Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rok Zorko: Trenutno vodstvo postavlja pod vprašaj obstoj NK Krško

Objavljeno: Četrtek, 10.01.2019    Rubrika: Nogomet Redakcija
nogometna_sola_nk_krsko_novinarska_konferenca8

Slovenc, Mujakić, Zorko in moderatorka Petra Mlakar Zorko na novinarski konferenci NŠ NK Krško

V prostorih Mladinskega centra Krško je v četrtkovem dopoldnevu potekala novinarska konferenca Nogometne šole Nogometnega kluba Krško. Na njej so predstavili trenutne razmere v NK Krško, nad katerimi so v nogometni šoli več kot zaskrbljeni. Kot je izjavil vodja NŠ NK Krško Rok Zorko, vodstvo NK Krško zanima izključno samo vodenje članske nogometne ekipe, z nogometno šolo pa sploh ni pripravljeno sodelovati.

nogometna_sola_nk_krsko_novinarska_konferenca4

Vodja NŠ NK Krško Rok Zorko se boji najhujšega scenarija, da bi lahko krški nogometni klub propadel, kar pomeni, da s tem licenco izgubijo tudi vse mladinske selekcije NK Krško.

»Kot ena najbolj uspešnih nogometnih šol v državi, ki razvija in vzgaja 400 otrok, smo upravičeno zaskrbljeni za prihodnost naših otrok, nogometne šole, trenerjev in nogometnega kluba. Trenutno vodstvo NK Krško zaradi finančnih težav postavlja pod vprašaj obstoj 97 let starega kluba,« je dejal Zorko in dodal, da nogometna šola, ki je finančno in pogodbeno neodvisna ter posluje pozitivno, rezultatsko pa sodi med vodilne nogometne šole v državi, ne bo dopustila, da se njene finance enostransko prevzemajo za potrebe saniranja dolga in financiranje članskega nogometa. Po njegovih besedah je nogometna šola na prošnjo direktorja kluba Jožeta Slivška posodila del UEFA sredstev (Nogometna zveza Slovenije vsako leto od UEFE za razvoj mladinskega nogometa dobi precejšen kupček denarja, ki ga potem nakaže nogometnim klubom; zaradi uspeha Maribora v Ligi prvakov je v letu 2018 znesek zrasel na 207 tisoč evrov) v podporo delovanju nogometnega kluba. Za posojilo je bila podpisana tudi pogodba, ki pa je trenutno vodstvo ne spoštuje, poudarja Zorko. Nogometna šola ima z nogometnim klubom sklenjeno medsebojno pogodbo o sodelovanju, v kateri je določeno, da NŠ sama skrbi za razvoj igralcev do članskega nogometa in ji NK denarno priskoči na pomoč le v primeru finančnih težav. Zorko je poudaril, da NŠ NK Krško od začetka delovanja v letu 2010 ni potrebovala niti evra finančne pomoči NK Krško, saj je vsako leto poslovala pozitivno. Na drugi strani se je nogometni klub po njegovem z nestrokovnimi potezami, tako z vidika nogometne stroke kot dolgotrajnega finančno vzdržnega poslovanja – NK za tekmovalno sezono 2019 ni predstavil morebitnega sponzorja, da zagotovi igranje članske ekipe na najvišji ravni, zaradi enostranske prekinitve pogodbe s sponzorjem JSP v letu 2018 je nastal tudi dolg –, znašel v nezavidljivem položaju ter vse pogosteje in agresivneje izraža svojo namero po neupravičeni odtujitvi denarja NŠ. Zaradi tega, kot pravi Zorko, so v NK že jeseni poskušali in znova načrtujejo prevzem NŠ NK Krško ter omenjajo zamenjavo tako vodilnih predstavnikov šole kot številnih trenerjev.

Zorko je povedal, da so v NŠ konec decembra zbrali 29 podpisov članov NK Krško in zahtevali sklic izredne volilne skupščine NK Krško. »Upravni odbor kluba je skupščino sklical za 25. januar, a ob tem čez noč v društvo sprejel še 31 novih članov z domnevnimi izrednimi zaslugami – novi člani NK Krško brez izrednih zaslug namreč dobijo volilno pravico šele po treh letih članstva –, med njimi so nova imena iz vrst krške politike, s katerimi želi na skupščini doseči volilno večino,« je pojasnil in obenem še omenil, da je upravni odbor ob potrditvi njemu ustreznih članov zavrnil sprejetje 14 nekdanjih in sedanjih polnoletnih nogometašev NŠ NK Krško, ki so klubu pred leti priigrali oba naslova državnih prvakov v mlajših kategorijah. »V NŠ NK Krško bomo naredili vse, da UO NK Krško s podobnimi političnimi igricami in nogometno nestrokovnimi potezami v propad ob članski ekipi ne bo potegnil še 400 otrok iz Posavja in ene najbolj uspešnih nogometnih šol v državi,« sporočajo iz krške nogometne šole in se sprašujejo, zakaj je ogrožena prihodnost nogometa v Krškem na najvišji ravni, s kakšnim ciljem vodstvo upravlja nogometni klub in kaj vse je zaradi teh interesov pripravljeno žrtvovati.

Predlogi NŠ NK Krško za izboljšanje stanja v klubu so po Zorkovih navedbah naslednji: nogometna šola naj ima svojega predsednika in sedem članov v devetčlanskem upravnem odboru kluba; vsak član UO mora podpisati, da ob izvolitvi prinese v klub vsaj 10 tisoč evrov; želijo, da bi se članska ekipa oz. NK vodil kot d.o.o., nogometna šola pa bi se prestavila pod NK, ki predstavlja licenco. »Če nogometni klub propade, to pomeni tudi, da propadejo oz. ne dobijo licence vse mlajše selekcije in so primorane potem igrati v najnižji ligi, kar nas je zelo strah, saj ni daleč od tega, da bi se to dejansko tudi zgodilo,« je ob tem dodal Zorko. Med predlogi je omenil še obvezno podporo mladim nogometašem in da se jim da priložnost v članski ekipi, ki naj se pomladi ter naredi zanimiva za okolje in širšo javnost, ter da bi v ospredje stopila predvsem stroka.

Na novinarski konferenci sta v imenu trenerjev in staršev spregovorila tudi Mirsad Mujakić, vodja trenerjev NŠ NK Krško, in Kristijan Slovenc, predstavnik sveta staršev v NK Krško. Oba sta poudarila, da so tako trenerji kot starši upravičeno zaskrbljeni nad trenutnim finančnim in moralnim stanjem v NK Krško, ki po njihovem mnenju ogroža normalno delovanje nogometne šole. »Ni nam vseeno za prihodnost krškega nogometa in 400 otrok, vadečih v NŠ NK Krško in v šolskih nogometnih krožkih v 16 posavskih osnovnih šolah,« so v izjavi med drugim zapisali trenerji in starši.

R. R.
« Nazaj na seznam