Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Poziv k primerni uporabi pohodnih in rekreacijskih površin v mestni občini Krško

Objavljeno: Ponedeljek, 06.03.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Planina.
Mestna občina Krško je na javnost naslovila poziv občanom k primerni uporabi pohodnih in rekreacijskih površin v mestni občini Krško. V nadaljevanju ga objavljamo v celoti.

Spoštovane občanke in občani.

V preteklih mesecih je bila Mestna občina Krško večkrat seznanjena o ponavljajočih se težavah, ki se nanašajo na uporabo površin v rekreacijske namene, predvsem se težave pojavljajo zaradi povzročanja škode na zasebni in javni lastnini, vandalizma, neprimernega obnašanja posameznikov in posledičnih varnostnih problemov na izpostavljenih priljubljenih izletniških točkah v občini. Ker prihaja pomlad, s tem pa zagotovo povečan obisk na pohodnih in planinskih poteh ter drugih rekreacijskih površinah bi vas želeli seznaniti z določenimi omejitvami v naravnem okolju.
Planina nad Podbočjem

 
1.         Vožnja v naravi z motornimi prevoznimi sredstvi je prepovedana, in sicer po Zakonu o ohranjanju narave, Zakonu o gozdovih in Zakonu o planinskih poteh, razen izjem. V zadnjih letih je namreč vse pogostejša uporaba štirikolesnikov, cross motorjev, pozimi celo motornih sani, s katerimi se povzroča tako gospodarska kakor tudi ekosistemska škoda.
 
2.         Kolesarji se lahko v naravnem okolju vozijo po neutrjenih poteh samo, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljalec poti.
 
3.         Prost prehod kmetijskih in gozdnih zemljišč je v Sloveniji dovoljen, vendar samo na neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, torej tam kjer kmetje ne opravljajo kmetijske dejavnosti ter v gozdovih, pri tem pa je odškodninska odgovornost na strani uporabnika in ne lastnika. Navedeno pomeni, da je dovoljeno prosto gibanje ob pogoju, da se na takšnih zemljiščih ne povzroča škoda, vandalizem in podobno.
 
Dejstvo, ki se kaže, je, da si na zgoraj omenjenih površinah marsikdo privošči mnogo več, kakor je dovoljeno in družbeno sprejemljivo. S tem se ne samo povzroča škoda in slaba volja pri lastnikih zemljišč; posledično se onemogoča tudi rekreativno dejavnost ostalim, kulturnim uporabnikom teh površin in se jih z svojimi dejanji večkrat celo spravlja v nevarnost.
 
Zato vse občanke in občane prosimo, da so razumevajoči in spoštljivi do tuje lastnine in narave, do sočloveka pa tudi živali, zato posamične vrste rekreacije izvajajmo na površinah, ki so temu namenjene.
 
Posebej bi želeli izpostaviti tudi problematiko, ki se pojavlja na poti na Grmado nad Krškim. Občanke in občane prosimo, da za dostop do koče na Grmadi ne uporabljajo zasebnih zemljišč, pač pa se poslužijo javnih poti in drugih urejenih pohodnih poti (npr. Trapistovska pot ter registriranih planinskih poti). 
 
Drugo območje, za katerega je bilo Mestni občini Krško dano na znanje, da se izvajajo dejavnosti, ki predstavljajo varnostno tveganje in povzročajo gospodarsko škodo, je Planina nad Podbočjem. Gre za priljubljeno območje ljubiteljev narave, rekreativcev in športnikov, saj je območje atraktivno v vseh letnih časih. Opozarjamo, da uporaba motornih vozil na tem območju ni dovoljena in primerna, da gre za povzročanje hrupa v naravnem okolju, prav tako pa zaradi neobzirnosti predstavljajo varnostno tveganje za druge obiskovalce. Povzroča se tudi gospodarska škoda na travnikih, pašnikih in drugih zasebnih zemljiščih, ki so prvenstveno namenjena kmetijski in gozdni dejavnosti.
 
Policijska postaja Krško bo v dogovoru z Mestno občino Krško na omenjenih območjih povečala prisotnost policistov, ki bodo zoper morebitne kršitelje ustrezno ukrepali.
 
Neprimerno početje posameznikov namreč meče slabo luč na vse nas in posledično povzroča vse več pritožb lastnikov, katerih lastnina je z našim neodgovornim početjem uzurpirana.
 
Bodimo spoštljivi do narave in tuje lastnine.

Vir: Mestna občina Krško
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Otroške sobe

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec