Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Posavje zahteva, da se ga (bolj) upošteva pri projektu JEK2

Objavljeno: Ponedeljek, 13.03.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_9618

Vodstvo GEN energije in člani Sveta regije Posavje

V prostorih GEN energije je danes potekala 105. redna seja Sveta regije Posavje, katere osrednja točka je bila predstavitev projekta JEK2. Člani sveta so se zavzeli za več dialoga z državo pri umeščanju tega nacionalnega projekta v posavski prostor.

JEK2 pred začetkom umeščanja v prostor

Sevniškemu županu in hkrati predsedujočemu Svetu regije Posavje Srečku Ocvirku, brežiškemu županu Ivanu Molanu, radeškemu županu Tomažu Režunu, kostanjeviškemu županu Robertu Zagorcu in krški podžupanji Brigiti Piltaver Imperl je projekt JEK2 podrobno predstavil poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar. Kot je poudaril, je projekt JEK2 pomemben tako z vidika energetske samooskrbe RS kot zagotavljanja klimatske nevtralnosti, pri čemer imajo kot družba v 100-odstotni lasti države določene zaveze, da se odzivajo na te izzive: »Predvsem gre za uvozno odvisnost RS, ki jo pričakujemo po izstopu (proizvodnje električne energije, op. p.) iz premoga leta 2033, v nadaljevanju pa pričakujemo tudi rast rabe električne energije tako iz naslova elektromobilnosti, toplotnih črpalk itd.
DSC_9596

Projekt JEK2 je predstavil poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar.

Celi sektorji se selijo iz enega goriva na električno energijo. Brez zanesljivih rab proizvodnje električne energije, tako jedrske kot obnovljivih virov, ni pričakovati, da bi RS lahko prišli do energetske neodvisnosti.«
 
In v kateri fazi je trenutno projekt JEK2? »Pripravili smo vso potrebno dokumentacijo, da z Ministrstvom za naravne vire in prostor pričnemo postopek umeščanja objekta v prostor. Ko izpolnimo vse komentarje, ki smo jih dobili s strani ministrstva, se ta pobuda objavi in pozove vse nosilce urejanja prostora, tudi lokalno skupnost, da podajo smernice in da se uskladimo glede umeščanja v prostor,« je pojasnil Levičar, pri čemer je predviden rok izgradnje elektrarne oz. njene priključitve na omrežje konec leta 2035. »Ta časovnica je zelo ambiciozna, ampak izvedljiva,« je dejal levičar, a ob predpostavki, da ostanemo pri obstoječi zakonodaji ter da postopki tečejo neprekinjeno in brez zamud.
DSC_9583

Priključitev JEK2 v omrežje je zaenkrat predvidena konec leta 2035.


 
Posavju bo treba nekaj dati
 
Levičarjevi predstavitvi je sledila pestra razprava. Ocvirk je energetsko samooskrbo oz. varnost postavil ob bok prehranski varnosti in izrazil zaskrbljenost, kako bomo po ukinitvi proizvodnje električne energije iz premoga in posledični ugasnitvi TEŠ 6 v letu 2033 zagotovili konkurenčnost slovenskemu gospodarstvu, če ne bomo imeli konkurenčnega vira energije. Generalni direktor GEN energije Dejan Paravan je dejal, da se tudi v primeru, če bo šlo vse optimalno, »uvozni odvisnosti ne bo možno izogniti«, če bo energija postala orožje, kot se kaže v primeru svetovnih kriz, pa bomo lahko zelo ranljivi, kar »strateško ni modro«. 
DSC_9621

Brežiški župan Ivan Molan, direktorica RRA Posavje mag. Nataša Šerbec in predsedujoči Svetu regije Posavje Srečko Ocvirk


 
Brežiški župan Ivan Molan je menil, da mora župane bolj skrbeti usoda našega prostora kot nacionalno energetsko vprašanje. Spomnil je na neizpolnjene obljube iz preteklosti tako ob gradnji NEK kot denimo posodabljanja letališča v Cerkljah ob Krki ter pozval k razmisleku o razvojnem konceptu Posavja, da bo regija privlačna za življenje in ne le lokacija pomembne strateške infrastrukture: »Želim, da se začnemo resno pogovarjati, kako Posavju – če bo tukaj JEK2 – nekaj dati, da bo življenje tu bolj kvalitetno,«  je dejal.
DSC_9614

Krška podžupanja Brigita Piltaver Imperl


 
Radeški župan Tomaž Režun je opozoril, da so občine na podlagi interventnega zakona v energetiki dobile 30–40 % manj koncesnin iz naslova elektrarn (v njihovem primeru HE Vrhovo), kar se mu zdi nesprejemljivo. »Želim dati signal, da se bo treba držati dogovorov z lokalno skupnostjo,« je dodal in pozval (državo) h korektnosti do regije, od županov navzdol.
 
Krška podžupanja Brigita Piltaver Imperl je vprašala, ali so pri načrtovanju projekta preučili (lokalno) infrastrukturo. Kot je pojasnil vodja tehničnega sektorja v GEN energiji Bruno Glaser, so na to temo naredili vrsto zelo natančnih razmislekov in študij, vključno s tem, kako največje komponente pripeljati iz Luke Koper do Krškega, kar bo treba narediti po lokalnih cestah, saj avtoceste zaradi premajhnih predorov tega ne omogočajo. »Zavedamo se kompleksnosti projekta, ki je največji v zgodovini Slovenije,« je dejal, v primerjavi z gradnjo prvega bloka pa to  utemeljil z bolj zapletenimi postopki in strožjimi varnostnimi kriteriji.
 
»JEK2 ni projekt GEN-a, ampak projekt Slovenije. Če se ga ne bo percepiralo na tak način, je škoda, da se ga lotimo,« je za zaključek razprave dejal Paravan in dodal, da se bo morala tudi država primerno kadrovsko okrepiti, da ga bo lahko suportirala.   
 
Regija zahteva dialog z vlado
 
Svet regije Posavje je ob koncu seje sprejel sklep, s katerim zahteva stalen dialog ne le s podjetjem GEN energija, ampak tudi z resornimi ministrstvi oz. vlado. »Tako velik projekt ima številne pozitivne in negativne učinke na okolje, v katerem se gradi. Ne bo vplival zgolj na energetskem področju, ampak tudi na družbenem, prometnem in ostalih področjih,« je to utemeljil Ocvirk. »Posavje ne more zgolj ohranjati prostora za gradnjo velikih energetskih objektov, ampak se mora zaradi tega tudi sorazmerno razvijati, kajti kot statistična regija žal bistveno zaostaja za slovenskim povprečjem, pa ne bi bilo treba, da je tako,« je še menil.
 
Izražena pričakovanja posavskih županov je Levičar označil kot 'smiselna', saj je pri vsakem infrastrukturnem projektu želja, da se ga čim bolj 'lokalizira', torej da se vanj vključi lokalno gospodarstvo ali vsaj gospodarstvo na ravni države. »To so legitimna vprašanja in jih bo GEN tudi naslovil v smislu, da bomo spremljali in v naše delovanje prenašali tujo prakso,« je še dejal ter omenil primer iz Velike Britanije, kjer so pri gradnji dneh jedrskih elektrarn uspeli zagotoviti 64-odstotno izvajanje projekta znotraj države, največji del pa prav v lokalnem okolju.
 
Sporna izjava ministra Kumra
 
V minulih dneh je precej pozornosti požela izjava ministra za naravne vire in prostor Bojana Kumra v intervjuju za N1, da ni »nič narobe, če se časovnica za NEK 2 zamakne«. Kot pravi Levičar, je njihova časovnica določena na leto 2035, s čimer se odzivajo na manko električne energije, ki ga pričakujejo v naslednjem desetletju, predvsem po predvidenem zaprtju TEŠ 6 z letom 2033 in že omenjenem povečanju porabe električne energije. »Mi peljemo projekt v smeri, da spoštujemo to časovnico,« je še dodal. Ocvirk je glede ministrove izjave dejal, da se jedrski objekt ne gradi zaradi Posavja, ampak zaradi nacionalnih potreb: »Težko komentiram to stališče gospoda ministra, verjamem, da ima svoje razloge.«
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte