Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Igor Zorčič: Letošnje leto naj prinese dobre odločitve

Objavljeno: Torek, 11.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora (10)

Igor Zorčič (foto: arhiv PO)

Igorja Zorčiča, predsednika Državnega zbora RS in člana skupine nepovezanih poslancev, smo ob začetku leta prosili, da se ozre ne samo na preteklo leto, temveč tudi na celoten njegov drugi mandat poslanca v DZ, v času katerega je zasedel po protokolu drugo najpomembnejšo funkcijo v državi. V poslanske klopi je sicer sedel leta 2014, funkcijo predsednika DZ pa opravlja od marca 2020.

Leto 2021 je bilo precej drugačno od mojih in, upam si reči, naših želja in voščil, ki smo si jih tradicionalno na silvestrovo izrekli ob vstopu v minulo leto. Zaznamovano je bilo s korono ter številnimi družbenimi nesoglasji in delitvami, pa naj bo glede ukrepov za blažitev in odpravljanje posledic epidemije, glede cepljenja ali drugih zadev. Verjetno smo bili še najbolj enotni pri izražanju navdušenja nad športnimi dosežki naših olimpijcev in kolesarjev ter pri referendumu o Zakonu o vodah. Lansko leto je bilo torej mešanica občutkov, med katerimi ni manjkalo tesnobe, povezane s pandemijo in premalo premišljenimi odzivi nanjo, napetosti zaradi polarizirane politike ter po drugi strani občutkov veselja in ponosa ob uspehih naših športnikov. Videli smo množične proteste na ulicah nekaterih mest, slišali in brali sovražni govor, ki mu ne bi smelo biti prostora v razviti, demokratični družbi, ob vsem tem pa nas je opogumljala požrtvovalnost zdravstvenih delavcev, ki so in še bdijo nad zdravjem od korone opešanih pacientov ter skrbijo, da v zdravstveno težkih okoliščinah življenje teče naprej.
 
Predvsem pa v letu 2021 ni manjkalo nacionalnega ponosa, saj je slovenska država praznovala svoj 30. rojstni dan. Posavci smo se čustveno spomnili pomembnih dogodkov, ki so bistveno zaznamovali nastanek samostojne Slovenije, saj so se številni prelomni dogodki boja za samostojnost odvijali prav na naših tleh. 30 let kasneje je Slovenija v družbi najbolj razvitih in demokratičnih evropskih in svetovnih držav. V drugi polovici lanskega leta smo drugič predsedovali Svetu Evropske unije. Grad Rajhenburg, eden od posavskih biserov, je gostil pomembno evropsko konferenco o pametnih vaseh. Trajnostni razvojni koncept podeželja namreč številne priložnosti obeta tudi Posavju. Brežice in Čatež pa sta se vpisala na mednarodni šahovski zemljevid z odlično organizacijo 23. Ekipnega evropskega prvenstva v šahu. Ti in številni drugi mednarodni dogodki vedno znova potrjujejo, da je Posavje regija, ki jo s ponosom razkažemo Evropi in svetu.
 
V Državnem zboru smo v letu 2021 obravnavali kar nekaj zakonskih predlogov, s katerimi smo urejali različna področja družbenega življenja in dela, pomembna tudi za Posavce. Zakon o financiranju občin in proračun pomembno zvišujejo prihodke občin,  dvig povprečnine in sofinanciranje informacijskih krepitev občin pri zagotavljanju novih storitev za prebivalce. Posavskim občinam z romskimi naselji prinašajo še dodatna finančna sredstva. V Državnem zboru pa ni bilo vse v znamenju zakonodajne funkcije, ukvarjali smo se tudi z mednarodno dejavnostjo, gostili kar nekaj tujih gostov, med drugim predsednico Grčije, predsednika Švicarske federacije, predsednika črnogorskega in avstrijskega parlamenta, predsednike parlamentov držav Zahodnega Balkana. Uspešno smo organizirali tudi številne konference v okviru parlamentarne dimenzije predsedovanja Svetu Evropske unije. Trenutno se intenzivno ukvarjamo še z organizacijo Srečanja predsednikov parlamentov Evropske unije, ki bo potekalo konec marca v Sloveniji.

Odločiti se moramo, kakšen je naš odnos do človeka, do temeljnih človekovih pravic in svoboščin, kakšno gospodarstvo želimo, kakšno zdravstvo, kakšno socialno politiko, zunanjo politiko in tako naprej. 

Na mojo pobudo smo vzpostavili projekt virtualna »Šolska ura s predsednikom parlamenta«, ki ga organiziramo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije z namenom, da osnovnošolce seznanimo s parlamentarizmom in spodbudimo njihovo zanimanje ter morda nekoč tudi aktivno udeležbo v procesih družbenega odločanja. Tudi v politiki se namreč zavedamo dejstva, da na mladih svet stoji, zato sem toliko bolj vesel, da se je srečanja udeležilo tudi veliko število učencev posavskih osnovnih šol.
 
A novo leto prinaša nove izzive. Leto 2022 je tudi leto volitev, zato upam, da bo vsem državljankam in državljanom prineslo zvrhano mero optimizma in pozitivne energije ter dobrih odločitev.
 
Mandat, ki se zaključuje, je bil poln preobratov, ki so bili posledica skrhanih medosebnih in političnih odnosov, dolgoletnega prepiranja in sejanja razdora. Predvsem pa je pokazal, da Slovenci bolj kot kadarkoli doslej potrebujemo jasno vizijo naše prihodnosti. Odločiti se moramo, kakšen je naš odnos do človeka, do temeljnih človekovih pravic in svoboščin, kakšno gospodarstvo želimo, kakšno zdravstvo, kakšno socialno politiko, zunanjo politiko in tako naprej. Predpogoj države blaginje je močno gospodarstvo, ki je uspešno na tujih trgih, ki zaposluje doma in z davki prispeva v državno blagajno. Potrebujemo zdravstvo, ki bo po meri državljana in ki se ne bo večno ukvarjalo z dilemo, ali naj bo javno ali zasebno, temveč predvsem kako hitro in kvalitetno oskrbeti vsakega zavarovanca. Socialna politika mora biti varnostna mreža tistim, ki začasno ali trajno ne morejo delati, vendar ne po lastni krivdi, in ne način življenja tistim, ki sicer lahko delajo, pa ne želijo. In zunanja politika mora biti takšna, da gremo lahko ponosno v tujino, kjer nas prepoznajo po lepi deželi, uspešnih športnikih in razviti demokraciji, ne pa po žaljivih tvitih in pajdašenju z avtoritarnimi režimi.
 
Zato si želim, da bi vsi skupaj kot družba prepoznali, kaj je tisto, kar nam prinaša napredek, in kaj tisto, kar prinaša razdor in stagnacijo. In da bi za začetek prepoznali, kako pomembna je za naše sobivanje strpna komunikacija.
 
Vsem bralkam in bralcem Posavskega obzornika želim veliko zdravja, sreče in uspehov v letu 2022. 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

21.01.2021 | Redakcija

Posodica v obliki ženskega telesa

20.02.2020 | Sporočilo

Ribja jed na domačem krožniku