Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Spomnili so se okrutno pomorjenih Planincev in požiga vasi

Objavljeno: Ponedeljek, 11.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
planina 23 (18)

Lepo vreme je na Planino privabilo kar številne udeležence tradicionalne slovesnosti.

Na drugo septembrsko soboto je bila Planina, najvišje ležeča gorjanska vasica v KS Podbočje, prizorišče tradicionalne slovesnosti Spomin in opomin, posvečene zlasti spominu na ustaški poboj 32 moških vaščanov in požig vasi 14. in 15. septembra 1942.

Povezovalec prireditve, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Krško Anton Petrovič, je uvodoma pozdravil predstavnike veteranskih, borčevskih in izgnanskih organizacij ter Slovenske vojske, pohodnike, praporščake, člane 1. dolenjskega spominskega bataljona in ostale udeležence slovesnosti. Spomnil je na v uvodu omenjeni dogodek v letu 1942, ki »je terjal nedolžne žrtve, skoraj vse moške iz vasi, eden najokrutnejših zločinov nacističnih podložnikov na območju naše občine. Zavzel se je za spoštovanje vseh žrtev naci-fašističnega nasilja in opozoril, da 70 let po kapitulaciji Italije »fašistične ideje ponovno dobivajo zagon« in da prihaja do »očitnih poskusov zlorabljanja oz. potvarjanja zgodovine«.
planina 23 (26)

Slavnostni govornik Ladislav Lipič


 
Krški podžupan Dejan Žnideršič je v pozdravnem govoru izrazil »hvaležnost in spoštovanje do tistih, ki so s svojim življenjem in bojem priborili svobodo slovenskega naroda«, spomnil pa je tudi na dogodke leta 1991, ko je takratna enota Milice UNZ Krško zajela skupino pripadnikov JLA, ki se je po bitki v Krakovskem gozdu poskušala preko Gorjancev prebiti na Hrvaško. »Brez svobode je vse ostalo brez pomena, zato za vedno ohranimo spomin na najtežje preizkušnje našega naroda,« je poudaril.
planina 23 (8)

Na prireditvi so med drugi sodelovali praporščaki ...


 
Ladislav Lipič: Eni na pravi strani zgodovine, drugi ne
 
Slavnostni govornik, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič je dejal, da bodo medvojni zločini in hudodelstva v svetovni zgodovini ostali zapisani kot primeri velikega zla fašizma, nacizma in kolaboracije, ki je tako kruto zaznamovalo svet 20. stoletja. »Ne pozabimo žrtev poboja, ki se je zgodil 14. in 15. septembra 1942 tu na Planini, kajti pozaba bi prizadela civilne žrtve, pa tudi preživele in njihove potomce in vse tiste, ki vedo in razumejo, kaj pomeni postaviti se z orožjem v bran svoji domovini,« je poudaril. Kot je dejal, so se v usodnem času 2. svetovne vojne uveljavljale pomembne vrednote in sprejemale odločitve.
planina 23 (43)

... in učenci OŠ Podbočje.

»Odločitve in odločitve, niso vse enake. Nekateri so se odločili za obrambo svoje domovine in upor, nekateri pa za sodelovanje z okupatorjem. Ene so na pravi strani zgodovine, ene pač ne. Tako na vrednote kot na uporništvo slovenskega naroda moramo biti ponosni, kajti oboje je vir naše samozavesti in samospoštovanje. Slovenski narod se je boril za pravico do obstoja, za svoj jezik in kulturo, za svojo nacionalno identiteto in tudi za svoje ozemlje. danes si lahko kot narod in nacija ponosno povemo: na vseh velikih prelomnicah smo bili kot narod na pravi strani zgodovine. In o tem naj razmišljajo predvsem tisti, ki še danes poveličujejo fašizem, zanikajo narodnoosvobodilni boj in se priklanjajo ustaški ideologiji ter spomenikom, ki so jih tudi v demokratičnih režimih postavili tem ustaškim zločincem,« je povedal Lipič in se prav tako zavzel za poskuse prikrojevanja in ponarejanja zgodovine.
 
Potem ko so predstavniki lokalne skupnosti in borčevskih organizacij že pred slovesnostjo položili venec k spomeniku pomorjenim vaščanom sredi vasi, je delegacija odnesla še venec k obeležju na mestu, kjer se je zgodil zločin 1942. V kulturnem delu prireditve (ki mu del zbranih, kot je opomnil tudi povezovalec, ni namenil zaslužene pozornosti)  so nastopili trobilni kvintet s tolkalcem Slovenske vojske, učenci OŠ Podbočje Zala in Tina Kodrič ter Rok Kodrič pod mentorstvom Janje Rostohar, učenci Glasbene šole Krško Aleks Mirt, Adam Urek in Jaka Šoško pod mentorstvom Staneta Cetina, pevec Bojan Kaplan ob spremljavi harmonikarja Roka Topliška ter recitatorji Lucija Golob, Vida Dvoršek, Zvonko Marinič in Matej Ulčnik. Slovesnosti je sledilo še druženje ob hrani in pijači.
 
P. P., foto: P. P. in Ladislav Zupančič (polaganje vencev k spomeniku)
« Nazaj na seznam