Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Defibrilator za reševanje življenj tudi na vhodu Šolskega centra Krško-Sevnica

Objavljeno: Četrtek, 14.10.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Predaja
Poleg temeljnih postopkov oživljanja so za reševanje življenj ključni defibrilatorji, zato je danes, pred svetovnim dnevom oživljanja, župan občine Krško mag. Miran Stanko direktorju Šolskega centra Krško-Sevnica Jožetu Pavloviču predal defibrilator, ki bo na CKŽ 131, ob glavnem vhodu v šolski center, javno dostopen 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Na celotnem območju občine Krško imamo tako že skupno 34 javno dostopnih defibrilatorjev.

Pri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, poznamo temeljne postopke oživljanja in vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje.
 
245630101_290045782744875_6188181345959778766_n
Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v treh do petih minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Prav zato imamo prav vsi, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju. Trenutno je po zadnjih podatkih na območju občine Krško skupno 34 defibrilatorjev, ki so dostopni 24 ur na dan. Poleg občine so defibrilatorje v zadnjem letu dni prispevali tudi posamezne krajevne skupnosti, društva, podjetja in druge organizacije. Pregledna karta s podatki o dostopnosti defibrilatorjev na območju občine Krško je na voljo na spletni strani občine na tej povezavi.
 
V kolikor lokacija posamezne organizacije ali lokalne skupnosti, ki že ima javno dostopen defibrilator ali pa je ta na voljo le v okviru delovnega časa določene organizacije, še ni v bazi podatkov (www.krsko.si), Občina Krško poziva, da podatke o lokaciji pošljete na naslov ales.benje@krsko.si. Na istem naslovu lahko dobite tudi informacije o možnostih za sodelovanje pri reševanju življenj kot prvi posredovalec.

Vir: Občina Krško
« Nazaj na seznam
»