Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjeviški vrtec bo od septembra dražji, pomoč na domu z julijem ceneja

Objavljeno: Četrtek, 23.06.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3355

Kostanjeviški občinski svet na včerajšnji seji

V sredo popoldne se je prvič po dobrih dveh mesecih na redni seji, 18. v tem mandatu, sestal kostanjeviški občinski svet. Sejo je namesto zaradi bolezni odsotnega župana Ladka Petretiča vodil podžupan Robert Zagorc.

CENE VRTCEV BODO VIŠJE

Občanke in občane, zlasti tiste, ki imajo predšolske otroke, bo zagotovo zanimal sklep o določitvi cene programov v vrtcu Plavček pri kostanjeviški šoli. Cene bodo od 1. septembra dalje oz. v novem šolskem letu – odvisno od starostne skupine – višje za od dobrih treh do slabih enajstih odstotkov oz. za 17 do 48 evrov. Nižja je podražitev za nižje (1–3 leta) in 2. starostno obdobje (3–6 let), višja pa za kombiniran oddelek in za oddelek za 3–4-letne otroke.
DSC_3353

Anita Krajnc (levo)

Ker starši plačujejo v povprečju 35 % cene programov, bo to zanje pomenilo nekoliko manjšo podražitev, je pojasnila Anita Krajnc, višja svetovalka za družbene in gospodarske dejavnosti, saj je v občinskem proračunu za zagotavljanje razlike med plačili staršev in ceno programov predvidenih 380 tisoč evrov. V kostanjeviški vrtec je v novem šolskem letu sicer vpisanih 109 otrok v sedmih oddelkih, osem otrok je ostalo na čakalni listi, a po zagotovilih Anite Krajnc ne bo nihče ostal brez mesta v vrtcu.
 
POMOČ NA DOMU ZA UPORABNIKE CENEJŠA

DSC_3349

Alenka Žugič Jakovina med predstavitvijo občinskemu svetu

Je pa zato bolj spodbudna novica za občanke in občane, ki potrebujejo socialnovarstveno storitev Pomoč na domu. Ekonomska cena storitve, ki jo v kostanjeviški občini izvaja CSD Krško, se s 1. julijem sicer zvišuje kar za 19 %, cena za uporabnike pa se zaradi občinske subvencije (skoraj 60 %) in dodatnega sofinanciranja s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti znižuje za slabih 13 % (in ne zvišuje, kot smo pomotoma zapisali v novički v današnji številki Posavskega obzornika). Znašala bo 7,51 evra/uro ob delovniki, 10,51 evra/uro ob nedeljah in 11,26 evra/uro ob praznikih.
 
KADROVSKE ZADEVE

Omenimo še nekaj kadrovskih zadev. Občinski svet je v Občinsko volilno komisijo za naslednja štiri leta imenoval Bojana Trampuša kot predsednika in Jernejo Stopar Jaklič kot njegovo namestnico, Jožeta Pavloviča, Martina Kastelica in Ivana Pirca kot člane ter Ano Žulič, Primoža Strajnarja in Silva Kirna kot njihove namestnike. Za odgovorno urednico Kostanjeviških novic za še en štiriletni mandat so potrdili Alenko Žugič Jakovina, ki je ob tej priložnosti podrobno predstavila vsebinsko in uredniško zasnovo omenjenega lokalnega časopisa. Predstavnica kostanjeviške občine v upravnem odboru RRA Posavje bo prav tako še naprej direktorica občinske uprave Judita Lajkovič.
 
Potrdili so še novelacijo investicijske dokumentacije za obnovo lesenega mostu na južni strani otoka, pri čemer gre za manjše zvišanje vrednosti investicije (s 581 na 589 tisoč evrov) in njen časovni zamik v letošnje leto. Obnova, za katero so pogodbo z izbranim izvajalcev podpisali že v začetku aprila, naj bi se sicer pričela naslednji teden. Svetniki so se seznanili še s poročilom o porabi proračunske rezerve za sanacijo plazu v Črneči vasi, in sicer skupno dobrih 20 tisoč evrov v lanskem in letošnjem letu.
 
ZLATNIKA MELITI SKUŠEK IN FRANCU ŠTOKARJU

DSC_3357

Kostanjeviški zlatnik bo dobila Melita Skušek.

Za konec pa izpostavimo še, da so izglasovali sklep o podelitvi letošnjih občinskih priznanj. Kostanjeviški zlatnik bosta dobila dolgoletna ravnateljica kostanjeviške šole, kulturna delavka in občinska svetnica Melita Skušek ter dolgoletni član in predsednik Planinskega društva Polom Kostanjevica na Krki, aktiven tudi v drugih društvih in nekdanji občinski svetnik Franc Štokar. Kostanjeviški srebrnik bo dobil učitelj športa na kostanjeviški šoli ter pobudnik tekmovalne odbojke v kraju Ervin Felicijan, srebrno plaketo pa Odbojkarski klub Kostanjevica na Krki, v katerem trenira 60–75 otrok, članska ekipa pa se je letos uvrstila v 1.B slovensko ligo.

SVETNIŠKA VPRAŠANJA IN POBUDE

V okviru svetniških pobud, vprašanj in predlogov je Melita Skušek kolege seznanila s projektom praznovanja 770-letnice prve omembe Kostanjevice na Krki, Matej Kuhar je povedal, da otvoritev obnovljene nekdanje šole v Črneči vasi (trenutno potekajo še fasaderska dela) načrtujejo za prvi konec tedna v septembru, Jože Kržičnik pa je na vprašanje, ali je bilo kaj storjeno za ureditev javnih stranišč v mestu, dobil odgovor, da je to načrtovano v okviru projekta S kolesom po Kostanjevici na Krki, na rezultate razpisa pa še čakajo.

P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte