Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Grad Rajhenburg najboljša izletniška točka za leto 2023 po mnenju Turistične zveze Slovenije

Objavljeno: Petek, 17.11.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
IPP_4651

Podelitev priznanja predstavnici Gradu Rajhenburg (levo) ...

Grad Rajhenburg je na Dnevih slovenskega turizma, ki so se v začetku tega tedna odvijali v Novi Gorici, prejel priznanje strokovne komisije pri Turistični zvezi Slovenije za 1. mesto v kategoriji izletniških točk. 

Nagrado je prevzela Darja Planinc, direktorica Kulturnega doma Krško, ki je upravljavec gradu Rajhenburg. Poleg nas sta bila za to priznanje nominirana tudi Stolp Vinarium in Doživljajski park Cukarca. Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Krško Dejan Žnideršič.

IPP_4628

... in predstavniku Poti trapistov oz. TD Brestanica (levo)

Muzejske in kulturno-umetniške vsebine so prvi vzgib za obisk imenitno prenovljenega gradu, ki je biser srednjeveške arhitekture na Slovenskem. Tudi zato je gradu dodeljen status spomenika državnega pomena. Lastnica gradu, Mestna občina Krško, v pretežni meri financira javno službo, ki se pod okriljem Kulturnega doma Krško izvaja na tej lokaciji. Del prihodkov za kritje stroškov poslovanja ustvarjamo seveda tudi s prodajo vstopnic za muzejski in drug kulturni program, z oddajo prostorov poslovnim uporabnikom in iz naslova najemnine za gostinski del objekta.

IPP_5014

Dobitniki priznanj iz MO Krško s podžupanom in predsednikom TZS

Tako mednarodna nagrada Živa, podeljena s strani Foruma slovanskih kultur, kot tudi to priznanje sta dodatna potrditev dobrega upravljanja objekta in sodelovanja z vsemi deležniki v prostoru, kar posledično privablja obiskovalce iz vse Slovenije in v vse večji meri tudi iz tujine.  Obiskovalce k obisku pritegne zgodovina, ki je zaznamovala grad in je predstavljena skozi razstavni program. Grad je v tem trenutku v celoti zapopolnjen, kar se muzejskih prostorov tiče.  Obiskovalci opazijo in pohvalijo urejenost gradu, pomembna dodana vrednost lokacije je, da je objekt ogrevan, zato je tudi v zimskem času obisk prijeten.

Celovito ponudbo muzejskih in ostalih kulturno-umetniških vsebin dopolnjuje gostinska dejavnost (Restavracija A3 in Peninoteka), ki na lokacijo privablja nove ciljne skupine, to je ljubitelje vrhunske kulinarike. Zaradi prostorskih možnosti in kakovosti storitev, ki jih na gradu ponuja in izvaja osebje Kulturnega doma Krško, se na lokaciji odvija tudi vse več poslovnih in protokolarnih dogodkov.
Kot kaže, bo letošnji obisk gradu Rajhenburg največji vse od celovite prenove gradu v letu 2012. 

Pot trapistov, ki prav tako prispeva k ohranjanju in oživljanju dediščine nekdanjih lastnikov gradu, menihov trapistov, je prejela priznanje za 2. mesto v kategoriji tematskih poti. Nagrado je v imenu upravljavca poti, Turističnega društva Brestanica, sprejel Toni Zakšek.

Ob tej priložnosti velja omeniti tudi to, da so Zdole prejele priznanje za 2. mesto v kategoriji vaških jeder, priznanje je prejela Bernardka Germovšek v imenu THD Zdole.

Posavje je bilo na tej podelitvi zagotovo največkrat omenjena destinacija, saj so bili nagrajenci praktično iz vseh posavskih občin. Čestitke vsem in hkrati prisrčno dobrodošli na grad Rajhenburg.

Še posebej vabljeni na Rajhenburški dan čokolade, ki bo v nedeljo, 26.11.2023, od 14. ure dalje.

Vir: Kulturni dom Krško
Foto: TZS in Anton Zakšek
« Nazaj na seznam
»