Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izredna skupščina NK Krško: predsedniku zaupnica, sklicatelji protestno odšli

Objavljeno: Ponedeljek, 28.01.2019    Rubrika: Nogomet Sporočilo
ATT00001

Foto: arhiv PO

Minuli petek je v Kulturnem domu Krško potekala težko pričakovana izredna skupščina Nogometnega kluba Krško, ki jo je sklicala Nogometna šola NK Krško, saj se ne strinja s trenutnim vodenjem in vodstvom kluba. Končni razplet: sklicatelji so še pred glasovanjem o zaupnici zdajšnjemu vodstvu kluba protestno zapustili skupščino, nakar so preostali člani kluba z volilno pravico izglasovali zaupnico predsedniku NK Krško Zoranu Omerzuju. Spodaj objavljamo sporočili za javnost obeh protagonistov - NK Krško in NŠ NK Krško.

Izredni zbor članov NK Krško

V petek, 25. januarja 2019, je bila na pobudo 29 članov Nogometnega kluba Krško sklicana izredna skupščina, na katero se je odzvalo 73 od skupno 107 vabljenih članov NK Krško.

Skupščina je vodstvu Nogometnega kluba Krško podelila zaupnico in s tem potrdila, da ima vodstvo še vedno njihovo podporo. Žal pa so pobudniki sklica izredne skupščine vložili pritožbo zaradi včlanitve 31 novih članov, od skupno novih 45 sprejetih podpornikov nogometa v Krškem, in potem tudi zapustili skupščino.

S tem so obstruirali potek skupščine, zato ni bilo priložnosti za argumentirano razpravo ter strpni dialog, v katerem bi lahko uskladili ali se vsaj približali dogovoru in rešitvi nastalih nesporazumov.

Po 15-minutni pavzi in preverjanju sklepčnosti skupščine, glede na določila statuta, je skupščina nadaljevala delo in zavrnila pobudo o nezaupnici vodstvu ter zavrnila pritožbo o odrekanju pravice glasovanja 31 novim članom kluba. 

Vodstvu Nogometnega kluba Krško je potrjeno zaupanje in podeljeno pooblastilo za nadaljnje delovanje in vodenje športne politike kluba. V razpravi so bile dane usmeritve za okrepitev in nadaljevanje aktivnosti za uspešno delo.

V okviru finančne konsolidacije je usklajena strategija in sistem delovanja, skladno s predpisi in statutom kluba, ob tem pa zagotovilo, da si bodo prizadevali za financiranje rednega delovanja in vzgajanje športnega podmladka. Pri tem se bo namenilo veliko pozornosti temu, da se pridobi medsebojno zaupanje ter povrni ugled temu športu, mestu in klubu.

Medijska pozornost je namreč nasprotje med nogometnim klubom in nogometno šolo spremenila v napetost, ki športu in vsem športnim delavcem, ljubiteljem nogometa in tistim, ki so prispevali k razvoju in obstoju kluba, ni prinesla rešitve. To je naloga vodstva, ki sprejema odgovornost za nadaljnje vodenje nogometnega kluba, pri tem pa si bo prizadevalo za spoštovanje in vključevanje vseh drugih deležnikov, ki imajo ta šport radi. Gre za težke naloge, vendar je vodstvo prepričano, da bo v tem uspelo. Cilj ostaja isti – ohranjati športno tradicijo, športni duh in spoštovati nasprotnika ter pri tem ohranjati zlata pravila fair playja tudi v medsebojnih odnosih.

NK KrškoVodstvo NK Krško do zaupnice z netransparentnim dodeljevanjem volilne pravice novim članom

Na izredni skupščini Nogometnega kluba Krško si je v petek, 25. 1. 2019, vodstvo NK Krško zagotovilo večino in potrdilo zaupnico ekipi predsednika Zorana Omerzuja. Člani Nogometne šole NK Krško, ki smo obenem tudi člani NK Krško, ne priznavamo legitimnosti izredne skupščine zaradi številnih proceduralnih pomanjkljivosti, o katerih pišemo v nadaljevanju. Zato so člani upravnega odbora Nogometne šole, trenerji, nogometaši in ostali somišljeniki protestno zapustili skupščino pred glasovanjem o zaupnici.

