Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Vratar Marko Zalokar: Ko Harry Kane vstane, stadion zagrmi

Objavljeno: Četrtek, 16.12.2021    Rubrika: Nogomet Redakcija
Marko Zalokar (2)

Marko Zalokar v domačem Krškem

Minuli konec tedna se je zaključil jesenski del prvenstva v prvi slovenski nogometni ligi in nogometaši so dobili nekaj tednov počitka. V domačem Krškem ga preživlja rezervni vratar aktualnih državnih prvakov NK Mura, 31-letni Marko Zalokar, ki smo ga 'prestregli' za kratek pogovor.

Dragocene evropske izkušnje
 
Ravno v zadnjih tednih je po poškodbi prvega vratarja Mure Matka Obradovića prišel do priložnosti med vratnicama ter branil najprej na gostovanju v Konferenčni ligi pri nizozemskem Vitesseju, nato pa še na gostovanju pri presenečenju domačega prvenstva Kopru. »Malo mi je šlo na roko, ker sem že prej branil pokalno tekmo proti Bravu, ko smo odigrali 120 minut in še penale, in sem dobil nazaj nekaj vratarskega občutka,« odgovori na vprašanje, kako težko se je bilo iz vloge rezervista na hitro preleviti v vlogo prvega vratarja.
IMG_8253

V Murinem dresu (foto: NK Mura)

Čeprav večinoma na klopi je na evropskih tekmah Mure, na katerih so se poleg omenjenega Vitesseja pomerili še s slovitim londonskim Tottenhamom in francoskim Rennesom, dobil povsem nove izkušnje: »Ko vidiš, kakšna je drugje infrastruktura, koliko ljudi dela na stadionu, kakšni so pogoji za delo, na kakšnem nivoju so igralci, ki jih čez vikend gledaš po TV, potem pa igraš proti njim … To je povsem drug nivo kot pri nas.« Seveda mu je najbolj v spominu ostalo gostovanje v Londonu, ko je moral trener Tottenhama v igro poslati tudi slovitega Harryja Kanea, da so zlomili odpor Prekmurcev. »Ko vstane s klopi in se začne ogrevati, stadion kar zagrmi,« se spominja. Meni, da so bili iz tekme v tekmo boljši, kar se je odrazilo tudi v odmevni zmagi nad Tottenhamom v mariborskem Ljudskem vrtu.
 
Doma še niso obupali
 
Naporen ritem evropskih tekem je terjal davek v domačem prvenstvu, kjer so Muraši po jesenskem delu (s tekmo manj) na petem mestu lestvice z desetimi točkami zaostanka za vodilnim Mariborom. »Zagotovo ni najlažje preklopiti iz evropskih na domače tekme, nenehna potovanja pustijo posledice. Na domačih tekmah še gre, težje je na gostovanjih,« pravi izkušeni vratar, ki je k Muri prestopil v začetku lanskega leta. Kljub temu nad obrambo državnega naslova v Prekmurju še niso obupali: »Mislim, da smo tudi lani po jesenskem delu zaostajali nekaj podobnega. Vedno smo boljši v drugem delu prvenstva.« S svojim statusom pri Muri je zadovoljen in potrpežljivo čaka na svoje priložnosti, še vedno ima tudi ambicije po odhodu v tujino. »Upam, da bo prišla priložnost, čeprav je brez tekem to malo težje,« dodaja. Pogodba z Muro ga veže še pol leta, o morebitnem podaljšanju se zaenkrat z vodstvom kluba še ni pogovarjal.
 
Če bi se združili v eno ekipo …
 
V prvi slovenski ligi je sicer cela 'kolonija' posavskih nogometašev oz. takšnih, ki so nekoč igrali v tukajšnjih klubih, zlasti v Krškem, poleg našega sogovornika še njegova soigralca Jan Gorenc in Klemen Šturm, Gregor Sikošek, Mark Španring, Vanja Drkušić, Damjan Vuklišević, Ester Sokler, Luka Kerin, Luka Guček, Robert Pušaver, Martin Kramarič … »Enkrat smo se pogovarjali o tem, da bi bili, če bi se združili v eno ekipo, kar konkurenčni za vrh prve lige,« pove ob spominih na prvoligaška leta krškega nogometa, ko je bil nepogrešljiv del in tako rekoč zaščitni znak krškega kluba.
 
Praznične dni bo preživel doma v Krškem v krogu družine (s partnerko, sinčkom ter starši) in prijateljev ter se poskusil čim bolj spočiti, po novem letu pa ga čaka začetek priprav na drugi del sezone.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»