Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

NK Krško z novim kapetanom Gorencem začenja svojo četrto sezono v prvi ligi

Objavljeno: Petek, 20.07.2018    Rubrika: Nogomet Redakcija
DSC_5212

S skupnimi močmi četrti prvoligaški sezoni naproti: (z leve) Brdik, Arlič, Omerzu, Ščulac in Gorenc

Nogometni klub Krško je pred začetkom nove sezone prve slovenske nogometne lige – sezona 2018/19 se začenja že danes s tekmo Aluminij - Celje, Krško pa tekmo prvega kroga igra v nedeljo zvečer v Domžalah – sploh prvič, odkar je član prvoligaške druščine, sklical novinarsko konferenco, na kateri so spregovorili o ciljih za naslednjo sezono ter novostih v klubu in članskem moštvu.

DSC_5201

Predsednik NK Krško Zoran Omerzu

Želijo si postati »mali veliki klub«

Konferenca je 20. julija potekala v na novo urejeni slačilnici krških nogometašev. Predsednik NK Krško Zoran Omerzu je poudaril, da so z izbiro te lokacije želeli pokazati, kakšen je občutek nogometašev pred prvenstvenimi tekmami, preden stopijo na zelenico. Dejal je, da v klubu nadaljujejo z začrtano potjo razvojnega programa, postati želijo »mali veliki klub«. Čez štiri leta, ko bo NK Krško obeležil 100. obletnico, pa si želijo na stadionu Matije Gubca zaigrati tudi kakšno tekmo pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA). »Smo edini prvoligaški klub v regiji, zato se zavedamo velike odgovornosti za razvoj ekipnih in ostalih športov v tem okolju, ne nazadnje skrbimo tudi za promocijo naše regije,« je povedal Omerzu in dodal, da v klub vračajo igralce, ki so ga pred časom zapustili, v prvo člansko moštvo pa vnašajo tudi mlade igralce iz perspektivne krške nogometne šole. Omenil je, da so slačilnico, v kateri je potekala novinarska konferenca, na polovici prejšnje sezone s pomočjo Občine Krško obnovili, poleg tega so uredili tudi nogometno igrišče (drenažni kanali), »ob tem smo veseli, da imamo eno najlepših zelenic med prvoligaši v Sloveniji«. V zadnji sezoni so na stadionu dočakali tudi digitalni semafor.
DSC_5195

Tehnični direktor Borut Arlič

Navedel je še, da s podporo občine iščejo možnosti za izboljšanje pogojev za delo mlajših selekcij, nujno potrebujejo tudi igrišče z naravno travo, ki je po njegovih besedah osnova za nadaljnji razvoj kluba. Želijo se tudi povezati s klubom iz širše regije, vendar jih je kar nekako prehitel Hajduk iz Splita, ki jim nudi pretok znanja in nekatere ostale, s prvoligaškim nogometom povezane zadeve. Zanima jih tudi krška nogometna šola, ki vključuje 250 otrok, starih od 9 do 19 let, med katerimi je v povprečju vsako leto približno pet odstotkov slovenskih reprezentantov v mlajših selekcijah. Omerzu je še dejal, da so se pred začetkom nove sezone še posebej kadrovsko okrepili – mesto športnega direktorja je zasedel Antoni Brdik, delo tehničnega direktorja pa je prevzel Borut Arlič. Brdik, stari znanec posavskih nogometnih igrišč, bo pokrival športni del – prihode, odhode, prodaje igralcev, Arlič pa bo s svojimi izkušnjami in znanjem krškemu klubu pomagal narediti korak naprej na organizacijskem področju. »NK Krško mora delovati organizirano, po vzoru gospodarskih družb, kot se za vsak prvoligaški klub tudi spodobi. Z njuno pomočjo si želimo, da postanemo klub, ki bo spoštovan tako v slovenskem prostoru kot tudi širše, ter dolgoročno doseči samozadostnost,« je pojasnil Omerzu in dodal, da k sodelovanju in promoviranju vabijo uspešna podjetja iz posavske regije, iščejo pa tudi generalnega sponzorja. Prvič pa javno v klub vabijo tudi prostovoljce, ki bodo opravljali dela na področju marketinga, PR-ja, organizacije tekem ipd.

DSC_5198

Športni direktor Antoni Brdik

Arlič je izpostavil, da je bil po treh prvoligaških sezonah čas, da NK Krško naredi korak naprej, da v prvi ligi ne bo samo sodeloval, ampak tudi tekmoval in skušal doseči katero od višjih mest, skratka, postal stabilen prvoligaš. »Brez sodelovanja lokalnega okolja ne bo šlo. Obstoj kluba v prvi ligi, ki funkcionira na ravni društva, je praktično nemogoč. Zato upam, da bomo v naslednjem obdobju našli skupni jezik z lokalnim pa tudi malo širšim okoljem, da bo le-to prepoznalo vrednost tega kluba in kaj nogomet pomeni ne samo v Sloveniji, ampak tudi v svetu, ter da bomo tudi na tak način uspeli uresničiti zastavljene cilje,« je poudaril. Po njegovem bo na organizacijskem in marketinškem področju skušal narediti korak naprej, »da bo ogledalo tega kluba, tj. članska ekipa in nogometna šola, imelo pogoje za izpolnitev rezultatov in ciljev, ki si jih je klub zadal«.

