Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Življenje v vodi in ob njej

Objavljeno: Ponedeljek, 14.06.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Ribja steza, Vrtec KK (28)

Ogled ribje steze je bilo posebno doživetje, otroci so spoznali tudi vidro in bobra.

Posebno doživetje za najmlajše iz Vrtca Krško v okviru projekta 'Ribe na šolskih krožnikih' je bil ogled ribje steze, ki je del HE Blanca.

Ta umetno zgrajena vodna pot omogoča ribam nemoteno potovanje po reki Savi navzgor in navzdol. Okoli ribje steze so zasajena drevesa, ki nudijo predvsem v poletnih mesecih senco, ustrezno temperaturo vode in varujejo živelj v vodi. Kadar je voda čista, je mogoče videti ribe, kako potujejo po ribji stezi. Otroci so se ob obisku seznanili z nekaterimi vrstami rib, ki živijo v reki, in bili navdušeni nad pripovedjo o bobru in vidri, ki domujeta ob vodi. Bobra, ki je rastlinojedec, prepoznamo po sploščenem repu; vidra, ki je iz družine kun, ima rada ribe. Otroci so z zanimanjem prisluhnili tudi zgodbam o pticah - sivi čaplji, čigri in mlakarici, ki so prav tako del obvodnega in vodnega ekosistema.

Projekt Ribe na šolskih krožnikih sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Krško. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki