Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Nova teniška hišica je v gradnji; čebelarski center že zgrajen

Objavljeno: Petek, 14.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0352

Gradbišče nove teniške hišice

V Teniškem klubu Krško so konec minulega leta na obstoječem prostoru prvotne klubske hišice pričeli z izgradnjo novega objekta s prostori za društveno delovanje in izvajanja gostinske dejavnosti.

V klubu, ustanovljenem leta 1986, so v zadnjih letih vložili veliko truda v urejanje infrastrukture, saj so postavili nov balon, uredili nove trde podlage ter poskrbeli za razsvetljavo zunanjih in notranjih igrišč, zdaj pa so se odločili še za izgradnjo nove klubske hišice. Idejno zasnovo zanjo je izdelala ekipa arhitektk Kulturnega društva Prostor vmes, ki je postala že nepogrešljiva pri urejanju prostorov in okolja zlasti na območju mestne občine Krško. Naložbo, ki bo v celoti zaključena do poletnih mesecev, v TK Krško izvajajo s pomočjo sredstev Fundacije za šport, lokalnih partnerjev, sponzorjev pa tudi članov društva.
Slika1

Idejno zasnovo klubske hišice TK Krško je pripravila ekipa društva Prostor Vmes.

»Cilj postavitve nove klubske hišice je pridobiti oblikovno in dimenzijsko primeren objekt glede na urbano športno območje, ki bo omogočal kvalitetnejšo organizacijo programskih vsebin. S tem želi TK Krško pritegniti še večje število obiskovalcev vseh generacij ter še naprej spodbujati športno aktivacijo prav vseh posameznikov v naši regiji,« so ob začetku projekta sporočili iz kluba. Nov objekt bo prilagojen vsem uporabnikom, tudi osebam s posebnimi potrebami, pa tudi tistim, ki bodo prišli v prijeten športni ambient zgolj na sprostitev ob pijači.

Čebelarski center
 
DSC_0335

Nov čebelarski center v starem Krškem

Medtem pa je na drugem koncu Krškega, v starem mestnem jedru oz. ob igrišča Šajspoh, zaključena gradnja čebelarskega centra z urbanima čebelnjakoma in razstavno-prodajnim prostorom čebelarske opreme z info točko. Gre za del projekta Čebelarski mozaik, v katerem sodelujejo Občina Krško (vodilni partner), Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško in Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško. Vrednost projekta, ki se zaključuje v letošnjem letu, je 351.654,06 evra, od tega bo v višini 149.999,89 evra sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za vse partnerje, pogodbena vrednost za izgradnjo omenjenega objekta – izvajalec je bilo podjetje Pam d.o.o. iz Novega mesta – pa je 193.248 evrov. Kot je povedal predsednik Čebelarske zveze Krško Anton Urek, ki je dal pobudo za tesnejše povezovanje posavskih čebelarjev oz. njihovih društev, je center v posavskem okolju nujno potreben, saj smo tako rekoč edina regija brez takšnega centra. »Potrudili smo se, da prostor izkoristimo optimalno in uredimo tako, da pokrije čim širši spekter potreb. V prvi vrsti je seveda namenjen čebelarjem in podpori pri njihovem delovanju, zato bo v centru informacijska točka za pomoč in informacije, možnost analize medu in voska, točilnica medu in nakup opreme. Ker je objekt namenjen tudi promociji čebelarstva in čebelarskih dejavnosti, bo v njem urejen ogledni panj z avdiovizualno podporo, kakor tudi komora za apiterapijo,« je pred časom pojasnil za naš medij. V centru bodo izvajali tudi izobraževanja, predstavitve in programe za čebelarje, šolsko mladino in ostalo zainteresirano javnost.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»