DSC_5207

Trener Alen Ščulac in nov kapetan članskega moštva Jan Gorenc

Po Brdikovih besedah si želijo, da v prvo ekipo vključijo čim več domačih igralcev, zato so nazaj iz Brežic pripeljali Blaža Žerjava in Marka Kuntariča, otroka krškega kluba. »Vemo, da so težki časi, a če ne bomo tudi nekaj prodali, bo klub težko preživel. Do konca avgusta še traja prestopni rok, zato še vedno upamo, da bomo iz naše nogometne šole oz. kluba katerega od igralcev poslali v boljši klub,« je dejal in dodal, da je v krškem klubu predvsem zato, da razbremeni delo glavnega trenerja Alena Ščulca. »V roku nekaj let bomo poskušali z dobrim delom, našimi igralci pa tudi kakšno dobro okrepitvijo, seveda po naših finančnih zmožnostih, narediti kakšno presenečenje, kdo ve, mogoče bomo pa že v tej sezoni ravno mi tisto največje presenečenje,« je zaključil.

Ščulac: V nekem trenutku sem si celo želel oditi

DSC_5177

Nov domač dres krških nogometašev

Glavni trener bo še naprej Alen Ščulac, ki je v klub prišel na začetku letošnjega leta ter s svojim delom in pristopom zadovoljil želje vodstva. Kot je navedel, bo tudi v tej sezoni glavni cilj zagotovitev obstanka med prvoligaši, pri čemer si želijo uveljaviti čim več doma vzgojenih igralcev, »za igranje v prvi ligi pa so potrebne tudi izkušnje in kakovost, da se lahko tudi naši mladi igralci ob izkušenejših soigralcih razvijejo«. Članska ekipa je pred začetkom sezone doživela kar nekaj sprememb, zato bo v uvodnih krogih potrebne še nekaj potrpežljivosti, da se igralci še bolje spoznajo in uigrajo, je povedal in dodal, da je ekipo zapustilo devet igralcev (Krajcer, Ejup, Šturm, Balić, Jakolić, Mujan, Jovanović, Škrbić in Vidovič), prišlo pa je osem novih (Srečković, Kuntarič, Žerjav, Štefulj, Ristovski – slednja posojena iz NK Rijeka –, Gregov, Brekalo in Božič). Ščulac si želi članom priključiti tudi nekatere mladince, določeni, ki so prerasli mladinski staž (Kodelič, Erjavec, Mirt, Peklar in Belak), pa bodo najverjetneje posojeni drugoligašu iz Brežic, s katerim bodo v Krškem tesneje sodelovali. »Priprave na novo sezono se sicer niso začele po mojih željah, zato sem si v nekem trenutku želel celo oditi, a se je s prihodom Boruta in Antonija spet obrnilo na bolje. Novo sezono pričakujemo pripravljeni, željni smo dokazovanja, želimo pokazati svoje sposobnosti, tako da bomo iz kroga v krog zagotovo močnejši,« je povedal. Rezultati iz pripravljalnega obdobja kažejo, da so na pravi poti in fantje med seboj kažejo dobro kemijo, tako da je Ščulac glede tega optimist in zelo zadovoljen z do zdaj opravljenim delom.

Nov kapetan NK Krško je zaradi odhoda Marka Krajcerja, prejšnjega kapetana, še ne 19-letni domačin Jan Gorenc, ki je dejal, da so se z novimi soigralci že dodobra spoznali in ustvarjajo neko novo kemijo v slačilnici in na igrišču. »Imamo mlado ekipo z nekaterimi izkušenimi igralci, od katerih se lahko vsi mlajši veliko naučimo. Vsi po vrsti že komaj čakamo na začetek prvenstva. Lahko še povem, da klub iz leta v leto napreduje v vseh pogledih, za uspehe pa so zaslužni tudi naši navijači, brez katerih ne bi prišli tam, kjer smo danes,« je še povedal Gorenc. »Jan, ki prihaja iz domače šole, je dokazal, da dela zagnano in je lahko vzor vsem prihajajočim 'zvezdam', ki prihajajo iz našega mladinskega pogona. V prejšnji sezoni je bil tudi namestnik prvega kapetana. Njegov namestnik bo zdaj Marko Zalokar, tretji kapetan Luka Volarič in četrti Marco da Silva,« je trener Ščulac pojasnil, zakaj gre kapetanski trak v prave roke.

Prihodnjo nedeljo že domača tekma z Olimpijo

V novi sezoni bodo v klubu pripravili tudi nekaj novosti za gledalce, a o tem še ne želijo na veliko govoriti, saj zanje pripravljajo presenečenja. Mogoče jih bodo deležni že naslednjo nedeljo, ko na prvi domači tekmi v novi sezoni na Gubcu gostuje aktualni državni prvak Olimpija. »Prepričan sem, da bo to en velik praznik nogometa v Krškem in bodo ljudje v čim večjem številu prišli na tekmo,« je še dodal Omerzu.

R. R.
« Nazaj na seznam
»