Vodstvo NK Krško ni odgovorilo na naš predlog

Vodstvo NŠ NK Krško je dan pred izredno skupščino, 24. 1. 2019, še enkrat ponudilo roko sprave in direktorju NK Krško Jožetu Slivšku predstavilo naš predlog novega vodstva UO NK Krško, po katerem bi dva člana UO imenovalo trenutno vodstvo NK Krško. Pri tem je bil predlog novega vodstva samo začasna rešitev, saj smo se v NŠ NK Krško zavzemali, da bi morebitno izglasovano novo vodstvo v letu dni izvedlo kandidacijski postopek za nove člane UO in predsednika transparentno in po postopku, kot ga predvideva Statut kluba.

Vodstvo NK Krško na naš predlog ni odgovorilo. Po našem dodatnem poizvedovanju na dan izredne skupščine pa je postalo jasno, da vodstvo NK Krško pred izredno skupščino ni pripravljeno na iskanje dogovora o sodelovanju z NŠ NK Krško.

Nezakonita volilna pravica novih 31 članov

V NŠ NK Krško nas žalosti, da se je vodstvo NK Krško namesto, da bodisi pokaže pripravljenost na iskanje dogovora o sodelovanju z NŠ NK Krško bodisi obstoječim članom NK Krško ponudi boljši predlog za prihodnost krškega nogometa od našega, odločilo zmagati s pomočjo 31 novih članov, ki so bili sprejeti nezakonito na dan sklica izredne skupščine (4. 1. 2019):
  • vodstvo upravnega odbora pred glasovanjem o 31 novih članih-izjemah kljub zahtevi nekaterih članov upravnega odbora ni niti prebral vseh imen kandidatov za nove člane-izjeme;
  • upravni odbor ni utemeljil, zakaj si 31 kandidatov zasluži status člana-izjeme, ki volilno pravico dobi takoj, in ne šele po treh letih članstva, kot to določa Statut in dodatna določila kluba;
  • NK Krško je iz seznama članov brez utemeljitev ali opozoril zbrisal 4 trenerje NŠ NK Krško, ki so sodelovali na zadnjih skupščinah kluba.
Netransparentno dodeljevanje volilne pravice novim članom NK Krško na dan sklica izredne skupščine z namenom pridobiti volilno zmago na izredni skupščini, je žal odraz demokratičnosti krškega nogometa.

Člani Nogometne šole NK Krško, ki smo obenem tudi člani NK Krško, zato ne priznavamo legitimnosti izredne skupščine. Zato smo na izredni skupščini vložili pritožbo na volilno pravico novih 31 članov- izjem, žal neuspešno. Posledično so člani upravnega odbora Nogometne šole, trenerji, nogometaši in ostali somišljeniki izredno skupščino protestno zapustili pred glasovanjem o zaupnici.

Mi smo veseli in pozdravljamo vseh 31 novih članov NK Krško - tiste, ki si status člana-izjeme zaslužijo, in številne med njimi, ki želijo, kot so dejali v vodstvu NK Krško, pomagati klubu kot prostovoljci. Ampak prostovoljci so tudi starši, ki že leta vsak dan podpirajo krški nogomet in vozijo svoje otroke na treninge, pa nimajo volilne pravice.

Trenerji bomo nadaljevali naše vzgojno delo z otroki in mladino

Predsednika NK Krško Zorana Omerzuja, direktorja Jožeta Slivška in športnega direktorja Antonija Brdika pozivamo, da spoštujejo izjave, ki so jih staršem podali na javni tribuni 22. 1. 2019, da so zadovoljni z delom trenerjev NŠ Krško in vodje Mladinske šole NK Krško Roka Zorka ter da si želijo, da trenerska ekipa nadaljuje z delom v NŠ NK Krško.

Ker čutimo odgovornost do otrok in staršev, bomo še naprej delali na igriščih Stadiona Matija Gubca - v dobro krškega in posavskega nogometa. To pa bomo počeli toliko dolgo, dokler bo spoštovana Pogodba o sodelovanju med NK Krško in NŠ NK Krško. Veseli nas, da so nam podporo izrazili tudi starši, nekateri vidni predstavniki posavskega športa, dolgoletni partnerji iz gospodarstva in vodilni v posavskih srednješolskih izobraževalnih ustanovah.

Kljub nekaterim drugačnim pogledom na vodenje krškega nogometa v NŠ NK Krško želimo vodstvu NK Krško, da bo našo skupno člansko ekipo ohranilo v prvi slovenski ligi, pri tem ponudilo čim več priložnosti mladim igralcem vzgojenim v domači Nogometni šoli in pri svojem delu začelo upoštevati v Sloveniji ter v tujini cenjeno strokovno znanje trenerskega kadra NŠ NK Krško.

Nogometna šola NK Krško
« Nazaj na seznam
»