Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Bo mestna občina ostala brez nočnega in vikend dežurstva na urgenci?!?

Objavljeno: Petek, 09.12.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
predlog nove mreže NMP

Vir: MZ

V javnosti se je pojavil načrt sprememb nujne medicinske pomoči, ki ukinja nočno, vikend in praznično dežurstvo na urgencah v 28 krajih po Sloveniji, med njimi sta tudi Krško in Radeče.

Kot so poročali nekateri slovenski mediji, so na Ministrstvu za zdravje z namenom preoblikovanja mreže NMP ustanovili delovno skupino, ki je predlog celostne prenove sistema NMP v Sloveniji že oblikovala in ga pred časom poslala ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, konec novembra pa je na ministrstvu že potekala predstavitev predloga.
 
Okrnitev urgence v 28 krajih

Zdravstveni dom Krsko-novo resevalno vozilo-novi prostori ZVC (3)

Krška urgenca je bila na udaru že leta 2015, a je upor lokalnih skupnosti takrat preprečil namero Ministrstva za zdravje. Kako bo tokrat? (foto: arhiv PO)

V trenutni mreži NMP je v Sloveniji 50 dežurnih mest, ki delujejo vse dni v tednu, tudi v nočnem času, ob koncih tedna in praznikih, omenjeni predlog pa v 28 krajih predvideva ukinitev dežurstva po 20. uri, med prazniki in vikendi, ko bi se le-to opravljalo le v urgentnih in satelitskih urgentnih centrih (v Posavju imamo urgentni center v Brežicah, satelitski urgentni center pa v Sevnici). Med omenjenimi 28 kraji sta tudi Krško in Radeče (v tem primeru sicer ni jasno, kaj bi ukinili, saj v Radečah nimajo nočnega in vikend dežurstva), poleg njiju pa še: Gornja Radgona, Ljutomer, Lenart, Slovenske Konjice, Ormož, Črna na Koroškem, Dravograd, Šentjur, Žalec, Laško, Nazarje, Rogaška Slatina, Kozje, Hrastnik, Zagorje, Metlika, Radovljica, Bled, Bohinj, Kranjska gora, Tržič, Kamnik, Trebnje, Ribnica, Logatec, Cerknica.
 
Podoben poskus že leta 2015

Spomnimo: podobno krnitev mreže NMP je Ministrstvo za zdravje poskusilo uvesti že leta 2015 v času ministrice Milojke Kolar Celarc, a je to naletelo na močan odpor lokalne skupnosti. Tudi tokrat so ponekod zaradi informacij, ki so prišle v javnost, že zagnali vik in krik (v Prekmurju, Kamniku, Metliki …), v Posavju pa zaenkrat kakšnih odzivov še ni bilo zaslediti, zato smo vprašanja v zvezi s tem poslali na občini ter zdravstvena domova Krško in Radeče.

MO KRŠKO: Zahtevamo, da nivo zdravstva ostane vsaj na enaki ravni

Z Mestne občine Krško so nam sporočili, da uradno o spremembi nujne medicinske pomoči v Krške niso seznanjeni. "Do tega prihaja v neugodnem času, ravno med menjavo oblasti na Mestni občini Krško. Posledično ne moremo sklicati starega občinskega sveta, nov občinski svet pa še ni konstituiran," so še dodali. "Odločno nasprotujemo nameri, da se našim občanom poslabša dostop do zdravstvenih institucij. Še vedno smatramo, da so bili argumenti iz 2015 upravičeni in na njih vztrajamo, še celo več, sedaj bi bili verjetno edina mestna občina, ki ne bi imela svoje urgence. Pripravljavcem tega in podobnih predlogov zato svetujemo, da se nekoliko ozrejo po političnih spremembah in upoštevajo tudi nova dejstva, ki so nastala v političnem prostoru. Krško je mestna občina in kot taka zahtevamo, da nivo zdravstva ostane vsaj na enakem, če že ne na višjem nivoju."

ZD KRŠKO: Ne pristajamo na kakršno koli zmanjševanje dostopnosti do nujne zdravstvene oskrbe

"V zvezi z novicami iz medijev o predvideni reorganizaciji NMP in ukinjanju posameznih služb NMP, med drugim tudi naše v ZD Krško, smo k podpori pozvali Svet zavoda in naši ustanoviteljici MO Krško in Občino Kostanjevica na Krki, kljub temu, da gre po izjavah Ministrstva za zdravje za predlog, ki še ni sprejet," je odgovorila direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič.
 
V ZD Krško zagotavljajo NMP za prebivalce mestne občine Krško in občine Kostanjevica na Krki oz. največje področje z največ prebivalci v regiji Posavje. Zagotavljanje NMP se izvaja ves čas v neokrnjeni obliki v dogovorjenem pogodbenem in kadrovskem obsegu 24h dnevno vse dni v letu in v obsegu, ki je opredeljen tudi v Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči ( 1 tim DS2, 0,1 tima DS1, 2 tima NRV). V dejavnosti NMP ZD Krško so redno zaposleni specialisti urgentne medicine, DMS in DZ v reševalnem vozilu in zdravstveni reševalci. Gre za visoko strokovno usposobljen kader s specialnimi znanji med drugimi tudi s področja  takojšnje medicinske podpore za primer izrednega dogodka v NEK. Za NMP zagotavljajo ustrezne prostorske razmere za nujno oskrbo pacientov, sodobno medicinsko opremo in  nujna reševalna vozila.
 
"Ukinitev NMP v kakršni koli obliki  bi pomenilo:  poslabšanje zdravstvene oskrbe za prebivalce obeh občin,  vpliv na obstoječi koncept zagotavljanja celovite medicinske oskrbe za NEK, viške med zaposlenimi v NMP, nejasno usodo medicinske opreme in NRV, dodaten priliv urgentnih pacientov v obstoječe ambulante družinske medicine in  s tem dodatna obremenitev družinskih zdravnikov. Trdimo, da v sedanjih danih razmerah uspešno zagotavljamo nujno zdravstveno oskrbo prebivalcev in ne pristajamo na kakršno koli zmanjševanje dostopnosti do nujne zdravstvene oskrbe," pravi direktorica osrednje krške zdravstvene ustanove.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte