tudi, da je na njem kdo po pijančevanju kar prespal. Po njenem mnenju se domačini dragocenosti mostu kar precej zavedajo, večji pomen tovrstnim lokalnim znamenitostim v zadnjih letih dajejo tudi v osnovni šoli, vedno pa so nad njim očarani obiskovalci oz. turisti, ki si ga z veseljem ogledajo.
 
P. Pavlovič

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»