Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Planina spet zaživela v prvomajskem duhu

Objavljeno: Ponedeljek, 02.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_1227

Prireditev je potekala v brezovem gozdičku pri lovskem bivaku.

Tudi Planina nad Podbočjem je bila po treh letih oz. dveh odpovedih zaradi protikoronskih ukrepov v nedeljo znova prizorišče tradicionalnega prvomajskega srečanja.

V brezovem gozdičku pri lovskem bivaku so se zbrali številni obiskovalci tako iz krške kot sosednjih brežiške in kostanjeviške občine, ki sta jih v imenu organizatorjev, KS Podbočje in KS Cerklje ob Krki v sodelovanju s ŠTD Šutna, ostalimi društvi ter veteranskimi in častniško organizacijo, pozdravila predsednika omenjenih KS Jani Barbič in Damjan Kodrič. Srečanja se je udeležil tudi krški župan mag. Miran Stanko s soprogo Faniko, ki je tako kot njegova predhodnika izrazil veselje, da je prireditev po dveletnem premoru spet oživela ter pohvalil organizatorje, da ohranjajo to dolgoletno tradicijo.
DSC_1251

Slavnostni govornik Branko StrgarBranko Strgar: To je praznik tistih, ki imajo delo, in vseh tistih, ki si ga želijo imeti

Letošnji slavnostni govornik je bil lanski prejemnik Znaka Mestne občine Krško, nekdanji dolgoletni ravnatelj OŠ Podbočje Branko Strgar. Kot je povedal, že več kot 45 let prihaja na Planino ter obudil svoje najzgodnejše spomine na ta dan, ki izhajajo še iz časov mladinske organizacije takoj po osnovni šoli. Izpostavil je pomen prvega maja tako za druženje kot za ohranjanje tradicije boja za delavske pravice. »Praznovanje in sporočilo praznika so sprva širili socialni demokrati, postopoma pa jih je prevzelo celotno delavstva. V okvir praznovanja se je vključila tudi Cerkev, papež Pij XII. Je na prvi maj postavil god Jožefa Delavca,« je povedal.
DSC_1199

Brez rdečih nagljev seveda ni šlo.In kako na praznik gledamo danes? »Vprašati se moramo, čigav praznik je to. Zagotovo je praznik tistih, ki imajo delo, in vseh tistih, ki si ga želijo imeti, pa jim razmere v družbi to onemogočajo. Praznujejo ga vsi, ki si s poštenim delom prizadevajo postati koristni člani družbe. Želeni cilj ni samo večji zaslužek, je tudi medsebojna solidarnost, medsebojno spoštovanje, sodelovanje z drugimi, in to ne glede na spol, narodnost in raso,« si je odgovoril in nadaljeval: »Za zaposlene v gospodarstvu in nas, javne uslužbence, je primeren trenutek, da se vprašamo, komu koristi naše delo? Družbi, državi, delodajalcu, meni samemu. Praznik je priložnost, da opozorimo bogate države in bogate kapitaliste o nujnosti porazdelitve dobička med delavce ter sklepanju kompromisov med revnimi in bogatimi.«
DSC_1214

Ansambel Lenarti

Izpostavil je še prijazne in dobrovoljne domačine na Planini, ki ob službi skrbno obdelujejo še polja in vinograde, s čimer nadaljujejo družinsko tradicijo, hkrati pa jim to omogoči dodatek zaslužek, ki ga porabijo za osnovne življenjske potrebe in za šolanje svojih otrok. Na podboški šoli poleg znanja dajejo poudarek tudi spoštovanju osnovnih vrednot, kot so delavnost, poštenost, odgovornost in solidarnost. »Želimo, da se bodo generacije, ki prihajajo, znale veseliti mlajev po vaseh, kresov na predvečer praznika, jutranjih budnic in rdečega nageljčka kot simbola delavskega razreda, in da bodo z enakim ponosom kot mi odgovorno opravljali delo ter odločno zahtevali svoje pravice,« je še dejal slavnostni govornik in zaželel, da bi mladi lahko dobili delo in si ustvarili življenje v domačem okolju.

Uradni del prireditve so obogatili še podboški recitatorji, za zabavo pa je poskrbel ansambel Lenarti.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»