Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Avto Krka in Rdeči križ Slovenije podpisala dogovor o sodelovanju na področju krvodajalstva

Objavljeno: Petek, 13.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0338

Dogovor o medsebojnem sodelovanju na področju krvodajalstva sta podpisala generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin in direktor podjetja Avto Krka Jure Verstovšek.

V torek, 10. maja, je bil v okviru Tedna Rdečega križa Slovenije na upravi podjetja Avto Krka v Brežicah s strani Rdečega križa Slovenije in podjetja Avto Krka podpisan dogovor o medsebojnem sodelovanju pri spodbujanju in razvijanju krvodajalstva.

Dogovor o sodelovanju na področju krvodajalstva sta podpisala generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin in direktor Avto Krke Jure Verstovšek; gre za zavezo k tesnejšemu sodelovanju in medsebojni pomoči na področju krvodajalstva, so sporočili v izjavi za medije.

DSC_0362

Od leve proti desni stojijo: strokovni sodelavec za krvodajalstvo na Rdečem križu Slovenije Boštjan Novak, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, direktor podjetja Avto Krka Jure Verstovšek in poslovna sekretarka Avto Krke Sonja Pajk.

Kot je povedala poslovna sekretarka skupine Avto Krka Sonja Pajk, so se pri podjetju odločili odgovornost krepiti s sodelovanjem v dolgoročnih projektih, s katerimi se zavzemajo za naravo in družbeno dobro. Do sedaj so sklenili partnerstvo z Rotary Slovenije, sedaj pa so sklenili še partnerstvo z Rdečim križem Slovenije.

Kot je dejala generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin ob podpisu dogovora, Rdečemu križu Slovenije kot organizaciji tovrstno sodelovanje veliko pomeni. Podjetje Avto Krko je prijazno pozvala, naj ostane še naprej svetel zgled ostalim podjetjem. Obenem je tudi poudarila, da si pri Rdečem križu Slovenije prizadevajo za okrepitev območnega združenja v Brežicah, saj, tako Tomin, »smo močni toliko, kot so močna naša območna združenja«.

Tudi direktor Avto Krke Jure Verstovšek je izrazil zadovoljstvo ob podpisanem dogovoru in pri tem poudaril, da v okviru krvodajalstva »dejansko šteje vsaka kapljica«.

V okviru prisostvujoče delegacije Rdečega križa Slovenije smo za naš medij in časopis o pomenu in vlogi krvodajalstva v Posavju in širše povprašali še strokovnega sodelavca za krvodajalstvo na Rdečem križu Slovenije Boštjana Novaka, ki je med drugim izpostavil, da »mora biti preskrba s krvjo v slovenskem prostoru urejena«. Poudaril je, da se v Sloveniji letno v okviru Rdečega križa Slovenije in Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino izvede približno 1180 krvodajalskih akcij, poleg tega pa se izvajajo tudi terenske krvodajalske akcije, ki jih pripravijo terenske transfuzijske ekipe iz Maribora, Celja in Ljubljane. Novak je še poudaril, da poskušajo doseči minimalno število 7500 krvodajalcev mesečno, saj slovensko zdravstvo potrebuje letno 40.000 litrov krvi za vse operativne posege.

»Ni samo po sebi umevno, da prejmemo kri, zato apeliramo na ljudi, da darujejo kri v okviru solidarnosti do družbe,« je še dejal Boštjan Novak in povedal, da vse informacije v zvezi z naročanjem na krvodajalske akcije in seznam akcij lahko najdemo na www.daruj-kri.si.

»V Sloveniji potrebujemo 350 – 400 krvodajalcev na dan, saj vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri,« je poudaril Novak in dejal, da pri krvodajalskih akcijah dejansko ni čakalnih dob. »Sicer pa bo krvodajalska akcija potekala 18. in 19. maja v Mladinskem centru v Brežicah; v prihajajočem mesecu, natančneje 4. junija, pa obeležujemo tudi dan slovenskega krvodajalstva,« je še izpostavil Novak.

Ob koncu podpisa dogovora je generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin takole strnila svoje razmišljanje: »Veseli in počaščeni smo, da v Tednu Rdečega križa Slovenije sklepamo novo partnerstvo. Z dobrimi partnerstvi smo skupaj neustavljivi. Skupaj delamo dobro in pomagamo tistim, ki pomoč potrebujejo.«

A. K.   
« Nazaj na seznam
»