Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Krškem gradijo posavski čebelarski center

Objavljeno: Četrtek, 15.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Cebelarski center Krsko-gradnja (7)
V starem mestnem jedru, zraven igrišča Šajspoh, se je pred kratkim začela gradnja čebelarskega centra z urbanima čebelnjakoma in razstavno-prodajnim prostorom čebelarske opreme z info točko. Gre za del projekta Čebelarski mozaik, objekt pa bo zgrajen še v letošnjem letu.

V projektu Čebelarski mozaik sodelujejo Občina Krško (vodilni partner), Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško in Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško, nanaša pa se na ureditev prvega regijskega čebelarskega centra z urbanimi čebelnjaki v območju kulturne dediščine.
Cebelarski center Krsko-gradnja (1)
»Projekt rešuje problem povezovanja posavskih čebelarskih društev, lokalnih pridelovalcev, ponudnikov storitev s področja čebelarstva in potrošnikov, saj trenutno v Posavju ni skupnega stičišča, ki bi omogočil mentorstvo, svetovanje, izobraževanje, skupno prodajo lokalnega medu in ozaveščanje o pomenu čebelarstva,« so pojasnili na Občini Krško. Vrednost projekta, ki bo trajal do leta 2022, je 351.654,06 evra, od tega bo v višini 149.999,89 evra sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za vse partnerje, pogodbena vrednost za izgradnjo omenjenega objekta – izvajalec je podjetje Pam d.o.o. iz Novega mesta – pa je 193.248 evrov.
 
Največja pridobitev v sklopu projekta Čebelarski mozaik je zagotovo izgradnja omenjenega čebelarskega centra, pravi predsednik Čebelarske zveze Krško Anton Urek, ki je pred časom dal pobudo za tesnejše povezovanje posavskih čebelarjev oz. njihovih društev. »Center, kot je zamišljen, je v posavskem okolju nujno potreben, saj smo tako rekoč edina regija brez takšnega centra in že zaostajamo za ostalimi deli v Sloveniji. Čebelarska društva v Posavju so dokaj prepuščena sama sebi in v primerjavi z drugimi regijami slabše zastopana, tako v javnosti kakor v inštitucijah, ki so povezane s čebelarstvom,« poudarja Urek. Meni, da kljub dobremu sodelovanju med društvi manjka ključna infrastruktura, ki je temeljni kamen za nadaljnje projekte in izzive, ki so pred čebelarstvom. Objekt, ki ga gradijo v Krškem, je zaradi prostorskih omejitev in lokacije objekta manjši, kot bi si želeli, vendar je kljub temu zelo dobrodošel. »Potrudili smo se, da prostor izkoristimo optimalno in uredimo tako, da pokrije čim širši spekter potreb. V prvi vrsti je seveda namenjen čebelarjem in podpori pri njihovem delovanju, zato bo v centru informacijska točka za pomoč in informacije, možnost analize medu in voska, točilnica medu in nakup opreme. Ker je objekt namenjen tudi promociji čebelarstva in čebelarskih dejavnosti, bo v njem urejen ogledni panj z avdiovizualno podporo, kakor tudi komora za apiterapijo,« pojasnjuje Urek. V centru bodo izvajali različna izobraževanja in predstavitve, programe za čebelarje, šolsko mladino in ostalo zainteresirano javnost.
 
Peter Pavlovič

Članek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam