Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Kostanjeviški gasilci ob jubileju bogatejši za novo vozilo

Objavljeno: Nedelja, 18.07.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0365

Praporščak, poveljnik in predsednik PGD Kostanjevica na Krki, župnik Miklavčič, župan Petretič, Kramer Stajnko, Somrak in Cvelbar ob novem vozilu

Člani in članice PGD Kostanjevica na Krki so v soboto, 17. julija, obeležili 140-letnico obstoja in delovanja društva, ob tem pa so v uporabo prevzeli tudi novo gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov.

Zbrane na slovesnosti, med katerimi so bili poleg domačih gasilcev tudi namestnica predsednika Gasilske zveze Slovenije Janja Kramer Stajnko, predsednica in poveljnik Gasilske zveze Krško Ana Somrak in Borut Arh, župan Ladko Petretič, župnik Jože Miklavčič, poveljnik Civilne zaščite občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc ter gasilci ostalih društev v GZ Krško pa tudi iz DVD Petričko selo s Hrvaške,
DSC_0329

Odlikovanje GZ Slovenije za posebne zasluge je prejel Marjan Cvelbar.

je nagovoril predsednik PGD Kostanjevica na Krki Miro Drobnič. Začetki delovanja kostanjeviške gasilske organizacije segajo v leto 1881, ko je bila ustanovljena Prostovoljna požarna bramba v Kostanjevici, leta 1904 pa se je preimenovala v Prostovoljno gasilsko društvo Kostanjevica. Danes je v društvu aktivnih 116 članic in članov, med njimi 17 pionirjev, 31 mladincev, štirje pripravniki, 50 operativcev in 14 veteranov. »Organizirani smo zato, da ob požarih, poplavah in drugih nesrečah pomagamo ljudem po naših najboljših močeh. Upravičeno smo lahko ponosni na tradicijo. S spoštovanjem nadaljujemo delo naših predhodnikov in z novimi pridobitvami nadgrajujemo dosežke našega društva,« je povedal.
DSC_0279

Novo vozilo za gašenje gozdnih požarovTudi ob visokem jubileju so se razveselili novih pridobitev. Poleg polepšane zunanjosti gasilskega doma so s pomočjo občine ter s prispevki posameznikov, gospodinjstev in podjetij kupili novo gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov in intervencije na težko dostopnih krajih znamke Ford Ranger z oznako GVGP-1, ki jih je stalo kar 90 tisočakov. Drobnič se je zahvalil vsem, ki so omogočili nove pridobitve, zlasti občini, ki jim je ostopila tudi garažni prostor za novo vozilo. Ob koncu slovesnosti je župnik Miklavčič blagoslovil novo vozilo,
DSC_0289

Pihalni orkester

župan Petretič je ključ vozila predal poveljniku društva Matjažu Kuharju, ta pa enemu od voznikov v društvu Matiji Planincu, ki je ob navdušenju navzočih zagnal njegov motor. »Z novo opremo bo naše delo lažje in hitrejše, varnejše in bolj strokovno, tako na interventnih primerih kot na drugih področjih gasilstva,« je še dejal Drobnič, ki je skupaj s Kramer Stajnkovo podelil priznanja Gasilske zveze Slovenije.

Gasilsko plamenico II. Stopnje so prejeli Matjaž Kuhar, Franci Zupančič, Boštjan Dvornik in Miro Drobnič, gasilsko plamenico I. stopnje Pavel Cvitko in Marjan Drobnič, odlikovanje GZ Slovenije za posebne zasluge pa dolgoletni član in predsednik društva Marjan Cvelbar. Župan Petretič je ob tem društvu predal še plaketo Civilne zaščite Slovenije, ki bi morala biti podeljena že marca, Kramer Stajnko plaketo Gasilske zveze Slovenije, Somrak priznanje Gasilske zveze Krško, čestitali so jim tudi predstavniki nekaterih sosednjih društev.

Ana Somrak se je ob čestitkah društvu zahvalila tudi, da je ob odcepitvi kostanjeviške od krške občine ostalo del krške gasilske zveze ter da pomaga zlasti na intervencijah na območju PGD Podbočje, ki je zaradi dotrajanega mostu na Brodu odrezano od reševalnih ekip na drugem bregu Krke. Župan Ladko Petretič je napovedal, da se v okviru projekta, ki bo Kostanjevici zagotovil poplavno varnost, načrtuje tudi gradnja skladišča za potrebno opremo, ki bi lahko postalo nov gasilski dom, saj bi v njem lahko združili tudi vso gasilsko opremo in vozni park. Izpostavil je vlogo gasilcev ne le pri gašenju požarov, ampak tudi pri poplavah v letih 2010 in 2014. »Vsi se moramo namreč zavedati, da svoje delo opravljate prostovoljno, da za skupno dobro in zaščito vseh nas žrtvujete svoj prosti čas in ne nazadnje tudi svoje zdravje in življenje, da sami skrbite za urejenost gasilskega doma, ki je ogledalo vaše požrtvovalnosti, da ste ljudje, na katere se v stiskah in nesrečah lahko vedno zanesemo,« je še dejal župan.

Prireditev je vodila Ajda-Lea Colarič-Jakše, z nekaj koračnicami jo je popestril kostanjeviški pihalni orkester, sledil pa je še ogled prostorov gasilskega doma in vozil, nato pa seveda druženje ob pogostitvi.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»