Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V novo stoletje krški nogomet spet pod eno streho

Objavljeno: Četrtek, 02.03.2023    Rubrika: Nogomet Redakcija
DSC_9249

Krška ekipa (na fotografiji Blaž Stopar, Rob Rudonja, Tomaž Zakrajšek, Vid Goričar, Mark Čeh in Klaudio Lokar) bo v spomladanskem delu prvenstva precej bolj posavsko obarvana kot doslej, kar bo, kot upajo v klubu, na tribune privabilo tudi večje število gledalcev.

Potem ko je bilo na decembrskem odprtju razstave ob 100-letnici nogometa v Krškem prvič javno omenjeno, da se bo na pobudo župana Janeza Kerina začelo ponovno združevanje nogometnih klubov NK Krško in NK Posavje Krško, je pred dnevi na družbenem omrežju odmevala informacija, da je postopno poenotenje klubov v teku že od novega leta in naj bi bilo zaključeno z marčevsko skupščino in izvolitvijo novega vodstva NK Krško.

»Do sedaj smo združili članski ekipi in U19 ekipi NK Posavje Krško ter NK Krško. Od včeraj, ko smo s člansko ekipo NK Posavje Krško uradno izstopili iz 3. slovenske lige, ima Krško zopet le eno združeno člansko moštvo. Vodenje skupne ekipe je prevzel trener Rok Zorko, pomagajo mu Slaviša Dvorančič, Primož Četrtič in Jan Račič. Sedem naših igralcev iz NKPK smo priključili ekipi iz NK Krško in podobno smo storili tudi z ekipo U19. Pri vseh ostalih mlajših selekcijah bosta kluba še vsaj do konca te sezone nastopala ločeno. Že v naslednjo sezono ali najkasneje v leto 2024 pa želimo vstopiti kot en združen (in verjamemo kmalu znova močan) klub,« so 23. februarja zapisali na FB profilu NK Posavje Krško, v katerem so šli po tudi na državni ravni odmevnem razkolu med takratnim vodstvom NK Krško in njegovo mladinsko šolo v začetku leta 2019 na svojo pot.
rok zorko

Rok Zorko


 
Združitveni dogovor
 
Če smo povsem natančni, ne gre za združevanje obeh klubov, saj to formalno ni mogoče, pač pa za vrnitev NK Posavje Krško pod okrilje NK Krško. A še pred tem želijo, pravi Zorko, potegniti črto pod stanje v NK Krško, zlasti pod njegove finance, pri čemer ugotavljajo, da ima klub več kot 200 tisočakov velik finančni primanjkljaj. »To želimo zapisati v pogodbo, da se točno ve, kolikšen je ta dolg, kdo bo zanj odgovarjal in kako ga bomo sanirali. Vsi bomo šli pod eno streho, a tega dolga nismo pridelali mi. Morda bomo pri tem kaj pomagali, kdo je odgovoren zanj, pa se ve – to je dosedanje vodstvo kluba,« poudarja Zorko.
Joze Slivsek (3)

Jože Slivšek


 
'Združitveno' dogovarjanje, ki ga je spodbudila menjava v vodstvu občine, je potrdil tudi dolgoletni predsednik NK Krško Jože Slivšek. Glede dolga pravi, da so se v zadnjih letih na vse pretege trudili preživeti, pri čemer ni šlo brez zadolževanja. Pri tem obžaluje, da se mladinska ekipa v prejšnji sezoni za las ni uspela uvrstiti v 1. ligo, s čimer bi dobili 95 tisočakov UEFA-sredstev, od prestopa Benjamina Šeška iz Salzburga v Leipzig si obetajo 120 tisočakov, znatna sredstva pa tudi ob nadaljnjih prestopih nekdanjega člana kluba, Nigerijca Charlesa Ikwuemesija iz Celja. Sicer pa si Slivšek, ki se poslavlja z mesta predsednika kluba, pravi, da si želi ostati v upravnem odboru kluba, dokler se dolgovi ne sanirajo, »da ne bo kdo s prstom kazal name po Krškem«.
 
Ime novega predsednika še skrito
 
Skupščino kluba bodo sklicali, pravi Zorko, ko bo dosežen oz. sestavljen že omenjeni dogovor, predvidoma že v roku 14 dni, na njej pa naj bi se klub – v duhu združitve – preimenoval v NK Krško Posavje, pri čemer si želijo »klub z jasno vizijo in cilji ter z novim vodstvom«. Kandidata za novega predsednika že imajo, a si želijo, da do skupščine ostane skrito pred javnostjo, saj je do takrat potrebnih še kar nekaj pogovorov. »Imamo ime oz. osebnost, ki bo odločilno pomagala pri združitvi obeh klubov in je sprejemljiva za obe strani,« zagotavlja. Na očitek, da gre za 'politični prevzem kluba' na podlagi rezultatov lanskih lokalnih volitev, Zorko odgovarja, da v tem sporu ni zmagovalcev oz. so vsi poraženci. »Predvsem smo poraženci mi, ki se vračamo nazaj, saj smo izgubili 15 let našega dela, ki je ravno obrodilo sadove. Prej je bil NK Krško največji in najbolj prepoznaven klub v Posavju, zdaj pa nogomet nikogar več ne zanima. Vse bo treba zgraditi na novo, kar pa ne bo lahko.«
 
Spomladi boj za obstanek
 
Zorko ima sicer z združeno člansko ekipo težko nalogo – obstanek v 2. slovenski ligi, v kateri je prezimila na zadnjem mestu, res pa, da zadnje štiri ekipe ločijo zgolj tri točke. Ekipa je kadrovsko precej spremenjena oz. je glede na jesen v njej ostala dobra deseterica (Hanžek, Shimba, Goričar, Ribič Ž., Ruedl, Stopar, Rudonja, Kunštić, Arapović, Lovrić in Brekalo), priključili so ji sedmerico iz NK Posavje Krško (Lokar, Jurečič, D. Sivonjič, F. Sivonjič, Rešetič, Gorenc in Petančič) in nekaj novincev, med katerimi je tudi povratnik iz Krke Tomaž Zakrajšek, ki bo nosil kapetanski trak. Zorko je prepričan, da je ekipa, v kateri je približno polovica igralcev domačinov, konkurenčna za drugoligaško tekmovanje, a še bolj pomembno se mu zdi zgraditi domače jedro, ki ga bodo lahko nadgrajevali.  »Bistveno je, da vem, katerih deset, 12 ali 15 igralcev bo ostalo za naslednjo sezono. Če vsake pol sezone menjaš po deset ali več igralcev, ne prideš nikamor,« poudarja, »prazne tribune so pokazale, da to nikogar ne zanima.« Potem ko je v času priprav na nadaljevanje sezone odigrala tudi nekaj prijateljskih tekem – spodbudni sta zlasti zmagi proti drugi ekipi Sturma iz Graza in ekipi SAK Celovec z 1:0 oziroma 2:0 – bo imela krška ekipa prvo priložnost, da se dokaže, že to nedeljo, 5. marca, ob 15. uri na krškem stadionu proti kranjskemu Triglavu, ki je kar tekmec po meri, saj ima na lestvici le tri točke več.
 
P. P.

#povezujemoposavje

Članek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam