Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Državnemu sekretarju predstavili Krakovski gozd

Objavljeno: Četrtek, 27.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Obisk vlade-Malence-Zavod za gozdove-Anton Harej (13)

Boris Bogovič (desno) s sodelavci je državnemu sekretarju predstavil Krakovski gozd in gospodarjenje z njim.

Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej je drugi dan vladnega obiska v Posavju začel na Malencah pri Kostanjevici na Krki oz. pri tamkajšnjem Cvelbarjevem hrastu, kjer so ga sprejeli predstavniki brežiške območne enote Zavoda za gozdove.

Pri Cvelbarjevem hrastu, drugem najdebelejšem v Sloveniji (najdebelejši je prav tako v Posavju, natančneje v Cundrovcu) je državnega sekretarja pozdravil vodja brežiške enote Boris Bogovič ter mu skupaj s sodelavci predstavil Krakovski gozd kot največji strnjen kompleks hrasta doba v Sloveniji. »Teh gozdov je okoli 3500 hektarjev in so zaščiteni z Naturo 2000 oz. dvema direktivama, ptičjo in habitatno.
Obisk vlade-Malence-Zavod za gozdove-Anton Harej (26)
Glede na to, da je hrast v slabem vitalnem stanju, načrtujemo večjo obnovo gozdov in za ta namen uporabljamo sredstva gozdnega sklada,« je povedal Bogovič, različne vidike gospodarjenja z gozdovi na tem ekološko pomembnem območju (40 hektarjev površin je zavarovanih tudi kot pragozdni rezervat) pa so državnemu sekretarju predstavili še njegova sodelavca Mojca Bogovič in Gregor Bogovič, vodja kostanjeviške krajevne enote zavoda Nikola Otaševič in Simon Kerin kot predstavnik Škofije Novo mesto, ki je največji posamični lastnik gozdov v Krakovskem gozdu.
 
Harej je izpostavil pomen skrbnega gospodarjenja z zavarovanimi gozdovi, čemur so namenjena sredstva v že omenjenem gozdnem skladu. »S tem omogočamo zasebnim lastnikom, da dobijo neko manjšo finančno nadomestilo za omejitve glede gospodarjenje z gozdovi. Za naslednje leto imamo predvidenih milijon evrov v ta namen, so pa seveda sredstva vedno omejena,« je dejal. Za ohranjanje ugodnega stanja kvalifikacijskih vrst in habitatnih tipov na Natura 2000 območjih namreč med drugim izvajajo tudi ukrep puščanja stoječe biomase, kar pomeni, da se posebna 'habitatna' drevesa, ki imajo dupla in so primerna za gnezdenje srednjega detla, lahko s pogodbo med lastnikom gozda/drevesa in Zavodom za gozdove prepustijo naravnemu razvoju, torej jih lastnik ne sme posekati, za to pa dobi finančno odškodnino iz omenjenega sklada, ki pa znaša 23,75 €/m3. »Za večji odziv in zanimanje lastnikov gozda za sodelovanje pri tem ukrepu menimo, da bi morala višina sredstev dosegati vsaj tržno ceno prostorninskega metra drv,« je povedal Boris Bogovič.
 
Cvelbarjev hrast, visok 33 metrov in z obsegom 7,5 metrov, ga je impresioniral, pri čemer je izpostavil t. i. socialni in turistični potencial naših gozdov in tovrstnih dreves.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči