Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rok Zorko, bivši trener NK Brežice: Enostavno ni bilo miru, ki ga potrebuješ za nek uspeh

Objavljeno: Sobota, 03.04.2021    Rubrika: Nogomet Redakcija
ZorkoRok-FotoRokZore_720px

Rok Zorko (foto: osebni arhiv)

Prejšnji teden je v posavski športni javnosti odjeknila novica, da je z mesta trenerja NK Brežice odstopil Rok Zorko, ki je z brežiško ekipo v jesenskem delu tekmovanja v 2. SNL spisal 'zgodbo o uspehu', saj so Brežičani prezimili na visokem 4. mestu na lestvici. Za naš časopis je Zorko spregovoril o dogajanju v ozadju, ki je botrovalo njegovi za marsikoga presenetljivi odločitvi.

 Zorkovi odločitvi, o kateri se je okoli kluba šušljalo takoj po uvodnem porazu v pomladanskem delu proti NK Vitanest Bilje, je botroval prihod novega investitorja, primorskega podjetnika Tilna Kodeljo, in športnega direktorja Kristjana Markovića. »V trenutni situaciji sem povlekel edino pravo potezo. Odstop z mesta trenerja članske ekipe NK Brežic je bila moja odločitev že pred sobotno tekmo proti Bilju. Vodstvo sem predčasno večkrat opozoril in z mojo dokončno odločitvijo jasno povedal, da stvari okoli članske ekipe niso niti približno, kot so bile jeseni oz. niso takšne, da se lahko zgodba z menoj na čelu uspešno nadaljuje,« je Zorko zapisal v pojasnilu svojega odstopa na Facebooku, za več pojasnil pa smo ga prosili v pogovoru za naš časopis.
 
Odstopiti po tako uspešnem jesenskem delu prvenstva najbrž vseeno ni bilo povsem enostavno. Kaj se je dogajalo v zadnjih tednih v klubu, da te je pripeljalo odločitve za odstop?
Res je, to ni bila lahka odločitev, bila je težka, čeprav sem o njej razmišljal že dlje časa. V klubu sem opozarjal na spremembe, ki so se dogajale v zadnjem mesecu ali dveh, po prihodu novih investitorjev. Novi športni direktor je bil stalno prisoten v klubu. Enostavno ni bilo miru, za nek uspeh v tako majhnem okolju pa ne sme biti preveč motenj. Najbolj me je zmotilo to, ker smo se vedno zataknili pri tem, kdo bo igral. Trener je tisti, ki dela z igralci po več ur na dan, in on mora biti tisti, ki odloča, kdo bo igral, s tem pa si ustvarja mir v ekipi, saj igralci morajo zaupati trenerju, brez tega zaupanja enostavno ni ekipe. Ekipa šteje 22 igralcev, igra pa jih samo enajst, torej je v vsakem primeru enajst igralcev na klopi ali na tribuni in tudi tisti morajo biti zadovoljni, če hočeš imeti rdečo nit, ki te pelje do uspehov.
 
Se pravi je ta prihod investitorjev zamajal razmerja in 'kemijo' v ekipi, ki ste jo ustvarili jeseni?
Definitivno. Prišli so novi igralci, med njimi dva profesionalca, medtem ko je bila naša ekipa v celoti amaterska. Profesionalci bi morali biti za klaso boljši, vendar tega v šestih prijateljskih tekmah dejansko niso pokazali, kljub temu pa se je pričakovalo, da bodo igrali.
 
Hočeš nočeš se nam vsiljujejo primerjave z NK Krško in prihodom t. i. švicarskih investitorjev. V čem vidiš podobnosti in razlike med primeroma, saj si bil priča obema?
V NK Krško sem v prvi ligi vodil 12 tekem in niti enkrat se ni zgodilo, da bi mi kdo pogojeval, kdo mora igrati. Takratni športni direktor je bil prisoten na vseh treningih, veliko sva debatirala o igralcih in postavitvi, ampak niti enkrat nisem dobil takšnega pogoja.
 
Kaj po tvojem mnenju to pomeni za prihodnost posavskega nogometa? Brežiško zgodbo smo jeseni ne le v našem, ampak tudi v širšem slovenskem okolju predstavljali kot vzorčen primer …
Mislim, da je v tako majhnem okolju to edini način za uspešno zgodbo. To se je pokazalo že v Krškem, ko je Tomaž Petrovič ekipo popeljal v prvo ligo, se pravi z domačimi igralci, ki so čutili veliko pripadnost klubu, vsi so bili amaterji, večina jih je šla skozi domačo nogometno šolo. To je skupaj z ogromno dela naredilo neko kemijo in mislim, da je to edina formula za uspeh, razen če ima klub toliko denarja, da igralci postanejo profesionalci. Trenutno to v Posavju ni možno in kateri koli klub bo želel ustvariti zgodbo s konkretnim ciljem, lahko to doseže le z domačo ekipo in domačim trenerjem ter z veliko dela.
 
Je torej možno peljati uspešno nogometno zgodbo brez t. i. investitorjev iz drugih oz. tujih okolij?
Tak preblisk, kot smo ga naredili v Brežicah, pa bi mogoče zdržali tudi celo sezono do konca, je možno narediti tudi brez investitorja, kasneje, ko se naredi preskok, pa dejansko rabiš kapital. V prvi ligi je sicer zdaj nekaj več prihodkov iz naslova TV-pravic, vendar ima denimo Gorica, ki bo gladko izpadla iz prve lige, 800 tisoč evrov proračuna, Brežice pa 200 tisoč, torej gre za velik prepad.
 
Najbrž boš spremljal, kaj se bo s tvojo dosedanjo ekipo dogajalo naprej, kajne?
Vsekakor jo bom spremljal in si želim, da bi Brežice po 25 letih premagale Krško (posavski derbi v 2. SNL je bil predviden za soboto, 3. aprila, a je zaradi prekinitve športnih tekmovanj preložen, op. p.), ker mislim, da si fantje to zaslužijo. Verjamem, da bo domača brežiška ekipa premagala zbrano ekipo v Krškem.
 
Kakšni so zdaj tvoji načrti, se boš posvetil 'svojemu' NK Posavje ali boš iskal izzive v drugem okolju?
Nemudoma bom začel delati, naredil sem si projekt dela z malo bolj nadarjenimi mladimi nogometaši. Vsekakor pa so mi sedaj malo zrasle ambicije po članskem nogometu, verjamem, da sem sposoben s svojim načinom dela narediti še kakšno dobro zgodbo ali rezultat. Če se bo pojavila kakšna priložnost, jo bom z veseljem zagrabil.
 
Peter Pavlovič

Pogovor je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Ribe v prehrani

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči