Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Imeti državo ni samo privilegij, ampak je predvsem odgovornost

Objavljeno: Nedelja, 24.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0490

Zbrani na slovesnosti v Viteški dvorani

V Viteški dvorani brežiškega gradu je v petek zvečer potekala osrednja posavska proslava v počastitev jutrišnjega dneva suverenosti, ki ga letos sedmič praznujemo v spomin na 25. oktober 1991, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade iz Luke Koper zapustil slovensko ozemlje.

Za razliko od junijskega dneva državnosti ter decembrskega dneva samostojnosti in enotnosti dan suverenosti ni dela prost dan, a je ravno tako pomemben, saj je omenjenega dne naša država dosegla polno samostojnost in suverenost, je povedal povezovalec prireditve Uroš Brezovšek, poleg tega pa ga letos obeležujemo še bolj slovesno, saj je od takrat minilo 30 let.
DSC_0511

Darko Udovič


Predsednik brežiškega združenja vojnih veteranov Darko Udovič je pozdravil zbrane na prireditvi, med njimi predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča ter poslanca Dušana Šiška in Tomaža Lisca, župane Ivana Molana, mag. Mirana Stanka in Srečka Ocvirka ter podžupana Dušana Berkoviča, občinske svetnike in predstavnike sorodnih veteranskih organizacij. Izpostavil je odločnost, enotnost in moč teritorialcev in miličnikov v desetdnevni osamosvojitveni vojni, ki so JLA prisilile k dokončnemu umiku iz Slovenije. V imenu brežiške občine je udeležence pozdravil tudi domači župan Ivan Molan ter med drugim izpostavil regijski dogovor, da junijski praznik obeležijo v Sevnici, oktobrskega v Brežicah in decembrskega v Krškem. Povedal je tudi, da so istega dne na Trgu Jožeta Toporišiča med Domom kulture Brežice in Gimnazijo Brežice svečano odkrili pomnik osamosvojitveni vojni Slovenije Obelisk zmage 1991.

Zorčič: Rešila nas bo argumentirana razprava

DSC_0525

Igor Zorčič

Slavnostni govornik Igor Zorčič je naprej izpostavil zgodovino brežiškega gradu, »ki je videl skoraj vse, kar je v slovenski zgodovini možno videti«, od vseslovenskega kmečkega upora leta 1515 do osamosvojitvene vojne leta 1991. »Danes praznujemo 30 let suverenosti Republike Slovenije. Spominjamo se dneva, ko je slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske vojske. Spominjamo se našega rojaka Jerneja Molana in vseh drugih žrtev in ranjencev osamosvojitvene vojne. Spominjamo se z vami, tedanjimi teritorialci, policisti, pripadniki manevrske strukture narodne zaščite, pripadniki civilne zaščite, zdravniki, gasilci in drugimi civilisti, ki ste se v tistih tesnobnih dneh odzvali klicu domovine in sovražniku jasno pokazali, da boste branili plebiscitarno odločitev naroda o samostojni državi,« je dejal Zorčič in dodal, da se moramo vedno znova zavedati, da imeti državo ni samo privilegij, ampak je predvsem odgovornost. 

DSC_0532

Eno od priznanj je prejela družina Molan iz Bukoška.

»30 let po osamosvojitveni vojni čas od nas zahteva enako mero poguma in odgovornosti. Iz dneva v dan se soočamo z resnimi izzivi: zdravstvenimi, gospodarskimi, socialnimi, okoljskimi, če jih naštejem nekaj. In ko bi morali biti vsaj v ključnih zadevah enotni, se zdi, da smo razdeljeni, kot še nikdar doslej. Iskanje skupnih rešitev, spravljivih besed so nadomestile težke, grobe besede, ki nas skušajo deliti na vse možne načine, na leve ali desne fašiste, na svinje in bisere,« je nadaljeval. »Medtem ko državljani vse bolj čutimo podražitve, ki resno najedajo standard ljudi in dodatno izzivajo stiske, se nekateri odgovorni raje spopadajo z državljani kot z inflacijo. Toda iz opisanega klinča nas ne bodo izvile naslednje volitve, iz tega nas bo izvila predvsem argumentirana razprava o rešitvah na ključne, skupne izzive naše prihodnosti. Ker ne glede na to, da smo članica Evropske unije, smo suvereni in pred 30 leti smo sprejeli odločitev, da bomo lastne izzive reševali sami,« je še povedal prvi mož Državnega zbora in se zavzel za okrepitev zavedanja o skupnih vrednotah, kot so svobodno življenje, politika miru in napredka, demokracija, varovanje temeljnih človekovih pravic in okolja.

Štiri priznanja 25. OŠ TO Brežice

DSC_0568

Druženje na grajskem dvorišču po prireditvi

Upokojeni polkovnik Slovenske vojske, leta 1991 namestnik poveljnika 25. območnega štaba Teritorialne obrambe Brežice Mitja Teropšič je v imenu Pokrajinskega odbora ZVVS Posavje podelil štiri priznanja. Veliko plaketo omenjenega štaba sta prejela družina Molan iz Bukoška (zanjo Jasmina Molan), ki je leta 1991 v vojni izgubila moža in očeta Jerneja, ki je kot pripadnik Intervencijskega voda TO Brežice padel v boju v Rigoncah; ter Krajevna skupnost Dobova (zanjo Ivan Molan) za pomoč domačinov iz Rigonc in Loč pri prenosu obveščevalnih podatkov o nasprotniku, namestitvi pripadnikov Intervencijskega voda TO Brežice po boju in pomoči pri delu karavle TO leta 1991 v Dobovi. Komplete spominskih kovancev bojev posavskih teritorialcev je podelil Osnovni šoli Brežice (zanjo mag. Marija Lubšina Novak) za pomoč pri nastanitvi enot TO v njihovih prostorih junija in julija leta 1991 ter Krajevni skupnosti Sromlje (zanjo Ferdo Pinterič) za pomoč pri delu Območnega štaba TO na vojnem poveljniškem mestu junija in julija leta 1991 na Sromljah in Rucman Vrhu.

Prireditev, ki so jo soorganizirali OZVVS Brežice, Občina Brežice in Posavski muzej Brežice, so s kulturnim programom obogatili učenci in učitelji Glasbene šole Brežice: flavtistki Ula Ivša Krmpotič in Zala Rogič ob klavirski spremljavi Pierine Cavaliere Mršić ter harmonikar in pevec Niko Ogorevc.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Vzgoja postrvi v ribogojnici

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti