Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Tudi Posavje bo sadilo medovite rastline

Objavljeno: Petek, 18.02.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0670

Podpis Pisma o nameri o sodelovanju pri izvajanju projekta sajenja medovitih rastlin

V regijskem čebelarskem centru v starem delu krškega so danes predstavniki vseh šestih posavskih občin (štirje župani in dve direktorici občinske uprave) in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč podpisali Pismo o nameri o sodelovanju pri izvajanju projekta sajenja medovitih rastlin.

Vsak Slovenec naj posadi medovito rastlino …
 
Kot je povedal Noč, Čebelarska zveza Slovenije 26. marca pripravlja dan sajenja medovitih rastlin, kar bo simboličen začetek večletne akcije, v okviru katere želijo do leta 2030 v Sloveniji posaditi dva milijona medovitih rastlin, v Evropski uniji pa kar tri milijarde dreves!
DSC_0618

Zunanjost ...

»Namen te akcije je, da se vsi skupaj zavemo, da vsak lahko nekaj naredi za čebele in druge opraševalce in da je treba začeti razmišljati, da hrana ne zraste na okenskih policah, ampak da je treba kaj posaditi, da bomo lahko kaj poželi,« je poudaril. Čebelarji so s to akcijo dali spodbudo, da se omenjeno sajenje medovitih rastlin začne, pri tem pa je pomembno, da jih ne sadijo le čebelarji, ampak vsi državljani in državljanke. Pričakuje, da bo pri financiranju akcije sodelovala država s sredstvi podnebnega sklada. »Želimo si, da bi vsak Slovenec posadil medovito rastlino, naj bo to na okensko polico, na vrt ali v gozd. S tem skrbimo za biotsko raznovrstnost, predvsem pa dajemo pašo čebelam in ostalim opraševalcem, kajti vemo, da je danes narava do njih neprijazna. Konec koncev s tem ohranjamo tudi našo lepo, cvetočo in zeleno Slovenijo,« je še dejal.
DSC_0625

... in notranjost regijskega čebelarskega centra


 
… in to avtohtono
 
Dr. Janko Božič, strokovnjak za čebele z Biotehnične fakultete v Ljubljani, sicer naš rojak, je dejal, da ima akcija velik poudarek na sajenju avtohtonih medovitih rastlin, s »čimer bomo prepoznavali tudi, kako bogata je naša narava in poskrbeli za njeno večjo pestrost«, saj medovite rastline ne rastejo v velikem številu. »To je priložnost, da z naborom tako drevesnih kot grmovnih vrst pa tudi zelišč obogatimo naše okolje, da se bolj zazremo k tlom, kaj vse raste okoli nas,« je dejal in izpostavil pomen ne le čebel, ampak tudi drugih opraševalcev, kot so divje čebele in razne vrste žuželk, ki opravljajo t. i. opraševalski servis.
 
Posavje ne bo več siva lisa
 
Predsednik Čebelarske zveze Krško Anton Urek, ki je imel veliko vlogo pri organizaciji dogodka, je poudaril, da gre za dolgoročno akcijo, ki bo potekala do leta 2030, na katero se želijo dobro pripraviti tudi v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. »Medovite rastline za predpogoj za uspešno in dobro čebelarjenje, kar ohranja tako čebele kot diverziteto narave,« je še dodal in omenil še, da po izgradnji regijskega čebelarskega centra na drugi strani mesta, natančneje v Leskovcu pri Krško, načrtujejo še izgradnjo regijskega učnega čebelnjaka. »Siva lisa na zemljevidu čebelarstva, ki jo predstavlja Posavje, se spreminja na bolj rožnato barvo.«
 
Pristopile vse posavske občine
 
Pismo o nameri so poleg Noča podpisali krški župan mag. Miran Stanko, sevniški župan Srečko Ocvirk, kostanjeviški župan Ladko Petretič, bistriški župan Franjo Debelak ter direktorici brežiške in radeške občinske uprave Patricia Čular in mag. Marjetka Lipec.
 
Krški župan mag. Miran Stanko je povedal, da so v občini že pred leti pristopili k zasajanju medovitih rastlin pri raznih novogradnjah, saj se zavedajo pomena čebelarstva tako za kmetijstvo kot za ohranjanje narave. Lani so zato pristopili k regijskemu projektu Čebelarski mozaik, katerega del je bila tudi gradnja objekta, v katerem je potekal današnji podpis (uradno naj bi ga odprli čez nekaj tednov). Projekt, ki se zaključuje letos, je vreden približno 350 tisočakov, od tega slabih 200 tisočakov za gradnjo čebelarskega centra. Veseli ga, da so k projektu sajenja medovitih rastlin pristopile vse posavske občine in s tem dale prispevek k pospeševanju čebelarstva v regiji. Podporo akciji so izrazili tudi omenjeni predstavniki ostalih posavskih občin, več o tem pa v naslednji številki Posavskega obzornika.
 
Dogodek je povezovala Klara Eva Kukovičič.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»