Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Krkini prostovoljci v Domu starejših občanov Krško

Objavljeno: Petek, 13.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_1663

Krkini prostovoljci so stanovalce DSO Krško peljali na sprehod po bližnjih ulicah.

V sklopu Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva so se Krkini prostovoljci v petek družili s stanovalci Doma starejših občanov Krško.

Kot je povedala Elvira Medved, vodja Službe za odnose z javnostmi v Krki, gre za tradicionalni, deveti Krkin teden humanosti in prostovoljstva, seveda z dveletno prekinitvijo zaradi epidemije. »V tem tednu se Krkaši družimo s stanovalci domov za starejše, letos jih bomo obiskali kar 21 po Sloveniji, z uporabniki varstveno-delovnih centrov, učenci šol s prilagojenim programom, zbiramo različne potrebščine, higienske pripomočke, opremo itd., ki jo potem Rdečemu križu in Karitas pomagamo tudi sortirati in pakirati, čistimo domove in urejamo okolico ljudem v stiski itd.,« je pojasnila. V Domu starejših občanov Krško je 15 njihovih sodelavcev za stanovalce pripravilo delavnice za urjenje spomina ter jih v dveh skupinah peljalo na sprehod po bližnji okolici, kar je bilo za stanovalce še posebno doživetje.
DSC_1672

Elvira Medved s taščo, stanovalko DSO Krško


 
Del filozofije podjetja

Kot pravi Medved, je sodelovanje v tovrstnih akcijah del Krkine filozofije, v skladu s katerim spodbujajo sodelovanje z okoljem. »Namen je pomagati ljudem, saj nimajo vsi te sreče, da bi imeli dobre službe in plače ali pa jih sploh nimajo. Vidimo, v kakšnih socialnih stiskah so ljudje okoli nas, in menimo, da moramo glede tega nekaj narediti, ne le kot posamezniki, ampak tudi kot družba, saj skupaj lahko naredimo več,« je poudarila in naštela nekaj podatkov o uspešnosti te Krkine akcije. V devetih letih so namreč zbrali 27 ton oblačil, različnih potrebščin, higienskih pripomočkov, opreme za otroke, šolskih potrebščin itd., ki so jih Rdečemu križu in Karitas tudi pomagali sortirati, spakirali 5800 prehrambnih paketov in pomagali razvrstiti 6 ton oblačil, darovali 933 litrov krvi, se družili v 37 domovih starejših občanov ter v 12 varstveno-delovnih centrih in šolah s prilagojenim programom, zbrali 3,5 tone hrane za male živali in jo razdelili zavetiščem. Teden tradicionalno zaključijo z dnevom odprtih vrat, kjer so doslej gostili že več kot 17 tisoč obiskovalcev različnih starostnih in socialnih skupine, letos bodo imeli na obisku 2000 slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje. V celotnem tednu sicer sodeluje približno 600 do 700 Krkašev, s tem pa jih spodbujajo tudi k vključevanju v prostovoljstvo tudi izven delovnega časa.
DSC_1660

Skupinska fotografija pred stavbo


 
Dragocena pomoč prostovoljcev

Kot je povedala direktorica DSO Krško Ani Nuša Masnik, jim Krkina akcija zelo veliko pomeni. »Takega sprehoda mi sami ne moremo izvesti, stanovalcem pa to, da gredo malo pogledat 'zunanji svet', veliko pomeni. Tudi to, da srečajo neznane ljudi, jim veliko pomeni, saj jim to daje občutek, da so del socialnega sveta,« je dejala. Tudi sicer v krškem domu zelo podpirajo prostovoljstvo, saj kot prostovoljec ne le daješ, ampak tudi dobiš. »Prostovoljci niso navadni ljudje, to so ljudje z velikim in odprtim srcem, ki ga hkrati s tem tudi bogatijo,« je poudarila. Prostovoljstvo je bilo tudi pri njih v času epidemije precej omejeno in oteženo, sicer pa jim prostovoljci prihajajo na pomoč in so z njihovim delom zelo zadovoljni.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»